Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topná spirála, bojler, nemá svorku PE?

Od: zajixxx* odpovědí: 18 změna:

Čauky, řeším problém s bojlerem (resp. solárním ohřevem SOLARETO). Po časa již odešla topná spirála 2000W/230V. Byl jsem požádán ji vyměnit. Po oddělnání krytu jsem byl zděšen, přívod k bojleru klasicky, TNS. Avšak ochraný vodič PE nebyl připojen na žádnou svorku(zemnící), ani na svorku ochraného pospojování. Byl jsem zděšen, poznadával jsem si která pi..a to zapojovala. Avšak jsem po řádném pohlédnutí po svorce na ochraný vodič, či pospojování, žádnou svorku nenašel. Proto bych se rád zeptal, jak novou topnou spirálu namontovat(stejná jako stará). Nejsem ochoten prostě zapojit spirálu jak byla předtím - pouze fáze a "nulák" na spirálu.(Nepletu- li se třída ochrany II?). Mohlo by být podstatné, že přívod i odvod vody je proveden v plastových trubkách. Jediné řešení mě napadá navrtat do matky spirály díru, udělat zavit, pak klasicky podložka, vějířovka.Boužel jsem pouze osoba znalá, rád si nechám poradit. Střílet něco na slepo prostě nemá smysl. Díky za rady :)

Topná spirála, bojler, nemá svorku PE?
Topná spirála, bojler, nemá svorku PE? #2

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

no to je dost podstatný jestli je to třída I nebo II.

I musí mít svorku pro připojení ochranného vodiče...atd...

II nesmí mít svorku pro připojení ochranného vodiče, ani se jí nesmí dodatečně vybavovat!

takže pořádně pokoukat co to je, nebo sem dát přenej typ...

zajixxx*
hodnocení

Sorry, překlep jak cyp. Dle mého třída třída I. Spirála není označena třídou ochrany. Viz obrázky.

111®

ale bojler jako celek být označen musí...označuje se sestava, ne komponenta..

zajixxx*
hodnocení

V manuálnu/ zapojení termostatu jsou svorky na PE vodiče - přívod, odvod. Na bojleru již nikoliv. Nikde žádná značka na kovových neživ. částech. Nikde v manuálnu není o svorce na připojení ochraného vodiče, ani och. pospojování ani půl slova. Jakejsi italskej paskvil. Vidím to prvně v životě. Těleso viz. elektra-dvorak.cz/...

Bojler od firmy SOLARETO. (dle mého hledání již snad asi raději ani neexistuje :) )

111®

tak pro topnou spirálu stačí propjení závitem s nádobou...ten bojler přece musí mít nějaké typové označení...v návodu by měl být také uveden typ, a dokonce i třída spotřebiče...nějaké technické parametry by tam měly být...

zajixxx*
hodnocení

Nic, co by řesilo tento problém :) Klidně instalační pokyny naskenuji, pro pobavení. Například, že topné těleso stačí dotáhnout do bojleru ruku xDD

111®

no tak to je pak každá rada drahá jak na to, neb jde o kejhák...

zajixxx*
hodnocení

Může nastat nějaký problém, když to vyřeším, jak jsem navrhoval? Navrtám dírku/ závit do matky spirály, a ten ochranný vodič tam prostě připojím jako u třídy ochrany I? ...

111®

no může za předpokladu že je to náhodou třída II, viz popis výše..

zajixxx*
hodnocení

Osobně jsem se zatím nesetkal s bojlerem v třídě I. Třída I. asi vypadá trošku jinak než nerezový bojler z 1mm nerez plechu obalen 5cm pěnou, která je obalena 0.5mm hliník. plechem ne? xDDD A když se prostě podívám na to topné těleso, nedovedu si představit že je to třída I, i za předpokladu že tam jakékoliv označení krom napětí a výkonu prostě chybí :)

dusger*
hodnocení

0x

Pokud si zařízení vybavuju, je na něm hodně plastu (možná je i celé), klidně může být v třídě II. Pak ten zž vodič bude zbytečný. Pořádně si panel prohlídni a zvaž rizika, než provedeš takový zásah.

hodnocení

0x

Jak si to pročítám, tak je to docela pěkný průšvih.

Anodová tyč by měla být připojená na PE svorku (jen tak na okraj se mi zdá docela malá).

Zásah do tělesa se také nesmí. Jináč se stáváš výrobcem s veškerou odpovědností. Také bych se toho bál, ztenčí se jeho tloušťka a elektrokoroze pak udělá své.

Jediná možnost je, že se někde v blízkosti otvoru pro spirálu nachází nějaký plíšek na něž připojit PE a předpokládat, že se nulový potenciál přenese závity na vlastní topné těleso. Jináč připojení PE tam má své opodstatnění i vzhledem k elktrokorozi. Možná ho už někdo preventivně odlomil.

Jináč Itálie je opravdu Itálie, kde je možné v jedné krabici mít dvě různé fáze a i slaboproud. Teď předěláváme zapojení v Italském desingu v Praze do našich norem. Investor je totiž Ital. Takže to může být s tím bojlerem něco podobného.

takjan*

Solareto mám na střeše. PE se mi také vůbec nelíbilo, ale byl tam šroubek v obalu Al, který je ale vlastně oddělěn tepelnou izolací. Dal jsem to tam, voda v plastu, a návod výrobce je víc, než norma.

zajixxx*
hodnocení

Kde ten šroubek prosím najdu/ v které části? ...

takjan*

Hned u tělesa ho mám

111®

no vida, že by přece jen šroubek byl?

zajixxx*
hodnocení

Nu, škoda, ale já jej tam boužel nemám. Budu muset přizemnit závit spirály jak jsem psal, nic jiného mne nenapadá. Alespon vím, že to vážně má být uzeměné.

takjan*

Díval jsem se teď do návodu (náhodou jsem na něj narazil v PC) a uvědomuji si, že kecám. U krytu svorkovnice tělesa je u jednoho z otvorů pro šroub značka uzemění. Protože při dotahování plastového krytu nebyl spoj vůbec spolehlivý, vyvrtal jsem díru vedle pro samostatný šroub

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]