Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupit zrcadlovku nebo zůstat u kompaktu?

Od: dbednarik* odpovědí: 42 změna:

Dobrý den

Mám nikon p530 ultrazoom... A ze začátku mi uplně stačil na to naučení ale teď chci fotit více umělecké fotky a zdá se mi že pouhý kompakt za 7 tisíc na to asi neni vhodný... Barvy jsou uplně jiné a horší na fotografii a každou fotku proto musím ještě ve fotoshopu upravovat tak aby nějak vypadala... Zde je pár mích fotek které nejsou nějak extra ale s jedním základním objektivem který se nedá vyměnit je to fakt složitý :P megapixel.cz/...

Poraďte mi jestli má cenu má cenu kupovat lepší... Přemýšlel jsem o bazaru... tam bych sehnal levný a dobrý ale nevím jak to je s fotoaparáty z bazaru :/ Na druhou stranu se dají sehnat z bazaru i s mnoha objektivy atd... :)

Popřípadě mi napište co by jste volili za přijatelnou zrcadlovku :) Děkuji

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzis*
hodnocení

1x

Nezlobte se, ale přijde mi celá tato debata, v dnešní době, trochu mimo. Zrcadlovka má oproti "nezrcadlovkám" potenciál dělat technicky dokonalejší fotky a činit focení kreativnějším i zábavnějším a to hlavně z důvodu možnosti velkého výběru objektivů. Samozřejmě existují i nezrcadlovky s výměnnými objektivy, ale to je a bude okrajová záležitost. To, že někdo nemá potenciál dělat zajímavé fotky je věc druhá, ale to ještě není důvod k tomu, aby si nekoupil zrcadlovku, když to chce a má na to. Před cca 8 lety jsem si kupoval svoji první digitální zrcadlovku Nikon a v té době jsem byl skoro centrem pozornosti, když jsem ji někde vytáhl. Za těch cca 8 let došlo k ohromné "inflaci" typů zrcadlovek (těl) a lidí, co mají zrcadlovky. Dnes je to naprostá spotřebka úplně stejně, jako kompakty. Dnes jsem šedá myš v davu. Jediná relativně trvalá hodnota (z technických příčin), která zůstává, je kvalitní objektiv. Výrobci to vědí, proto nová těla nemusí dobře spolupracovat se staršími objektivy. Kola ekonomiky se přece musí točit dál.

To je právě ono, zrcadlovka se stala mnohem dostupnější a kupuje si jí mnoho lidí jen proto aby byli "in" a neví nakonec co s ní :) Znám lidi co jsou nakonec zklamaní, protože má na krku závaží a fotky má kupodivu stejné jako z toho kompaktu, protože možnosti zrcadlovky prostě neumí využít :-D

Tvrdím, že DSLR neumí plně využít cca 90% dnešních jejich uživatelů. Dříve ten poměr byl daleko menší, protože SLR si opravdu koupil většinou jen ten, kdo se o fotografii a fotografování zajímal a rozuměl mu. Dnes je to jen pro většinu lidí "okrasa na krku".

To je zcela jasné jak z toho co vidím v reálu kolem sebe, tak z dotazů třeba i zde..

honzis*

Ale to platí přece obecně. Proč se u nás dělají a kupují auta s maximálkou 250 km/h, když se u nás smí jezdit maximálně 130 km/h?

Než jsem si koupil zrcadlovku, tak jsem měl po sobě 2 kompakty, z nichž každý mi po cca 2,5 letech umřel a to doma ve stříni, ne při focení. Současnou zrcadlovku mám už cca 6 let a pořád jede, jak nová a úplně mi to stačí. Zrcadlovky a jejich objektivy pokládám (bohužel zřejmě falešně) za vyspělejší techniku.

3 kvalitní objektivy, které jsem si koupil před 6 - 7 lety, jsou dnes na trhu stále a nové stojí stejně, nebo dokonce více, než před 6 lety.

