Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zenit 3m zrcadýlko

Od: dbednarik* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den

Zase se ptám na něco ohledně zenitů... A to na model Zenit 3m

Dnes sem ho koupil za 800 kč po jedné dívce která nevěděla co s ním.. Prodala mi ho s tím že byla v krámu kde prodávají fotoaparáty a tam jí řekli že funguje... Samozřejmě že sem jí nic nežral a raději sem se přesvědčil sám s ní venku... Vše šlo OK zkusil sem ale poze jednou natáhnout a víc nic.. Doma sem ale zjistil že když fotoaparát není natažený tak je zrcátko sklopené nahoru a není tím pádem vidět do objektivu... Při natažení zrcátko spadlo a šlo vše OK ale po zmáčknutí spoušetě zůstalo nahoře...

Je to chyba? nebo to tak má být a má se přes objektiv koukat pouze když je fotoaparát natažený?

Zdá se mi to jako kravina ale nevím... to samé se mi děje i u zenitu TTL nebo něčeho podobného...

Dík za odpověď a pokud budete vědět jak to poštelovat budu ještě víc rád :)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Položme se na otázku, kterak asitak může taková levná zrcadlovka fungovat.

Zrcadlovka se jí říká proto, že jakési zrcadlo zajišťuje, že objektivem vidí buď hledáček nebo film.

Čili - když je zrcadlo dole, odráží obraz nahoru do hledáčku. Já mohu vybírat záběr, ostřit. Na film se ovšem obraz nedostane, překáží to zrcadlo.

Když stisknu spoušť, zrcadlo se musí rychle zvednout, aby nepřekáželo, když je bezpečně pryč, závěrka odexponuje.

A teď - jak to celé zařídit (a pokud možno jednoduše)? Zrcadlo nechám zvedat pružinou, při "natahování" zrcadlo proti odporu pružiny sklopím dolů a zajistím. Současně natáhnu závěrku. Při stisku spouště odjistím zrcadlo, pružina ho zvedne a závěrka odexponuje. Zrcadlo ovšem zůstane zdvižené a tedy v hledáčku je tma.

Umíte to jednoduchým mechasnismem zařídit jinak?

Mimochodem, aspoň se nestane, že se pokoušíte o snímek s nenataženým aparátem.

mp*
hodnocení

0x

Je fakt, že zrcadlovkou jsem nefotil bohužel už nejmíň 20 let. Ale co si pamatuji, tak hledáčkem přez zrcadlo stále sledujete obraz, a jen ve chvíli expozice se zrcadlo zvedne a obraz se exponuje na film - to je ale jen mžik. Natahování souvisí s převíjením filmu. Proto je to zrcadlovka. Mě nevadí současné focení. Ale prostě telefonem, nebo běžným foťákem se nedá udělat kompozice, to je to co mě vadí, vždyť na tom displeji kolikrát není vidět, co se fotí. Proto je foťák s hledáčkem stále nenahraditelný - ať už jakéhokoli systému. Samozřejmě tam jde o to, jestli je důležitá kvalitní fotka, nebo jen důkaz tady jsem já. Tady jsem byl. Tak pak o tom žádná.

ctenar*

Mě nevadí současné focení. Ale prostě telefonem, nebo běžným foťákem se nedá udělat kompozice
Digitalni zrcadlovka je uplne stejna zrcadlovka jako ta 35mm, jen ma misto svetlocitliveho filmu svetlocitlivy maticovy detektor.

K problemu: rekl bych, ze zrcatko nemuze zustat nahore, protoze pak prochazi svetlo pres objektiv na film (at uz drive nasnimane a dosud neprevinute policko nebo na nove policko). V kazdem pripade dojde k preexponovani policka.

Cinnosr zrcatka je rozbita. Jedina cesta je podle me rozborka :(

hodnocení

0x

Starší zrcadlovky to tak měly, nenatažené měly zrcátko v horní poloze, co vím tak například východoněmecká EXA.

Je to logické, je to mechanicky jednodušší a účel to plní ;)

doplněno 31.07.15 08:29:

ctenar:

zrcátko nesupluje činnost závěrky, ta tam je taky a při zrcátku sklopeném nahoru je prostě po exposici zavřená a na film nic nejde.

honzajs122

přesně, jak říká bmbx ... starší zrcadlovky potřebovaly k "zviditelnění" obrazu natáhnout a tím dostat zrcadlo dolů (třeba ta EXA) novější pak vracely zrcadlo samy ...

