Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jiskří uhlík pásové brusky HBS 100 zn. AEG

Od: trossau* odpovědí: 14 změna:

U pásové brusky na dřevo typ HBS 100 od firmy AEG/Atlas Copco mi začal jiskřit jeden sběrný uhlík. Můžete mi někdo poradit, co s tím, co je příčinou?

Pásová bruska špatně startuje.

Děkuji všem, kdo si moji prosbu o pomoc přečte a řekne mi co s tím

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, patrně nastal čas na výměnu uhlíků. Zdravím!

doplněno 25.08.15 21:20:

Ty tři milimetry jsou již málo. Jako první vyměňte ty uhlíky a snad to závadu odstraní. Investice se ještě vyplatí a uhlíky jsou stejně na konci své životnosti.

tomi463*

Dobrý den, taky bych to viděl na výměnu uhlíků, jak píše kolega ben. Uhlík už je příliš krátký a nedostatečné tlačí na komutátor a to způsobuje jiskření, špatný start nebo nižší výkon by tomu taky nasvědčoval. Určitě jako první zkontrolujte uhlíky, myslím že na 90 % to bude tím.

zajixxx*

Někdy se stábá že se do krabičky/drřáku dostane bordel a uhlík špatně chodí. Případně špatná ovalita komutátoru, či záviťák.

trossau*
hodnocení

Díky za Vaši reakci. Co máte na mysli tím "záviťákem"?

uhlik

Jednotlivé cívky mezi lamelami kolektoru jsou vinuty drátem izolovaným lakem. Někdy se lak poruší, nebo elektricky prorazí a vznikne zkrat mezi závity. To pak uhlík srší jak kometa a za chvíli je po něm.

trossau*
hodnocení

Děkuji Vám za info. Ten jiskřící uhlík jsem prohlížel a je asi 3 mm dlouhý. Myslím, že je to již málo. Podívám se ještě na ten druhý.

trossau*
hodnocení

To Tomi 463

Hned zítra to zase pořádně prohlédnu. Jinak už jsem našel na netu nabídku uhlíků. Stojí necelých 400 Kč. Bruska mi stála něco málo přes 10.000 Kč, tak se tato investice určitě vyplatí . Dík za Vaše stanovisko.

trossau*
hodnocení

Dík za info. Jsem rád, že mi chcete pomoci.

uhlik

Já to vidím mnohem hůře. Mám zkušenost.Může to být mezizávitový zkrat a pak co s tím. Takhle mi většinou odešly rozbrusky.

PS Co kniha o nábytku. Dobrá?

trossau*
hodnocení

To Uhlík: Kniha je perfektní a dobře mi slouží. Ještě jednou děkuji. Zdeněk

tomi463*

Dobrý den, to si myslím, že je to málo, na uhlíku by měla být ryska nebo zářez minimální délky, ale když ho vytáhnete i s držákem a už víc ho pružinka nevysune, tak už je opotřebovaný a nastal čas jeho výměny, ale už jsem měl i případ, kdy se ulík vlivem zanešení prachem v držáku zasekl a nechtěl se vysunout dál, stačilo vyfoukat, trochu s tím pohýbat a běželo to, tak přeji ať bruska zase funguje. :), asi bych prvně než mezizávitový zkrat zkusil vyměnit ty uhlíky, to je asi to nejjednosušší a nejlevnější.

trossau*
hodnocení

To: tom463

Děkuji Vám a všem ostatním za doporučení. Vyčistím, vysuším a vyměním ty uhlíky. Slouží mi již hezky dlouho, ale poslat ji do věčných lovišť se mi ještě nechce.

111®

kdyby to byl mezizávitový zkrat, budou jiskřit uhlíky oba, pokud jiskří jen jeden , 1. je zaneseno pouzdro a uhlík v něm nechodí volně, 2. je krátký

trossau*
hodnocení

Po výměně uhlíků šlape pásová bruska jeko hodinky ze Schafhausenu.

Děkuji všem, kdo se mi radou snažili pomoci.

Zdeněk, alias trossau

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]