Souhlasím, že je to takzvaně "trendy", jak se dneska říká, i když to slovo nenávidím.

Znám člověka, který ještě před 2 lety kroutil hlavou, jak si někdo může koupit zrcadlovku, že je to naprosto zbytečný a nosil malý kompakt. Pak začal pomalu řešit, stejně jako tazatel, zda zůstat u kompaktu, nebo si koupit nějaký lepší, nebo radši zrcadlovku. Dnes má druhé tělo a 4 objektivy a hrozně ho focení baví a stále se zlepšuje. To by se s kompaktem nikdy nestalo a nebyl by na té úrovni, kde je teď. A má přístroj, který mu umožní další rozvoj. Ono totiž člověka daleko víc baví a ponouká, když má k dispozici kvalitní nářadí nebo stroj.

honzis:

jenže to snad musí vědět každý sám, zdali zůstat u kompaktu nebo koupit zrcadlovku a ne se radit na poradně, v tom mu neporadí ani pánbůh. Koho focení baví tak ví co mu asi víc bude vyhovovat. Já osobně mám v arzenálu 3 kompakty, jednu EVF a jednu zrcadlovku, vše má své místo při mém focení ( z kompaktů používám jen jeden z nich, ty zbývající dva jsou staré v šuplíku a kupodivu pořád v provozu - po 11 letech ;) )

Kompakt mám pořád u sebe, používám jej v i situacích kde jiní používají mobil.

honzis*

nemusí to tazatel vědět. Váhá a můžeme mu pomoci rozhodnout se. Na příkladu mého známého, ale ostatně i mě, jsem chtěl ukázat, že existují různé cesty. Například i taková, že si myslím, z nějakého důvodu, že je dobrý nápad si koupit zrcadlovku, tak to udělám. Pak mě focení tak chytne, že mě to hrozně baví a mám skvělého (byť třeba i trochu drahého) koníčka. A je proboha úplně jedno, zda dělám "umělecké" fotky nebo ne. Dneska je všude spousta lidí, co fotí a myslí si, že jsou nadaní, ale jen myslí. Těch skutečně nadaných a inovativních, je jen pár. Zbytek je jen šeď v miliónech líbivých fotek na webu. Na housle taky neexistuje vyhrazené právo a může si je pořídit a hrát na ně i zanícený amatér. Hlavně, že ho to baví. Víc k tématu nemám, co dodat.

dbednarik*
hodnocení

Souhlasím, ale co jsem tady tak pročítal tak bych asi neměl peníze na různé objektivy...

Rozhoduji se proto jen prodat kompakt alespoň za nějakou cenu než abych ho prodal nevyužitý někdy ta 10 let až ho najdu ve skříni... Zůstanu u kinofilmu, pokusím se tedy zařídit nějaké vyvolávací místo, nejlépe asi u mého dědy kterého focení baví stejně jako mě, a nakoupím si maximálně nějaké objektivy z internetu :)

Teď mám tři nové fotoaparáty Praktica jeden s horizontání plátěnou závěrkou s nejrychlejším časem 1/500 a dva s vertikální závěrkou která je z jakých si lamel.. nevím tam je čas až 1/1000 což pro nějaké zajímavé focení stačí... Uvidíme jak se to vyvrbí dál...

hodnocení

0x

Na lepší focení budete potřebovat samozřejmě zrcadlovku. Fotky jsou pěkný, ale ještě se je kde zlepšovat. I ten ultrazoom má svoje limity. Samozřejmě je někdy potřeba ve Fotoshopu upravit i fotky ze zrcadlovky. PS: Jednu zrovna prodávám ;)

dbednarik*
hodnocení

dejte mi info co prodáváte :)

