Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SOS padá signá u tv. přijímače

Od: 1jana® odpovědí: 17 změna:

Zdravím, mám takový záhadný problém, právě je tu odborník - anténář již podruhé, celkem bez úspěšný.

Dva tv přijímače, jeden starý Orava se setoboxem - jede bez problému. Druhý novější LG - stále kostičkuje obraz, padá signál. Po proměření signál u obou přijímačů dostatečně silný, vyměněn zdroj pro anténu. Je jedno, na které větvi je LG tv připojen, stále padá obraz, nezáleží na stanici ani kanálu. Přjímač LG jsme zavezli i do opravny, zda problém není v něm - podle opraváře je v pořádku, běžel u něho bez problému.

Myslím, že odborník si neví rady ... není zde někdo, kdo by poradil? Díky předem.

Omlouvám se na chybu v nadpisu, nejde mi opravit.

doplněno 14.08.15 15:06:

Zkontroloval kabel, antenu, vyměnil zesilovač, nic ... jen když k přijímači LG zapoji setobox, nekostičkuje, nepadá ... je to řešení, mít setobox i u přjímače, který jej vlastně mít nemá?

doplněno 14.08.15 15:54:

Pokud je zapnutý v jedné místnosti tv přijímač se setoboxem, funguje v druhé místnosti tv LG bez problémů*ee*... Mít puštěné dva přijímače a dívat se na jeden, se mi zrovna moc nelíbí.

Anténář neví, čím to je. Takže zaplaceno, ale problém nevyřešen.

doplněno 14.08.15 18:29:

Díky všem. Já tomu vůbec nerozumím, takže nemohu na Vaše dotazy odpovědět. Musím vyčkat, až přijde syn a nebo někdo, kdo tomu aspoň trochu rozumí.

Jen k dotazům, mám rozbočovač, signál je u obou přijímačů přes 90 %, to mi ukazoval, kvalita signálu také dobrá.

Ještě jednou díky a pěkný víkend.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

no ono kostičkování nemusí být slabým signálem, ale naopak silným...zkus anténu bez zesilovače, nebo náhražkovou...

to že v opraně jel bez problémů tomu nasvědčuje a rovněž to že tvrdíte, že je signál dostatečně silný...

mkat*
hodnocení

0x

Záleží aj na tom ,čo si máme predstaviť pod pojmom-"proměření signál u obou přijímačů dostatečně silný"

Pre jeden televízor to môže stačiť ,pre druhý už nie.Ešte by som ho skúsil niekde u suseda.Môže byť že ten LG ma vadný vstup a v opravovni majú určite silný signál.Preto tam ide.Ale vy už máte slabší a tam nejde.

111®
hodnocení

0x

hele a odkud je ten zesilovač v anténě napájen? podle toho co píšeš to vypadá, že je nápájem právě set-top-boxem...zapneš STB a zesilovač má napájení a LG jede v pohodě, vypneš STB a LG kostičkuje...použij tedy externí napájení -dodává se se zesilovačem...a vy STB vypni v menu nalájení antény...

hodnocení

0x

Nikde není zmínka jak máte obě zařízení napojeny na anténu, na jakou anténu?

Jo, digitální příjem je větší duchařina než analog *haha*

Co je to za odborníka co si neví rady a ještě si za to nechá zaplatit? Už jsem se setkal z různými záhadami a řešení se vždy našlo...

111:

to by blo možné, kdyby tazatel nepsal ...vyměněn zdroj pro anténu...

doplněno 14.08.15 16:12:

111:

zemní smyčka když to funguje při zapnutí obou TV? To nedává taky smysl ;)

doplněno 14.08.15 16:20:

Prostě v první řadě to chce udaje o anténě, zesilovači, zpusobu rozbočení...

I malé dítě ví, že anténí zesilovače digitálnímu příjmu moc nesvědčí a ve spojení s některými TV to může být přímo smrtící pro příjem, co to bylo za anténáře odborníka? *haha*

111®

hele ať píše co chce, jinak to nedává smysl...ještě je možnost zemní smyčky...
Tak se tazatelky ještě zeptám: je anténa napájena samostatným zdrojem? A pokud ano, není na STB rovněž zapnuté napájení antény? Pokud toto vyloučíma pak si kupte oddělovací článek a zapojte jej třeba k STB.

doplněno 14.08.15 16:13:

nakonec proc nezkusí náhražkovou anténu jen pro LG?

doplněno 14.08.15 16:15:

no to mi nějak v tom návalu ušlo...ale co my víme ...jak to tam má..

doplněno 14.08.15 16:25:

proto doporučuji náhražkovou anténu aby se odpojila od stávající antény, on tam může být odbočovač nebo rozbočovač, nebo takénějaký bastl...že jo.. nakonec může udělat i to, že odpojí anténu ze ST a nechá jen LG, ale to nezjistíme jestli tomu LG nestačí slabší signál..

Jaká duchařina? Ten radiový signál je pořád stejný od vzniku vesmíru a aplikován od doby, kdy jeho funkci začal využívat Marconi.

gusto
hodnocení

0x

Jak je řešené rozbočení?

a) přes rozbočovač

b) nebo přehazujete kabel: jednou do set-top-boxu s Oravou a podruhé přímo do LG, nebo

c) nebo LG připojujete do anténního výstupu pro druhý TV přijímač na set-top-boxu (některé settopboxy to tak mají).

