Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kompakt do 20000Kč

Od: markofoto odpovědí: 31 změna:

Zdravím, našel by se někdo kompetentní, kdo by mi doporučil konkrétní typ kompaktu s cenou od 15 do 20 tisíc?

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

udání cenové hranice je sice hezká věc, ale jaké jsou požadavky, má snad mít vodotrysk? *haha*

markofoto
hodnocení

Hlavní jsou kompaktní rozměry, aby se vešel do ledvinky nebo do kapsy, a největší důraz kladu na výslednou kvalitu fotografií, aby se přiblížila zrcadlovce. zoom preferuji minimální a megapixely nehoním.

Je nutné si uvědomit, že takové parametry a cenovou hladinu splˇnují tkzv "kompakty" s výněnnými objektivy a ty jsou vesměs na jedno brdo, stačí vybírat dle oblíbené značky, ergonomie či barvy.

doplněno 26.07.15 13:00:

jen podotýkám, že na kapsu a ledvinku svou velikostí moc nejsou. Kompakt do kapsy co se přibližuje kvalitou k zrcadlovce, to si prostě protiřečí.

markofoto
hodnocení

Sony CyberShot DSC-RX100 III tak tento jsem teďka našel a vypadá docela hodně slušně s kvalitou, která se přibližuje základní zrcadlovce.

Ano, RX100 je dost dobrý stroj...

jofa*

Píšete, aby se kvalita přiblížila zrcadlovce, ale tu kvalitu dělá pravě ta možnost výměnných a kvalitních objektivů.. S RX 100 sice dmůže být dobrý kompakt ale zrcadlovku tím nenahradíte.

hodnocení

0x

Já jelikož jsem přešel od Olympusu přes Canon k Sony, tak bych taky volil Sony RX 100III.

mot
hodnocení

0x

Opakuji neustále jakýkoliv kompakt od fy NIKON - nebrat ! Jsou to snad nejhorší kompakty v celém vesmíru *haha*

mot
26.07.15 19:22
Duvod?

Ať si vyrábějí zrcadlovky to jim jde, ale kompakty jsou nedomyšlené, uživatelsky nepřívětivé.

mot
Nemuzu souhlasit, zkousel jsem nekolik kompaktu nikon a v pohode

markofoto
hodnocení

Děkuji za názory. Po úvaze a dlouhém hledání jsem našel 5 favoritů, jeden z nich sice převyšuje uvedenou cenu, ale i tak jsem ho zařadil. Docela mě láká super slow motion...Dám sem zmíněných 5 kompaktů a schválně, který byste vybrali a proč.

PS: kompakt s výměnnými objektivy nechci.

1) Canon PowerShot G1 X Mark II

megapixel.cz/...

2) Panasonic Lumix DMC-LX7

megapixel.cz/...

3) Panasonic Lumix DMC-LX100

megapixel.cz/...

4) Sony CyberShot DSC-RX100 III

megapixel.cz/...

5) Sony CyberShot DSC-RX100 IV

megapixel.cz/...

Ještě by se tam dal zařadit možná tento: Fujifilm FinePix X100T

megapixel.cz/...

Moc díky za názory a Vaše příspěvky, vážím si toho.

jofa*

Říkám (píšu) na rovinu. Takové peníze bych dnes do kompaktu nevložil ani náhodou. Taky jsem dal za kompakt Sony 21 000 kč v r. 2008, protože zrcadlovky v té době byly cenově někde jinde. Dnes je doba jiná a vždy bych volil aparát s výměnným objektivem. Kompakt ano pro skladnost a pohodli tak do 6 000 kč, pro fotografii (vážnou) již zrcadlovku. Jinak kompakt v hodnotě 20 900 kč bych volil Panasonic FZ-1000, který ve výběru nemáte.

markofoto
hodnocení

Zrcadlovku mám Canon 40D a už mě fakt nebaví tahat se s objektivama a batohem. Je to porod když jedu s dětma do zoo, za ruku dítě na zádech bágl s foťákem a pak rychle fotit...opravdu lahůdka. Zrcadlovka je kvalitativně samozřejmě jinde než kompakt to je jasný ale za jakou cenu? Na výlety naprosto nevhodné. A měnit objektivy prostě z pohodlnosti nehci. Prostě chci kompakt. A na vážnou fotografii již kašlu. Kompakt udělá taky pěknou fotku a v Photoshopu něco doladím. Fotky nikde netisknu, pouze prohlížím na monitoru v PC. Na ten panák FZ1000 mrknu, díky

jofa*

To je právě ono, že jde o to co preferujete. Na Vašem místě bych samozřejmě koupil kompakt, ale 20 tisíc je úplně zbytečných. Tak za těch 6, max 9 tis. a to již je moc.

markofoto
hodnocení

Dobrá, vemte si když vezmu nějaký za 6 tisíc Kč. Bude výsledná kvalita fotek dostačující? Viděl jsem fotky od kamarádů z levných kompaktů a za moc nestály, ale viděl jsem foto z dražších kompaktů a ty byly podstatně lepší, takže se ptám, má cenu dávat 6 litrů za nic nebo si připlatit alespoň za něco? 20 litrů je hodně peněz to je jasné, ale za kvalitu si rád připlatím. Jinak cenově vychází nejlépe Panasonic LX7, je za nějakých 9 tisíc ovšem nikdy jsem ho neviděl v akci. Ale strašně mě láká ten drahý kousek, který umí kromě focení u super slow motion, to mě bere, ale ta cena je šílená.

bio

Doporučuji Canon G7X případně G16. Panas LX7 nebrat. Vydržte do začátku září. To přijdou po Berlínské výstavě IFA nové modely hlavně Canonů. A to staré začne následně padat i o tisíce.