Vnitřní pošta

tomibender*
hodnocení

0x
Vyměnil jsem kompakt za zrcadlovku s tím, že budu fotit více umělecké fotky. Občas si s ní něco nafotim, ale nikam se mi ji poslední dobou nechce tahat. Je to velký a neskladny. Mám ji použitou přes Aukro, starý Canon, ale pamatujte, že nejdůležitější jsou objektivy. Ten přibaleny je na dvě věci a je to pak daleko vyšší investice než samotné tělo.
dbednarik*
hodnocení

Přesně tak chci proto koupit zrcadlovku nebo i kompakt s výměným objekticem... Ale zase chci aby fotoaparát za něco stál u uměl třeba dlouhé expozice a různé režimy focení :)

hm*
hodnocení

0x

Mně se zdá, že pořád řešíš přístroje. A přitom zajímavě fotit lze skoro se vším, když je na to talent (na druhou stranu, kdo to prostě neumí, ten sice třeba udělá technicky správnou fotku, ale stejně je nijaká a nikoho nezaujme). Tvoje fotky jsou celkem hezké, ve PS asi upravuješ víc, než jen barvy. Barvy máš hodně (občas skoro až moc) syté a připadá mi, že přidáváš i kontrast. Nic proti tomu, takové fotky obvykle působí líbivějším dojmem. Ale nejsem si jist, jestli zrcadlovka takové barvy bude dělat sama. Já bych klidně zůstal u toho, co máš. On ultrazoom je náramně pohodlný, ve srovnání se zrcadlovkou.

A jen poznámka k barvám: Využíváš ve foťáku vyvážení bílé? Je to náramná vymoženost digitálů, ale nakonec jsem vyvažování hodně brzy vypnul a vůbec ho nepoužívám. Naprosto ničí dojem z fotek.

dbednarik*
hodnocení

jako ten kompakt co mám si dělá co chce při delších expozicích což je max 15 sec to dalších 15 sec upravuje fotku a tlumí šum... jinak vyvážení bílé sem nikdy nevypínal :)

trtr

Zdravím, zkuste Canon (EOS-uživatelsky prý super), nebo Nikon (měl by být asi více profi). Pozor, při nákupu mašinky z druhé ruky, si nechte říci počet snímků na závěrce-tzv. EXIF. Hraniční hodnoty pro snímače jsou na internetu.

dbednarik*
hodnocení

Přesně z toho mám také strach že bude mít nafoceno už šíleně moc fotek atd... ale co sem koukal po bazarech tak cena starého z bazaru je jako za fungl nový :)

O samotné tělo DSLR v podstatě vůbec nejde, to si snad uvědomujete.Tělo koupíte nové za cca 9-11tis Kč, bazarové profi tělo za cca 15tis.Objektivy (a další příslušenství) stojí podatatně více, to je to, s čím si lámejte hlavu.
dbednarik*
hodnocení

no asi prodám kompakt a k focení se vrhnu až po škole... *smich*

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
mám malý a starý kompakt (z roku 2004) a ultrazoom z roku 2011. Fotím fotky pouze jako dokumentační, takže mne nějaké vychytávky moc nezajímají (fotím většinou na automatický režim). Ale mám známého, který má fotografování jako velkého koníčka (fotí přírodu, dělá výstavy) a jednou, když sem měl problém udělat aspoň slušné fotky, jsem se ho ptal, jestli by nebyla lepší zrcadlovka. Bylo mi vysvětleno, že sice byla, ale ať počítám s tím, že koupě "těla" zrcadlovky je ta nejmenší investice, daleko větší investice je koupě příslušenství, aby s tím vůbec dalo slušně fotit. Doslova mi tehdy říkal - za tělo jsem dal 20.000, v objektivech a dalším příslušenství mám dalších víc jak 100.000Kč.
Takže si to přeberte jak uznáte za vhodné, já podle tohoto poučení uvažování o koupi zrcadlovky zamítl.

