Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
máme 2 generační RD a na střeše 2 antény dvb-t-anteny.heureka.cz/... každá otočená jiným směrem na jiný vysílač a jsou spojeny "nějakým obyčejným slučovačem". od slučovače je veden jeden koaxial a ten k TV v patře, kde je zase rozdělen k další TV (celkem 3 TV). Teď se budeme stěhovat (po rekonstrukci) do přízemí a chtěl bych se zeptat jakým rozbočovačem rozdělit ten koaxiál co vede od slučovaše antén + jaký rozbožovač použít v přízemí pro více TV. Pro lepší pochopení přikládám náhled. Vím, že to asi není košér zapojené, ale funguje to.
Vím asi že to bude stejně na nějakého technika, ale jako pukus udělat si sám mi za to stojí.
Ještě doplním bylím v Roudnici nad Labem a chytám vysílače Michalovice u Litoměřic a Ústí.
Děkuji
rozbočovač 1/3, jeden vstup 3 výstupy
doplněno 24.08.15 11:28:pokud to zůstane i v patře, tak pak 1/2 a za něj 2x 1/3
Dobrý den
Děkuji, ale neztrátí se síla nebo kvalita signálu? Nechtělo by to třeba nějaký aktivní rozbočovač?
tak dá se tam dát zesilovač, ale až kdyby byly problémy...ony se prodávají rozbočovače s různým útlumem..tak vybrat s malým , kolem 3dB
volba záleží především na útlumu kabelu a jeho délce, čím slabší kabel tím větší ztráty, na rozvodech se nedá ušetřit..
Ok super koupím s malým útlumem - rozvody mám myslím kvalitní koaxiál Belden, ale ze střechy je to poměrně délka cca 13 m
jo tak v Beldenu bych neměl strach, akorát pozor na ohyby ...minimální ohyb je 10x průměr kabelu, 13 m u Beldenu by neměl být problém..
Zdravím.
Rozbočovač použijte jen jeden a aktivní (s vnitřním zesilovačem), s možností připojení jedna TV-jeden výstup (tak jak to máte nakresleno v té nové větvi). Na rozvod doporučuji použít kvalitní koaxiální kabel. Koncovou zásuvku volit podle úrovně signálu v ní. Dále bych si zkontroloval, co přesně máte za ten slučovač. Pokud je širokopásmový, tak vyměnit za kanálový. V anténách máte předzesilovače?
Poslední rada na závěr – měřit, měřit, měřit...
Dobrý den
Děkuji.. pravděpodobně tam bude ten širokopásmový jak přesně funguje ten kanálový slučovač a jaký koupit? Podle kanálů, které chytám? nebo se dá pořídit nějaký univerzalní kanálový slučovač? (to by bylo super) Ten kabel jak jsem psal je kvalitní (Belden) a to i včetně rozvodů v přízemí. Koncové zásuvky mám klasické něco takového img5.wifi.aspa.cz/... . Rozvody jsou už hotové takže 2x rozbočovač mě asi nemine
Vyfoťte ten slučovač a vložte fotku. Posoudíme. Přesně jak říkáte. Slučovač je vnitřním zapojením navrhnutý přesně pro konkrétní kanály, které anténou na tento vstup chytáte. Tudíž se nestane, že budete přijímat i něco jiného než máte. Univerzální slučovače existují (pro panelové domy), ale je to cenově zase někde jinde, do RD se to nevyplatí kupovat.
Ten Belden máte přesně co za typus (kolik má v průměru)? Koncových zásuvek je větší množství. Průchozí, neprůchozí, k určitým útlumem pro nastavení odpovídající úrovně v zásuvce. Vidím, že na obrázku máte i s kombinovaným SAT výstupem. Budete ho v budoucnu využívat?
Ještě napište, co používáte za antény a zda v nich máte nějaké předzesilovače nebo propusti.
jsem v práci ale vypadá podobně jako toto, akorát na konci obou "OUT"bylo ještě napsáno 3.7dB... chytám kanály 30,33,55,58 což znamená MUX1-4 (ještě dodám jedna anténa namířena na LTM a druhá na Bukovou horu) myslím si že na jednu anténu (Buk.hora) chytám MUX 1-3 a na anténu (Litoměřice) chytám mux 4 s méně kvalitním signálem, ale přesto i za špatného počasí je to ok. Kabel Belden netuším jaký to byl průměr ale v popisu bylo pro venkovní použití... Koncových zásuvek celkem 3 ks v přízemí v patře rozvedeno pouze kabelem přímo do tv. Zatím nepřemýšlím o tom že bych využíval v budoucnosti SAT. jinak antény jsem již psal jaké mám v popisu ale pro jistotu ještě jednou zasílám dvb-t-anteny.heureka.cz/... - 2 ks
Antény máte dobré. Pořádně jsem si nevšiml, že to máte uvedeno hned v prvním řádku.
Slučovač kupte pro 30 kanál (to by měl byt MUX4 z Litoměřic)+ REST (to je pro tu druhou anténu MUX 1-3). Horší bude zjistit, jaké úrovně Vám lezou z každé antény. To už si musíte změřit měřákem. Do slučovače by měly jít shodné.
Tak to by bylo.. sloučení antén bychom měli pořešené kanálovým slučovačem a jaký ten rozbožovač na přízemí a první patro? A jaký rozbočovač pro 3 TV v přízemí? Mohl bych na rozbočovač "první patro a přízemí" použít to co mám teď na sloučení těch dvou antén? (ten spitter)
Díky
slučovač je úzkopásmový, vy nepotřebujete rozdělit přijímané kanály do původní podoby, ale potřebujete rozdlit všechny kanály, tedy anténa 1+2, a 3TV takže rozbočovač musí být širokopásmový
Širokopásmový aktivní, nebo zatím obyčejný a pak případně aktivní? Nemáte nějaký typ jaký?
