Nejste přihlášen/a.
Dobrý dne
V poslední době jsem trochu aktivní tak snad vás další otázkou neurazím
Ale mám objektiv helios 44 a je nechutně zašpiněnej pískem prachem plísní...
Je složité objektiv rozebrat a vyčistit? Popřípadě zvládnu to bez manuálu nebo se do toho raději nemám poštět?
Děkuji
lze to udělat v domácích podmínkách, ale chce to speciální klíče pro matky se zářezy kterými jsou čočky přišroubovány do těla objektivu. Lze je vyrobit z plechu, já v nouzi použil třeba hroty starého posuvného měřitka pro měření velikosti otvorů. Piplačkabývá s lamelami clony. Na čištění stačí okena, mikroutěrka a papír na čištění brýlí (tkzv.cigaretový papír). Dobré je mít i kvalitní balónek na vyfukování prachu a po skládání zpět vyfoukat prach z vnitřku i z povrchu čoček.
Já bych se teda do toho nepouštěl, to je moc delikátní věc. Ten objektiv mám v Zenitu. Dále v mailu.
Proti čištění malého zoomu u digitálního kompaktu je to úplná hračka
kdo není úplně levý, tak se do vyčištění tak jednoduchého objektivu jako je Helios může klidně pustit.
Když se mi před dávnem totálně zasekly lamely clony u Tesaru na Praktice na dovolené (vniklo mezi ně mazivo a lepily se), čistil jsem to na koleně s pomocí kapesního nožíku a sloužil ještě mnoho let
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.