Pokud někdo používá téměř výhradně "zelený režim", tak je pro něj zrcadlovka opravdu zbytečná.
S objektivy to není tak jednoduché..Někdo potřebuje pro svou tvorbu třeba 7 objektivů v ceně 45tis a více za kus, jinému stačí jeden objektiv s pevným ohniskem v ceně 7tis.
Nelze to určit vůbec "jednoznačně".

hodnocení

0x

Už jen na této větě není neco zcela vpořádku:

A ze začátku mi uplně stačil na to naučení ale teď chci fotit více umělecké fotky

Umělecké fotky přece nejsou o zrcadlovce, je nutné si uvědomit co mi zrcadlovka proti jiným foťákům přinese navíc ;)

dbednarik*
hodnocení

Tak kvalita fotek je nesrovnatelná oproti zrcadlovce a zkreslení živost atd... to je dost znát... Hlavně mi chybý závit na filtry a různé režimy zrcadlovek...

Jediný filtr co nejde nahradit pomocí PC je polarizační. A se zkreslením a živostí jsem nikdy problém neměl z žádným fotoaparátem a to jsem začal s úplně obyčejným kompaktem, který v začátcích stál hodně bankovek, dnes je za to zrcadlovka a ještě zbyde :-D To je to co říkám pořád dokola Nikon dělá nejhorší kompakty.

Nelze si říct pořídím si zrcadlovku a budu dělat uměleckou fotku, to člověk musí mít v sobě, musí mít na to vlohy. Takový člověk udělá to umění i s mobilem.

A mohu se zeptat jaké režimy požaduješ od zrcadlovky?

asd1
hodnocení

0x

Pokud chceš fotit "lepší" fotky, tak jednoznačně zrcadlovku (nebo falešnou) - zásadní rozdíl je fyzicky velký čip a k tomu fyzicky velký objektiv s malým clonovým číslem, souvisí to s hloubkou ostrosti, zjednodušeně: kompakt = všechno ostré, ale ostré popředí + rozostřené pozadí neumí. Zrcadlovka umí jak všechno ostré, tak ostré jen popředí a pozadí rozostřené.

Další zásadní rozdíl je rychlost focení, nabíjení blesku atd, to je velká výhoda u momentek - výraz obličeje - vyfotíš to blbě a za půl vteřiny je obličej ideální = se zrcadlovkou to vyfotíš, s kompaktem tři vteřiny čekáš a máš po výrazu.

Další věc, zvládá vyšší citlivost bez šumu = dá se fotit i když je míň světla. Jsou i kompakty s velkým čipem, tam se ten rozdíl trochu stírá, ale ty stojí stejně jako zrcadlovka..

Dobrý poměr výkon/ cena je Canon eos 350 D až 650 D (podle financí, i ta 350 fotí slušně) a objektiv pevná 50 - nový stojí asi 2000,- a opticky je výborný, po přepočtu na kinofilm odpovídá ohnisku asi 70mm = na portréty atd.

Nevýhoda zrcadlovyk je velikost a váha, nejde to sebou tahat furt v kapse, ale "jdeš fotit". Je to jak rybaření akorát nebalíš pruty, návnady a židličky, ale foťák, objektivy, stativ, odrazný desky a podobný blbinky ;)

bg

I z kompaktu samozřejmě dostanete fotku s ostrým popředím a rozostřeným pozadím, závisí to na otevření clony a na aktuální ohniskové vzdálenosti. Samozřejmě, tyto parametry jsou obvykle u kompaktu omezené, takže i hloubka ostrosti má své limity. Nicméně není pravda, že to nejde vůbec.

asd1

Proto taky píšu zjednodušeně... Ty možnost hrát si s hloubkou ostrosti jsou u kompaktu omezené a rozdíl je asi asi jako průchodnost terénem offroadu bez uzávěrky diferáku a s uzávěrkama...

