Nejste přihlášen/a.
Poraďte prosím mobil co umí krásné fotky nejen za skvělých podmínek. Cena max 9-10 tisíc. Mám dva roky starý Sony Xperia Miro a bylo to očividně šlápnutí vedle - prostě Černý Petr. Telefon se při hovoru sám restartuje - běžná věc. To že reaguje pomalu o tom ani nemluvím a foťák nic moc. Jde mi o hezké fotky - ať zvládně vyfotit i děti v pohybu...
díky za rady
Kdo chce za každou cenu fotit mobilem a alespoň trochu použitelně, nezbývá mu než takováto volba:
nebo
Já teda nevím ale já sem měl Samsung S 8500 WAVE (měl 5 MPix.) a dělal moc dobrý fotky.
Na focení minimálně 5 ale radši 8 MPix. Dneska se dá 8 Mpixelovej sehnat už od 2 tisíc.
lujs:
Přestože se mi před lety zdál nápad dát do mobilu foťák ve spojení s MMS jako dobrý, tak teď toho autora nápadu proklínám. Je to degradace amatérské fotografie na tu nejhorší úroveň. Ale je fakt, že autor toho nápadu za to nemůže, můžou za to lidi, kteří pořád honí kvalitu, jen na poradně je milión dotazů co je nejlepší, ale pak fotí mobilem i neopakovatelné snímky z dovolené, poslouchají muziku z repráku mobilu a podobná zvěrstva
Za dobrých světelných podmínek uděláš dobrou fotku čímkoliv i krabičkou od sirek s kouskem filmu, ale mobilů s trošku rozumným objektivem, který není na úrovni dírkové komory je žalostně málo.
Dobrá fotka je otázka kompozice. Prostě kouknu do hledáčku, hledám záběr a odstraňuji chyby - různé sloupy, dráty, protisvětlo, useknuté záběry, zbytečně moc oblohy, moře. Příliš vzdálené objekty. Něco co tam nepatří. A to mě telefon neumožní, ani běžný digitální foťák. Prostě potřebuji zrcadlovku, abych se mohl podívat. A jinak je dnes skoro netřeba fotit (pokud teda nepotřebujete fotit sebe). Zadám si mapy nebo google mapy a tam je tolik nejlepších fotek z každého zajímavého místa, že sám bych to lépe nenafotil. Takže škoda času. Všude kde jsem byl, tak si to mohu prohlédnout skoro on line - tak proč dnes fotit?
Dobrá fotka se dá udělat i s telefonem -pokud jde o tu kompozici (samozřejmě zrcadlovka je uplně jiná liga, ale pokud někomu stačí fotky z telefonu a nechce utrácet pakl peněz za zrcátko tak na udělání klasického rozměru fotky a zaznamenání dítka jak se ušpinilo při obědě to stačí.
-
U telefonu je děss ta kvalita. A o té si spousta lidí myslí že to vyřeší víc a víc pixelů.
Není tomu tak, měl jsem Kodak (falešnou zrcadlovku) s pouhými 4Mp.
A dělala stokrát lepší snímky než kdejaký telefón s 8 a více pixely.
Vše je o velikosti čipu a objektivu.
-----
ps: to že na tel. píšou že má 8Mp tak tomu nevěřte -je to jen přepočet...
Na tak malý senzor jich tolik zatím nedostanou!
quac:
Pokud na zrcadlovce nebo jakémkoliv jiném fotoaparátu píší XX pixlů tak tomu taky nevěřte, je to přepočet
Ja by som siel do vlajkovych lodi alebo byvalych vlajkovych lodi samsungu S4 a vyssie, LG G2 a vyssie, Sony Z1 a vyssie. Kazdy smartphone vsak zlyhava pri foteni pri nedostatku svetla bez pouzitia blesku. Bohuzial tu zlyhavaju aj kompakty nie len mobily.
samuelg:
Jak píše quac je lepší telefon bez nějakého obvzláštního foťáku a k tomu malý kompakt, cenově a výslednou kvalitou to výjde mnohem, ale mnohem lépe.
Já už to tak dělám několik let, telefonem fotím hodně vyjímečně když nemám nic jiného po ruce a to se stává málokdy, protože mám téměř vždy u sebe hodně malý kompakt s 10x optickým zoomem, který dokáže dost uspokojivě fotit za hodně mizerných světelných podmínek bez blesku. Pokud chci někomu nějakou fotku poslat MMSkou nebo mailem, pošlu si to z toho foťáčku pomocí Wi-Fi, možná to příjde někomu jako zbytečná komplikace, ale podstatně lepší kvalita než z mobilu a použití optického zoomu za to rozhodně stojí.
Nosenie kompaktu uplne zabija uzasnu vyhodu co maju dnesne smartfony a tou je vsetko v jednom zariadeni. Ja vlastnim niekolko kompaktov a momentalne ich pouzivam len ako nastroje na ktorych sa usadzuje prach. Moja stara samsung s4 ich plne nahradila. Jej vyhodou je ze ju mam na rozdiel od kompaktu vzdy pri sebe a to je na nezaplatenie a dokonca robi lepsie fotky ako priemerne kompakty len skor pouzivam aktivaciu spuste hlasom kvoli ostrejsim fotkam a pri slabsich svetelnych podmienkach pouzivam nocny mod
samuelg:
úžasná výhoda?
Každá univerzálnost je kompromis a dobrá fotka je taky o optice, mobily jsou až na vzácné vyjímky dírkové komory. Od dob co jsem si pořídil miniaturní kompakt co nezkazí fotku ani za nejhorších světelných podmínek a má 10x optický zoom začínající na 24mm (35mm EQ) tak mobilem nefotim ani v té největší nouzi
quac:
ono te není ani tak o kecání ale o neznalosti uživatelů, která výrobcům vyhovuje. Hodnoty MPX jsou udávány pro černobílé snímání, díky RGGB filtru je rozlišení podstatně menší a dopočítává se zpět na původní hodnotu.
Při nedostatku světla "selže" každý fotoaparát. Buď nafotím realitu s nedostatkem světla, nebo to musím nasvítit, nebo blesk. Každý si myslí, že večerní fotku udělá jako ve dne, nebo co vlastně od toho čeká? Při velké světelnosti objektivu, se dají dát kratší časy samozřejmě, ale to je tak vše.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.