Zkuste připojit zcela samostatně pouze Oravu přes set-top-box, na set-top-boxu si přepněti na informace o síle signálu (bývá označovaný různě, někde v %, někde jen proužkem) a další informace (S/N - odstup signál/šum). Je to sice zbytečné, ale uvidíte, jak máte silný signál. Jestliže máte hodně silný signál, je zesilovač u antény spíš ke škodě než k užitku.

Zkuste připojit LG přímo k anténě¨a nalaďte ho tak, aby si signál sám našel a podívejte se opět na sílu signálu. Pro porovnání připojte ještě jednou LG ale přes set-top-box a podívejte se, jaká je kvalita příjmu.

Jestliže je příjem Oravy přes set-top-box i LG přímo kvalitní, kupte si rozbočovač - maličkou krabičku s jedním vstupním konektorem a dvěma výstupy. Německý (typ si nepamatuji) má při rozbočení útlum asi 3 dB, moravský (nepíšu typ, aby to nebyla reklama) má útlum v jednom výstupu asi 4 dB a ve druhém 5 dB. Jeden je totiž přímý i pro napájecí napětí a druhý je bez průchodu napájecího napětí k anténě.

111®

jenže tu máme dámu a nevíme jak zdatnou...

gusto
hodnocení

0x

vysvětlení je asi ve vaší větě "Pokud je zapnutý v jedné místnosti tv přijímač se setoboxem, funguje v druhé místnosti tv LG bez problémů"

Je to tím, že váš set-top-box napájí anténní zesilovač. Když je set-top-box vypnutý, není zesilovač napájený a nejen, že nezesiluje, dokonce signál utlumí.

Řešení

a) mít při používání LG zapnutý set-top-box a tím napájet anténní zesilovač

b) vyřadit zesilovač, přijímat bez zesilovače a zkusit, jestli je signál dostatečně silný, jestli by to šlo i bez něj

c) místo napájení zesilovače přes set-top-box koupit vhodný napájecí zdroj a napájet anténní zesilovač z tohoto zdroje buď jenom pro LG nebo i pro Oravu tím, že se v set-top-boxu vypne napájení anténího zesilovače set-top-boxem.

111®

copak jsem napsal já v 16 hodin?

gusto

111: máte pravdu, napsal jste to už v 16 hodin, jasně, stručně, správně.

ucixojyg
hodnocení

0x

Jaké jsou hodnoty signálu, když se obraz rozpadá a když jde dobře?

Potřebuji vědět hodnoty:

1) Úroveň signálu v dBμV

2) Hodnotu MER

3) Bitovou chybovost CBER

4)Bitovou chybobost VBER

doplněno 15.08.15 08:52:

Jestli tyhle hodnoty není schopen "anténář" změřit, tak to není odborník a měl by vrátit všechny peníze.

To už je lepší řešit problém pomocí siderického kyvadélka. *smich*

doplněno 15.08.15 09:00:

111> Laik to nezjistí, protože nemá na to nemá měřák. (nejlevnější trochu použitelnej stojí 15tis kč, takovej střed pro profíka anténaře, který to myslí s odvedenou prací vážně cca 40-50tis Kč)

Ale často se setkávám, že do do mého oboru se pouští lidé, kteří nemají odpovídající vzdělání, zkušenosti a vybavení. A pak to dopadá přesně, jak píše tazatel.

doplněno 15.08.15 09:04:

111> Předpokládám, že "anténář" měl aspoň elementární znalosti v dané problematice. Takže napájení antény bych vyloučil. V opačném případě by si už mohla na opravu antén pozvat třeba prodavače z Lidlu.

111®

to zní docela dobře, ale i mne by zajímalo jak to laik zjistí...

doplněno 15.08.15 08:58:

jo anténář, já myslel, že si to mánějak zjistit tazatelka...ale podle mne je zakopanej pes ve způsobu napájení antény..

doplněno 15.08.15 09:08:

no a jak je podle tebe anténa napájena, když je to OK v případě, že zapne set-top-box?

ucixojyg

Takhle od stolu bez naměřených hodnot si nedovolím v tomto případě radit. Občas se i v mém oboru vyskytují paranolmální jevy.*smich*

Já bych jen tazatelku poprosil, aby nám aspoň vyfotila, co tam má za použité prvky. Od toho se dá odpíchnout.

Mě v takových záhadných případech pomohlo lecos, třeba oddělit kondenzátorem kolem pár desítek pF. Napolsled jsem řešil hodně podivnou, závadu. V místnosti kde jsem měl vynikající signál a chytal jsem na prutovou anténu se signál zhoršil a začalo to kostičkovat, zkoušel jsem různě anténu přemístit a žádné trvalé zlepšení, nakonec pomohlo prut odšroubovat a chytám jen na ten podstavec pro prut. Jistě někdo namítne, že se jednalo o příliš silný signál a odšrobováním prutu jsem tomu pomohl, opak je pravdou, síla signálu a kvalita se zvedla o několik desítek procent ;)

111®

no jasně , kdo ví co je tam za bastl...

hodnocení

0x

Nejlepší zesilovač je žádný zesilovač. Rozbočovač a podobné blbiny vyrvi a prohoď oknem. Každá televize ať má vlastní anténu, bez zesilovačů, nasměrovanou přímo na vysílač, pokud to jde. Pokud možno, ať je to směrová yagina, případně síto, ne ty UFO kraviny z marketů. Ale není problém v našich končinách chytat signál i odrazem 10 km vzdáleného vysílače. Dneska dělá "anténáře" kdejakej blb, co se umí najíst rukama, koukám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]