Chtělo by to v antikvě koupit nějakou knížku o fotografování a technice a přečíst...já je kdysi taky četl ..

dbednarik*
hodnocení

Ano taky si myslím že nevadí pokud je zrcátko vyklopené nahoru... sice se nemůžete jen tak dívat přes objektiv ale na osvícení filmu to nemůže mít vliv pokud není zestárlá guma na plátýnku závěrky...

Jinak sem něco už četl o tom že při natažení zrcátko spadne dolů a dá se koukat přes objektiv... :)

isteron
hodnocení

0x

Na mojom Zenite B, r.v. 1972 je zrkadlo v základnej polohe sklopené dole. Môžem sledovať obraz cez objektív, zaostrovať a p. Po natiahnutí uzávierky sa políčko posunie na nové. V momente expozície zrkadlo vyskočí hore, otvorí objektív pre záber a hneď spadne dole. Zakryje komoru. Keby zostalo zrkadlo hore, máte stále otvorený objektív a svetlo vám snímku osvetlí a zničí.

isteron:

prosím čítaj všetky príspevky *haha*

Písal som, že staršie zrkadlovky to takto majú, je to mechanicky jednoduché a zrkadlo nieje zavierka, tá je tam od toho, aby svetlo nešlo na film, nie zrkadlo.

nickys

8:13

Fotoaparát je v pořádku.

Isteron by neměl radit ve věcech o kterých nic neví.

isteron

Nickys : To nemôžeš povedať, že nič neviem, fotografoval som od svojich 15 rokov, až doteraz. 60 rokov. A Zenit som používal 40 rokov, i keď na úrovni užívateľa. Nemal som ho rozobraný, nebolo treba. Teraz už používam 10 rokov digitál. A tiež som ho nerozoberal .

No napsat, že po zvednutém zrcátku jde pořád světlo na film, nesvědčí o vědomostech o fotografování, na to nemusím mít fotoaparát rozebraný :)

doplněno 31.07.15 12:06:

dbednarik:

ale jasně, vždyť to není nic proti ničemu, takový foťák má zcela stejné užitkové vlastnosti, jako foťák u kterého zrcátko po expozici padá zpět, jen musí být natažený, aby bylo vidět v hledáčku.

dbednarik*
hodnocení

Je tam ještě jedna věc které se říká závěrka a ta e za sklíčkem zatahne takže i kdyby bylo sklíčko zvedlé tak to neporuší film... a Logicky... Sklíčko by samo o sobě nedokázalo zastavit všechno světlo co do objetivu jde... má kolem sebe mezery takže jestli bude nahoře nebo dole je celkem jedno tak i tak by se podle vašeho názoru osvítil film...

doplněno 31.07.15 12:12:

Ano fotoaparát je v naprostém pořádku... Teď nevím jestli mám ale založit další vlákno nebo mi poradíte jak je to u Zenitu TTL...

Tam mi to dělá to samé ale zdá se mi že už je to chyba... Když se dívám přes okénko kinofilmu tak v pomalejších časech se dá postřehnout i zrcadýlko ktré se sklápí vůči závěrce ve špatném čase... A při rychlejších časech skoro ani světlo neproniká přes zrcadýlko na plochu kinofilmu...

Zatím moc nevím jak se to šteluje ale podle mě se musí sundat celá horní krytka a vyndat to ozubené kolečko které se natočí nebo zacvakne do zubů tak aby ve správný čas vyklápělo zrcátko Viz foto...

Zenit 3m zrcadýlko

Ano TTL je podstatně novější a tam by se mělo zrcátko vracet.

mako

800 korun,to je drobet prehnano ve FotoAntiku jich meli plnou vitrinu po 150 Kc.Samozrejne i s objektivy.Samotny Helios byva za 300 az 700,podle verze.Zrcatko musi pochopitelne sklopene,bez ohledu na stav natazeni zaverky.Posledni TTL neznam,jinak vsechny pristroje mely stejnou mechanickou cast.

mako:

zrcátko je pochopitelně sklopeno podle stavu natažení - u starších zrcadlovek - starý zenit nebo exa *smich*

od jistého modelu zenit až po poslední TTL bylo sklopeno natažený / nenatažený

dbednarik*
hodnocení

mako

Myslím že se moc nevyznáte když vážně řeknete že "Zrcatko musi pochopitelne sklopene,bez ohledu na stav natazeni zaverky" Když sem se jen podíval do fotoaparátu zenit 3m hned sem viděl uplně jiný systém vyklápění zrcadýlka ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]