Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyvolání filmu nebo skenování

Od: dbednarik* odpovědí: 21 změna:

Dobrý den

Fotím na kinofilm ale vyvolání je pro mě celkem drahé... za 36 fotek až 400 kč...

Slyel sem o skenování filmu pomocí speciálních skenerů na kinofilmová políčka...

myslíte že by se vyplatilo sehnat někoho kdo má tento skener a tisknout pouze vybrané fotky?

Moc tomu nerozumím ale tuším že bych musel smotaný film poslat někam kde mi z něj udělají negativ který se na světle neosvítí a který budu skenovat... Poté si v PC vyberu fotky na tisk...

Ale zkušenosti s tím vůbec nemám proto potřebuju poradit.

Dík moc

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, pokud si to pamatuji, tak kinofilm se musí vždy vyvolat. Po jeho vyvolání (při převzetí vyvolaného filmu) máte možnost si negativ prohlédnout a nechat si tam udělat fotky dle výběru (nemusí být z celého filmu). A vyvolaný film lze i skenovat do souboru (na flashku či na CD). Asi je z těchto důvodů lepší neposílat nikam film, ale zvolit si kamennou provozovnu. Je možné i domácí skenování, ale prý není moc kvalitní. Zdravím!

hodnocení

2x

Pánové rádci, klasická fotografie zažívá v poslední době mezi amatéry obrození a tazateli bych jeho aktivity nerozmlouval. Oceňuji jeho snahu opravit si klasické fotopřístroje ( Flexaret, Zenit ). Myslím, že by udělal dobře, kdyby si někde zakoupil vývojnici na film a naučil se vyvolávat doma, zas taková věda to není a vyjde to mnohem laciněji. Do začátků na digitalizaci stačí nějaký jednoduchý filmový scanner, nebo plošný scanner co umožňuje i skenování filmu, nebo špatné výsledky nejsou přefocováním na digitál, ale to chce nejlépe digitální zrcadlovku a pár "udělátek" k tomu. Dělal jsem pokusy i kompaktem, ale ten potřebuje dostatečné "makro" a manuální zásah do exposice.

Prostě klesická fotografie má své nenahraditelné kouzlo, už jenom v tom, že výsledek není okamžitý :)

dbednarik*
hodnocení

Přesně tak... Líbí se mi ta jednoduchost fotoaparátů... žádný zásah elektroniky, žádná stabilizace obrazu atd... Moje okolí mě v tom celkem podporuje a vždy se rádi podívají na nový přírůstek... Někdy si i rádi vyslechnou nějaké letopočty a počet vyrobených kusů...

Někdy se musím pousmát když po mě chce někdo ukázat fotku co jsem právě vyfotil... :-D

hm*
hodnocení

0x

Dost obecná otázka.

Zvaž, jestli nefotit rovnou digitálně.

Když fotíš na film, musíš ho po nafocení nejdřív nechat normálně vyvolat. Úplně stejně, jako pro fotky (tím vznikne ten negativ, kterému už nevadí světlo). Pak máš dvě možnosti: buď si z něj nechat rovnou nadělat fotky (to sis asi nechával dělat do teď zároveň s vyvoláním filmu) nebo si ho nechat oskenovat. Po oskenování dostaneš hromadu obrázků a co s nimi uděláš, je tvoje věc. Můžeš si je nechat tak, jak jsou, můžeš si je upravit, ořezat apod. a nechat v PC, nebo si je pak můžeš (nechat) vytisknout. Co je pro tebe nejlepší, si rozhodni sám.

Stejně, jako sis nemusel nechat dělat fotky ze všech snímků, tak si nemusíš nechat všechny snímky skenovat, ale pro výběr snímků bys musel samozřejmě vyvolaný film nejdřív vidět.

Na oskenování si můžeš buď sehnat někoho se skenerem, nebo si to nech oskenovat ve fotolabu, některé určitě tuto službu nabízejí. Bylo by rozumné si skenovače nedřív trochu otestovat, než mu zadáš zpracování spousty fotek. Stejně tak si pak vyzkoušet toho, kdo bude fotky tisknout.

JInak skenovat se dají fotky i s lepším normálním skenerem, který má prosvětlovací jednotku. Výsledky jsou slušné a dá se to dělat doma, jen může (ale nemusí) být oříšek nastavit správně poměr barev pro skenování barevných negativů; s barevnými pozitivy a s černobílými filmy není problém žádný.

Přesně tak, řešením je opustit zastaralou technologii. Diskuse o tom, jestli film nebo digi byly aktuální tak před deseti lety. Za současného stavu techniky je však volba jasná.

dbednarik*
hodnocení

tak já neřeším jestli film nebo digitál... Digitál mám (kompakt) a tím pádem pouze vestavěný objektiv... ale u starých zenitů mám objektivů mnoho a i ta práce s fotoaparáty a to nadšení které mi to přináší je mnohem větší než udělat milion fotek s digitálem... Začínám fotit a zdá se mi že u filmu si mnohem víc rozmyslím kompozici a ostatní... :)

figurek*
hodnocení

0x

je jasné, že bez vyvolání svoje fotky neuvidíte nikdy. Nejdříve musíte negativy nechat vyvolat, pak nechat protáhnout přes skener a pak naskenované negativy vyeditovat a upravit v nějakém fotošopu do tvaru fotky.