Lidi slyšej na Canon, Nikon jako na věhlasné fotografické firmy, ale uniká jim, že ty firmy byly velice dobré v dobách filmu, kdy byla elektronika omezena na řízení exposice a zaostřování a to bylo vše. Digitální foto je taky o snímání a zpracování obrazu a to už je elektronika mnohem složitější a v tom má tradici třeba Sony která už od nepaměti vyrábí profesionální studiovou techniku pro zpracování obrazu od A až po Z a je to na jejich výrobcích znát, taky první digitální fotoaparát na světě byl právě od nich už v roce 1981.

Takže pokud bych chtěl fotit na film, tak bych byl pro 50 let starý Canon, protože k tomu vyráběly třeba 50mm objektiv se světelností 0,9, ale pokud chci digitál, tak budu vždy vybírat mezi výrobky Sony ;)

doplněno 28.07.15 07:13:

jofa:

u zrcadlovek nedělá kvalitu jen možnost výměnných objektivů, ale i reakční schopnost, vyfotit záběr opravdu v okamžik stisku spouště, to kompaktům obecně pořád chybí i když výrobci dělají o mohou.

doplněno 28.07.15 07:27:

mot:

jel jsem mnohokrát Trabantem a taky v pohodě ;)

doplněno 28.07.15 09:45:

Pokud se zúžíl výběr mezi Panasonic a Sony tak už není co řešit, jednoznačně Sony.

markofoto
hodnocení

Taky jsem toho názoru. Teď tedy vybrat mezi dvěma kandidáty

Sony RX100 III

Sony RX100 IV

Já tvrdím jednu věc, pokud si člověk neumí vybrat, tak ať si nic nekupuje a taky dost platí jedno přísloví: kdo vybírá, přebere ;)

markofoto
hodnocení

To máte pravdu s tím příslovím :) ale já ho potřebuji páč mi manželka neustále nadává, že nemáme s dětma skoro žádné fotky :) něco vybrat musím

Používám zrcadlovku, EVF, a kompakt. Na děti nejvíc kompakt Sony WX100, je tak malinký, že není problém jej mít pořád u sebe (víc místa zabere mobil) a díky němu mám fotky, které běžně lidem utíkají, protože zrovna u sebe nic nemají, nakonec to vyfotí v příšerné kvalitě mobilem, aby alespoň něco zachytili a pak se tím ještě chlubí na fejsbůku *haha*

markofoto
hodnocení

Věřím, že do budoucna bude i v mobilech foťák srovnatelný s dnešními high end kompakty, ale zatím ani náhodou. No popravdě fotku mojí Nokií 3310 bych asi nevytvořil :)

mobily nebudou nikdy takové, protože tam není místo pro dodstatečně dobrou optiku a ta prostě zmenšit nepůjde, to je proti fyzikálním zákonům, pokud jsou dnes mobily co fotí uspokojivě dobře tak nemají výměnný objektiv, nebo alespoň zoom, což výměnné objektivy do značné míry nahradí, i když takové pokusy jsou, ale každý takový hybrid nese spoustu komromisů.

rx4 už stojí mnohem víc než 20 000Kč. Takže bych bral Sony RX III. Protože mimo jiné Sony dělá slušné fotky na volbu AUTO, což podle mých zkušeností u Canon neplatí.

markofoto
hodnocení

IV stojí víc, ale pokud prodám tu svoji starou zrcadlovku s objektivem a postarší kameru, kterou stejnak nevyužívám, tak se cena sníží.

markofoto
hodnocení

Tak jsem koukal i na ten Panasonic FZ1000 a je to slušná mašinka dle recenzí, ale je už dost velký a těžký. Takže zřejmě budu vybírat mezi Sony rx100 III nebo IV nebo panasonicem lumixem lx100

markofoto
hodnocení

Jinak jsem našel ještě jeden kompakt s full frame čipem :)

megapixel.cz/...

Ano, na focení dětiček je to ta nejlepší investice :-D

Děláte papírové fotky formátu minimálně A4? Pokud ne tak je honění za komapkty vašich představ poněkud zbytečnost ;) Na prohližení fotek na monitoru stačí jakýkoliv kompakt a třeba ta mnou zmiňovaná WX je totálně blbuvzdorná a nelze s ní téměř zkazit snímek, navic je velice rychlá a má na svou velikost až neskutečně velký optický zoom.

markofoto
hodnocení

Tak jsem tedy koupil nakonec ten Sony RX100 III mám ho již doma a moho říci, že předčil má očekávání. Fotky dělá nádherné, video bomba. Byla to drahá sranda, ale pár let mi snad vydrží. Díky za ten tip.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]