Díky Honza
počíst digitalnitelevize.cz/...
možná s více výstupy by mohl být vhodnější,
doplněno 24.08.15 15:06: doplněno 24.08.15 15:06:Jak tady uvedl odkaz uživatel "111", vyberte si hlavně takový typ, který má požadované množství výstupů a ty dva původně zamýšlené pasivní rozbočovače vyhoďte. Ty by mohly být do budoucna zdrojem problému. Ale to už jsem Vám psal.
Koukám na ty aktivní robočovače, ale bohužel nejsou průchozí pro napájení a já ty rozbočovače potřebuji 2 za sebou.. Jeden pod střechu k anténě (dvojtý výstup (patro a přízemí)) a jeden do přízemí na rozvod 3xTV a když z DVB-T reciveru bude napájet ten můj trojtý dole v přízemí, nemohu zároveň napájet ten co bude pod střechou ten dvojtý. a další dotaz nebude se to mezi sebou tlouc když budou oba aktivní?A budu doufat, že ten kanálový slučovač napájení nepotřebuje...
Díky
řeší se to většinou takto, ty máš antény 2 a tedy před případným zesilovačem ještě slučovač, já bych nejdříve použil jen jeden aktivní rozbočovač, a další pasivní,nejsou tak drahé, pak bych eventuelně uvažoval teprve o zesilovači, nebo druhém aktivním rozbočení, ale protože je každý v jiném patře, není třeba mít nějaké průchozí napájení, ale je třeba se zapojit třeba na půdě na zásuvku230v která tam bude potřeba i v případě zesilovače. Není podmínkou zesilovač napájet průběžně..
doplněno 25.08.15 09:56:Jo to by bylo fajn ale účasnické zásuvky mám již instalované včetně kabeláže a jsou koncové.. tak co teď
takže vyzkouším jeden aktivní a jeden pasivní rozbočovač a který byste upřednostnil jako aktiv. ten na půdě, nebo ten v přízemí? Pokud by byl ten pasivní průchozí pro napájení dal by se napájet i ten na půdě z přízemí např.: z toho DVB-T reciveru apod.. Ale ano jak píšete do budoucna uvažovat o zásuvce na půdě pro napájení případného zesilovače..
bych to viděl nějak takto
doplněno 25.08.15 10:10:přehodit se ty rozbočovače přece dají, tak vemte i ten pasiv 1/4
doplněno 25.08.15 10:12:který dát první? já bych dal aktivní, aby se eliminovaly ztráty signálu,a posílí se tak odstup signálu od šumu, což má za úkol vlastně i zesilovač..
To bych musel z půdy dolů tahat 3x koaxiál, nebo z přízemí tahat nový kabel do patra. Já bych chtěl takto...
aha a v tom patře jsou ty zásuvky za sebou? 2x průchozí a 1x koncová? je třeba přesně nakreslit kabeláž
nakresli jen kabely jak vedou TV tam není třeba
V patře rekonstrukce není a asi nebude bydlíme tam dočasně s rodiči, zásuvky tam nemají vůbec pouze u každé TV rozdvojku k další TV a kabely tahané pod kobercem
jo takže v patře to zůstane tak jak je, tam jsou takové ty mini rozbočovače průchozí a z nich do TV, to je jasný
takže řešíme jak se dostat z půdy dolů a co tam, takže na půdě rozbočitaktivně 1/2, zajistit mu napájení na půdě.
no a dole je asi přívod z půdy a 3 kabely k TV svedené do jednohomísta, tak tam pasivní 1/3, nebo totéž co je v 1.patře
doplněno 25.08.15 10:33:takže to vypadá nějak takto...
Je to přesně jak píšete.. dole mám již připravené rozvody svedené do jednoho místa 3x koax. k TV zásuvkám koncovým + jeden koaxiál vyvedenej na půdu k anténám.. tak jak je to na tom "schéma" jestli se tomu tak dá říkát, co jsem psal v patře to zůstává.. a dalo by se ten aktivrozbočovač na půdě napájez ze spoda? přes ten pasiv rozbočovač?
Díky moc.
doplněno 25.08.15 10:39:To jen abych teď nemusel tahat na půdu elektriku..
jj tento jsem chtěl zrovna koupit a pak tento
a pak ten kanálový slučovač: omko.cz/...
snad nebude vadit když bude každý od jiné firmy...
no ono je dobré si také uvědomit, že to napájení zesilovačů a aktivních rozbočovačů ze vstupu TV funguje jen při provozu dané TV, takže externí napájení bych volil raději...také by se mohlo stát, že 1. patro nebudemít signál když se nedíváte vy
mohlo by to vyhovět...vaše návrhy
jj buď tak.. nebo to připojím přes trafo na přímo po koaxiálu, v přízemí jsem na to myslel a tam kde se mi slučují koaxiály mám i převedený 220 zásuvku. Ale díky moc za podporu a rady.
Honza
no snad ještě připomínku ony ty aktivní 1/2 jsou se ziskem 5 nebo 20dB, tak bych se snažil s prodejcem domluvit o zapůjčení na zkoušku, a zjistit jestli nemají regulaci, ono by 5dBmohlo být málo a 20dB zase moc...
jinak není zač děkovat, jsem zase zapojil po delší době hlavu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.