Se mrkněte na obrázek z předdigitální doby. Je focený starým Zenitem (kdo ho ještě pamatuje?) na jednadvacítku film, v šeru a bez blesku. Na vyvolaném negativu nebylo skoro nic, původní fotka dělaná zvětšovákem byla skoro nepoužitelná, ale technika umí divy. Takto vypadá obrázek z naskenovaného negativu a úpravě ve fotošopu.

Vyvolání filmu nebo skenování

realista*
hodnocení

0x

Dbednarik, Dbednarik...já když sleduji ty Tvoje eskapády s rozmontováváním, smontováním Flexarety či jiných fotopřístrojů, dotazy k čemu to je a pod. - tak bych ti dal radu. Co si tak o tom něco počíst. Ty tvoje "pokusy" mnohdy hraničí, slušně řečeno s neznalostí. Jediné co Tě omlouvá, že máš o TO zájem. Určitě lepší, než zkoušet drogy... K vlastnímu tématu - jistě, vyvolat se to musí. Ale to by jsi si měl zkusit sám. Nic na tom není a není to ani drahé. Na vývojku a ustalovač snad ještě máš. Vyjde Ti to cenově asi jako krabička lepších cigaret. Tank snad máš (máš snad vše) pokud ne, dá se sehnat na intrnetu nebo v bazaru. No a za 1/2 hodiny máš film vyvolaný, ustálený. Pověsíš kolíčkem na šňůrku v koupelně a do dvou hodin je suchý. Kdo spěchá (to snad není Tvůj případ) protáhne film lihem a suší fénem. No a pokud nemáš skener, zkus kámoše. Jestli i to selže, dej to do Fotolabu (nebo i před tím nafocený film...), vyber podle oka čísla snímů co vypadají dobře, ty si objednej naskenovat. Jeden snímek vyjde asi kolem 5 kč. Vetšinou to dávají na CD nebo DVD. PC asi máš, stáhni si nějaký program na tvorbu/editaci fotek. Já doporučuji koupit Zoner. Je to náš program a patří k tomu lepšímu, na čem se dá s fotkami pracovat. Ale to už je na Tobě. Výsledná fotografie bude v podstatě záležet na nejslabším článku celého řetězu při zpracování. Když někde "uspoříš", uděláš chybu, špatně nafotíš, špatně vyvoláš, špatně naskenuješ... V základě by jsi si měl uvědomit, co chceš fotit, co to bude až to bude, pro koho to bude (téma, námět). Fotit a dělat fotky jen tak...to nikam nevede. Každá fotka by měla být v něčem orginálem a ne jen kopií někoho, kdo už to vyfotil. To je můj názor. Snad Tě to nadšení vydrží déle...(!)

Vyvolání filmu nebo skenování #2
dbednarik*
hodnocení

Tak nemůžu za to že na internetu ohledně opravy a rozmontování zenitů je toho strašně málo... Psal sem i do různých německých stránek a ani oni nedokázali přesně poradit... To že o tom založím vlákno snad není takovej prohřešek... Je pravda že o vyvolávání filmu sem moc nečet ale jen mě zajímalo vůbec jak se při tom postupuje atd...

čas na to ještě mám film sem ještě nedofotil ale nechci za 35 fotek dávat kolem 400Kč

isteron
hodnocení

0x

Ja som prešiel na digitál pred 15 rokmi, aj keď mám 2 funkčné klasické fotoaparáty, teraz sedia v skirini. Mal som 15 kinofilmov v negatíve. objednal som si malý skener, tieto staré filmy som prekopíroval na DVD sám, amatérsky. Teraz už fotím len na digital.

mp*
hodnocení

0x

Neporadím, jen se vytáhnu - sám jsem uměl vyvolat a zvětšit svoje fofo ve vlastní fotokomoře. Kdybyste mě mě dneska mučili, tak to asi nezvladnu ( a mám Practiku ML asi, Zenita s výměnými objektivtivy, Flexaretu (samozřejmě) Olymus is 3000. A současnou techniku. Nefotím. Když se na něco chci podívat, tak se podivám na mapy.

dbednarik*
hodnocení

o prodeji nepřemýšlíte? :-D

mp*

To ne, ale mám 450 l akvárium plné množících se tlamovců, a ty jsem ochoten darovat vděčnému zájemci.

dbednarik*
hodnocení

Tak v tom vidím jen šproty...

