Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čištění objektivu helios 44

Od: dbednarik* odpovědí: 3 změna:

Dobrý dne

V poslední době jsem trochu aktivní tak snad vás další otázkou neurazím :)

Ale mám objektiv helios 44 a je nechutně zašpiněnej pískem prachem plísní...

Je složité objektiv rozebrat a vyčistit? Popřípadě zvládnu to bez manuálu nebo se do toho raději nemám poštět?

Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

lze to udělat v domácích podmínkách, ale chce to speciální klíče pro matky se zářezy kterými jsou čočky přišroubovány do těla objektivu. Lze je vyrobit z plechu, já v nouzi použil třeba hroty starého posuvného měřitka pro měření velikosti otvorů. Piplačkabývá s lamelami clony. Na čištění stačí okena, mikroutěrka a papír na čištění brýlí (tkzv.cigaretový papír). Dobré je mít i kvalitní balónek na vyfukování prachu a po skládání zpět vyfoukat prach z vnitřku i z povrchu čoček.

bruno*
hodnocení

0x

Já bych se teda do toho nepouštěl, to je moc delikátní věc. Ten objektiv mám v Zenitu. Dále v mailu.

Proti čištění malého zoomu u digitálního kompaktu je to úplná hračka :-D

kdo není úplně levý, tak se do vyčištění tak jednoduchého objektivu jako je Helios může klidně pustit.

Když se mi před dávnem totálně zasekly lamely clony u Tesaru na Praktice na dovolené (vniklo mezi ně mazivo a lepily se), čistil jsem to na koleně s pomocí kapesního nožíku a sloužil ještě mnoho let ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]