Otřepaný klišé "Pokud fotit tak zrcadlovku" bych v dnešní době změnil na "Pokud fotit tak zrcadlovku nebo něco se srovnatelnými vlastnostmi"...

asd1:

neříká se objektiv s malým clonovým číslem, ale objektiv s vysokou světelností - od to ho se odvíjí možnost nastavit nízké clonové číslo ;)

honzis:

když mě něco baví, něco se mi líbí a mám na to finance tak neváhám, nelezu na internet pro radu prostě to koupím, v tomhle se opravdu radit nedá...

doplněno 04.09.15 12:02:

asd1:

neboj já to vím, prostě překlep...

asd1

jj. A ty si zase pamatuj, že se nepíše od to ho, ale od toho ;)

bg
hodnocení

0x

Pokud používáte automatické vyvážení bílé, tak ty barvy nikdy nebudou ono a to ani u zrcadla. Většina lepších kompaktů nabízí přednastavené vyvážení bílé dle situace a výsledky bývají mnohem lepší, jsou i kompakty které umožňují kalibraci bílé i ručně. Dle mých zkušeností i z kompaktu se při focení na čistě manuální režim dají vytřískat nesrovnatelně lepší fotky než při použití automatiky. Pokud to s focením myslíte vážně, zrcadlo je určitě dobrá volba.

Achjo, zase ta otřepaná fráze...pokud to s focením myslíte vážně, tak zrcadlovka... *haha*

bg

Jistě, ale pouze z důvodu větších technických možností aparátu. Jinak o kvalitě fotky obvykle rozhoduje to, co je mezi foťákem a zemí :)

bg:

samozřejmě, to platí obecně - Ale také se říká s dokonalým vercajkem to dokáže každý blbec, ale bez vercajku je to umění :)

dbednarik*
hodnocení

Někdy mám chuť si vyměnit kompakt za zrcadlovku s některýma dětma tady ve městě když je vidím fotit... Protože těm by to rozhodně stačilo...

dbednarik:

kdyby jenom s dětma i mnoho dospělých záchází se zrcadlovkou jako prase s kostí :-D

hodnocení

0x

zjednodušeně řečeno - "obyčejná zrcadlovka" plus běžný setový - plastový objektiv není o nic lepší než dnešní moderní kompakty... pokud cítíte že od toho chcete něco víc, největší investice bude do objektivů, částka v pohodě přesáhne 10 tisíc za kus a to máte pouze slušnější startovací sklo ...

hodnocení

0x

Podle mne je třeba si ujasnit kam ty fotky půjdou - na Facebook stačí kompakt za 3 000 a jdou udělat dobré fotky i s ním.

Jakoukoliv fotku co neskončí v papírové podobě větších rozměrů je zbytečné pořizovat zrcadlovkou.

jdukolem

Až na hloubku ostrosti,to se s malým čipem nedá odrbat.Zajímavou variantou je bezzrcadlovka.

jiriruzek.net/...

Ale i hloubka ostrosti není pro kompakty zapovězená záležitost, lze obstojně řešit softwarově, největší problém mnoha kompaktů, je pomalé ostření už z principu a tím relativně velká prodleva exposice od zmačknutí spouště, to se opravdu odrbat nedá ;)

A je to problém i bezzrcadlovek, kromě SLT...

dbednarik*
hodnocení

Přesně tak.. momentky s tím fotit rozhodně nejdou... Když sem fotil svého pesana tak sem pokaždé čekal než zaostřovací pole projede z nekonečna až ke mě a zase zpět na požadovaný objekt... *zed* Také focení nějaké rodinné fotky je docela zdlouhavé ještě když není dostatek světla na zaostření...

hm*

Ostření se někdy dá řešit tak, že se zapne průběžné (baští elektriku), takže se pak (při troše štěstí) prakticky nečeká, nebo se zaostří ručně a pokud pejsek nezdrhne mimo, tak se zas fotí hned.

Současné kompakty od Sony ostří velice rychle, ve špatném světle ostří jak konkurence v dobrém světle a v dobrém světle se vyrovnají zrcadlovkám, přestože používají klasickou metodu na detekci maximálního kontrastu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]