realista*

Kde se nachází Tvoje bydliště? ( jen kvůli možnosti Tě někam odkázat - obchod a pod...). Měl by sis uvědomit, že každá sranda něco stojí. Krást se nemá...Dnes velká většina má spoustu programů "stažených"nelegálně (!). Konkrétně u editačních programů na foto a video (nejen) uvádějí až 75%. Když se zmíním "mladým", že ten či onen program by si měli raději koupit, tak jsem jim k smíchu...O tom, že s neorginálním programem je mnohdy spousta problémů, lépe se ani nezmiňovat. U Tebe, když se chceš věnovat černobílé (možná i barevné) analogové fotografii, je potřeba schánět literaturu a číst. Dodnes jsou na fotografování školy, učiliště. A není to jenom o tom, že zvládneš manuálně (technicky) vytvořit fotku. Ta možnost sama o sobě nic neříká (!). To, co s fotkou vytvoříš, to je teprve to podstatné, proč tu fotku chci dělat. Dělat fotky protože to umím, to je špatná volba. Je to nic neříkající vyjadřování, nikoho tím neoslovíš ani neosníš. I když... Jsou tedy určité věci, které koupit musíš (měl bys) → fotoskoda.cz/...bazar.fotoskoda.cz/... bez určité investice to možné není.

Řešením je nafotit a vyvolat film (buď sám, nebo když to nezvládneš), ten si naskenovat, byť v mizerné kvalitě, podívat se na to v PC, jak to vypadá (má to cenu, nemá to cenu) a potom ty vytipované snímky (podle čísel na boku filmu) si nechat udělat, nebo v lepším případě se o to pokusit sám. V odkaze vidíš, že vývojky a ustalovače se točí kolem 50 kč za litr. Na menší fotky (cca 10x15...) by to mohlo stačit. Nejdražší je dnes fotopapír. S tím musíš šetřit. Než uděláš nějakou fotku "naostro", měl by sis z nastříhaných proužků (jednu fotku nastříhat na proužky asi 1 - 2 cm) udělat zkoušku (osvit, kontrast...). Až pokud je zkouška OK, teprve vložit papír na "opravdovou"fotku. Tím se Ti podstatně zlevní práce a náklady. A nebude potřeba 400 kč. Klidně se vejdeš na polovic (!). Jedna rada na závěr, nesnaž se napodobovat něco, co už někdo nafotil. Nic tím nezískáš. Snad uspokojíš jen sám sebe. Tvorba - něco sdělit, vytvořit, polemizovat, provokovat, poukázat na nešvar... Když budeš číst, zjistíš, že fotografie má mnoho podob. Od obyčejné sdělující (v novinách havárky...) přes vědecké dokazující (existenci nečeho) po umělecké (akty) a pod. Měl by sis nějak ujasnit, co je u Tebe prioritou. Jedno pořekadlo říká - "Mnoho psů – zajícova smrt". Ať se Ti daří...

dbednarik*
hodnocení

Tak já se focením pravděpodobně nikdy živit nebudu... Šlo mi jen o to jak nějak levněji vyvolávat fotky.. Ale abych je doma dělal sám na to nemám dostatek místa ani času :( Jen mě baví sbírat staré fotoaparáty hlavně zenity a ke sbírce chci mít i pár fotek pořízený některými fotoaparáty nebo různými objektivy... Rád bych opravoval nějaké které nefungují a podobně... Na to mi zase chybí manuály, návody nebo postupy... Z 80% sem vše rozebíral tak jak mě to napadlo *pivo*

Teď už se snažím jen seřídit závěrku a fungoval by ale je to na mě už moc složitý...

Na vyvolání filmu nenípotřeba prostor a času to moc nezabere...

jabraka*

Když chceš získat kvalitní negativ,použij raději velkoformátový fotoaparát(Flexaret 6 x 6cm)Vyvolat film můžeš jen třeba v koupelně(tma)ve vyvolávacím tanku už pak na světle.Použitím jemnozrnné vývojky zajistíš i dobrrou digitální kopii.

JABRAKA

jabraka:

na formát 6x6 ani nebylo moc nutné používat jemnozrnné vývojky a přesto šlo udělat velké a kvalitní zvětšeniny, to u kinofilmu to chtělo větší péči a to nemluvím o 16mm filmu na který jsem taky s oblibou fotil, tam byl veliký problém.

jabraka*

Kolego

Já jsem si vývojky míchal sám,hlavní použití jemnozrnných vývojek byla možnost využití vysoce citlivých filmů 21 a 27 DIN,lepší využití světla a lepší gradace snímků.

JABRAKA

jabraka:

já jsem si míchal vyvojky taky sám a zrno jsem dost honil už jenom pro ten 16mm formát. Co fungovalo úplně dokonale z "konfekčních" vývojek na malé zrno, byla kombinace úplně hnědé staré vývojky ORWO A49 (Atomal) a Fomapan 21.

Ale jak jsem již psal u formátu 6x6 bych si hlavu se zrnem nelámal a použil bych ORWO R09 (rodinal) s nějakým rozumným ředěním, pak neexistovala podexponovaná, nebo přeexponovaná fotka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]