Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit světlo - 5 kabelů

Od: gwent odpovědí: 6 změna:

Zdravím všechny,

mám problém se zapojením světla.

ze zdi mi jde 5 drátů

HNĚDÝ - fáze, stále pod napětím dokud neshodím pojistky, nereaguje na žádný z vypínačů

ČERNÝ - fáze - ovládá se přes vypínač

ŠEDIVÝ - fáze - ovládá se přes vypínač

MODRÝ - nula

ŽLUTÝ - zem

Jak to správně zapojit? Na co je tam 3x fáze?

Jak zapojit světlo - 5 kabelů

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Lustr připojte na vodič černý,pokud má lustr více žárovek,tak i na šedivý.Potom modrý na modrý,co vede do lustru a ochraný vodič zelenožlutý připojte na kostru lustru.Hnědý zaizolujte nebo ho osaďte svorkou,tzv čokoládou./Opět mně tu radí odborníci na slovo vzatí/.

Pokud si opravdu nejste jist,volejte přímo odborníka - elektrikáře.

hodnocení

2x

Ostrá fáze trvale pod napětím není u lustru zrovna obvyklá, ale mohlo na ní být připojené třeba nějaké pomocné zařízení, které vyžaduje trvalé napájení (například pohybové čidlo, rozsvěcující lustr v případě pohybu osoby v místnosti). Na vodič navlékněte třeba wagosvorku, nebo čokoládu a omotejte ho izolačkou. Lepší by sice bylo najít druhý konec a ten odpojit, ale to už je složitější.

hodnocení

0x

Kabel 5ti žilový je pro více vypínačů na jedno světlo - podle barev je velmi těžké sdělit správné zapojení - nutno na místě proměřit. (před časem jsem řešil chybu v zapojení - podle barev jsem zapojil správně, ale elektrikář při montáži měl "jiný systém" - takže pozor a raději volejte elektrikáře)

"... elektrikář při montáži měl "jiný systém..."
Pokud měl jiný systém, nebyl to elektrikář a měl jste ho poslat do pryč (třeba na školení :-D). Ty barvy si nikdo neurčuje podle nějakého "svého systému", na to jsou docela přísné a závazné předpisy. Ale jak se říká: "důvěřuj, ale prověřuj!" v případě elektriky platí bez výjimky.

gwent
hodnocení

To dává celkem smysl, buď pohybové čidlo nebo nějaké podružné zařízení které potřebuje "šťávu"

Děkuji za informace. Dál už to zvládnu.

hodnocení

0x

HNĚDÝ - fáze, stále pod napětím dokud neshodím pojistky, nereaguje na žádný z vypínačů ***zaizolovat vhodným způsobem

ČERNÝ - fáze - ovládá se přes vypínač****tento, nebo šedý + modrý

ŠEDIVÝ - fáze - ovládá se přes vypínač****tento, nebo černý + modrý

MODRÝ - nula****tento

ŽLUTÝ - zem ****tento na obal světla, pokud tam je třeba

Na co je tam 3x fáze?***to musí vědět ten, kdo to tahal, proč tam tahal tolika fází.

Příklad: černý, ovládá jedno světlo, šedivý, ovládá druhé světlo, hnědý, ovládá čidlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zapojit světlo

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]