Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Impedance a vyvážení

Od: bruno* odpovědí: 13 změna:

Lze upravit impedaci reproboxů 3,2 ohm tak, aby vyhovovala zesilovači s výstupem 8 ohm a jak? Prosím o podrobnější popis, v elektronice jsem naprostý ignorant. Dále: jak nahradit absenci funkce balance u zesilovače, nejjednodušeji formou proměnného prvku u jednoho z dvou kanálů? To vše formou vsazení do dvoulinky k repro... Děkuji!

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

Hm. Vaše otázka ale není pro elektrotechnické ignoranty a začátečníky. Možná by bylo dobré k dotazu připsat, o jakých výkonech se tu bavíme. Co vaše reproboxy? Jsou to nějaké stolní miniškatulky nebo velké sálové bedny?

U malých škatulek je to skoro jedno. Jako děcka jsme provozovali čtyřohmové reproduktory na osmiohmovém zesilovači. Vydržel to bez následků.

U větších výkonů to jedno není.

1/ Jestli místo osmiohmových reproduktorů chcete použít 3,2 ohmové, pak mezi zesilovač a reproboxy musíte vložit dobře spočítané a dobře udělané trafo. Vkládat před reproduktory nějaké odporové dráty nebo odporové prvky nemá smysl, protože tím ztrácíte výstupní výkon zesilovače.

2/ Balance se řeší na vstupu do zesilovače a ne na výstupu, protože zde platí totéž, co v bodě 1. Vkládat před reproduktory nějaké odporové dráty nebo odporové prvky nemá smysl, protože tím ztrácíte výstupní výkon zesilovače.

bruno*
hodnocení

Díky za váš zájem. Reproboxy jsou jen malé třípásmové škatule cca 15 litrů, 10 W. Větší výkon nepotřebuju, protože mi jde jen o kvalitnější ozvučení pokoje z více zdrojů (pc, tv, usb...). Bohužel na trhu není pro mně vhodný zesilovač s impedancí nižší než 8 ohm. Jde mi tedy o to - nezničit si zesilovač, který si teprve vybírám. Pakliže pokud použiju zesilovač s výstupem 8 ohm, nemusím se tedy bát?

luha*
hodnocení

0x

Jednoduché řešení by bylo přerušit jeden vodič na dvojlince vedoucí do bedny a propojit odporem 3,9 Ohmů/20W, ale musíte počítat s tím, že se na něm ztratí polovina výkonu. Balanc bych ovšem řešil už na vstupu do zesilovače pomocí potenciometru 20 kiloOhm.

bruno*
hodnocení

díky, přizpůsobení impedance bude fajn, ztráta výkonu není na závadu, mám dost rezervy. Ale nemůžu řešit balanc už na vstupu do siliče, páč těch vstupů bude víc - usb, pc, tv... fakt to nejde vyřešit cestou do jednoho z boxů?

jabraka*
hodnocení

0x

Impedance není klasický odpor..Nevím,kde jsi přišel k tomuto údaji,běžné jsou impedance reproduktorů 4 nebo 8 Ohmů.Balance-váha - kanálů se dá ovlivňovat pouze vloženým zesilovačem,pokud nemá váhu použitý zesilovač.Přidávání rezistorů do výstupů není seriozní a ovlivňuje kvalitu reprodukce.

JABRAKA

bruno*
hodnocení

Díky za vysvětlení, sice neznám rozdíl mezi impedancí a odporem, obojí se udává v ohmech, ale cituju ze štítku té třípásmovky: impedance: 3,2 ohm... Já vím, že to není typická hodnota, taky mi to přišlo divné. Deklaruje se jen 4, 8 ohm a více u zesilovačů, ale mám obavy abych ten svůj vybraný neodpravil. Potřebuje 8 ohm min. Ta váha kanálů - opravdu to nelze nelze jednoduše vyřešit podle mých laických představ? Nejsem hi-fi purista a mírné snížení kvality zvuku by mi až tak nevadilo. Mým záměrem je využití zesilovače pro kvalitnější audio z více zdrojů: tv, usb, pc atd. Díky za příští info!

luha*
hodnocení

0x

Tak jedině k tomu vloženému odporu u jednoho kanálu přidat do série drátový potenciometr 8,2 nebo 10 Ohm/10W (drát - odpor 3,9 - drátový potenciometr - drát). Ale zkontroloval bych si teplotu během přehrávání na *plný knedel*. Nemělo by se z toho kouřit*tuc*

host*
hodnocení

0x

Pokud je zesilovač konstruovaný na zátěž 8 ohmů a vy ho zatížíte víc, pouze 3,2 ohmy, bude víc zatížený, z výstupu poteče do zátěže tedy do reproduktorů větší proud, zesilovač se musí víc namáhat, zahřívat a může vypínat pojistka chránící obvody před poškozením. Zjednodušeně řečeno.

Když máte naopak zesilovač určený pro zatížení 4 ohmy, nebo dokonce 2 ohmy a připojíte ho k reproduktoru s 8 ohmovou impedancí, nebude využitý naplno, výstupní výkon bude nižší.

Možná váš zesilovač s výstupem určeným pro 8 ohmů snese větší zatížení, ale možná ne, to by se mělo dát najít v technické dokumentaci nebo alespoň dokumentaci k použitému integrovanému obvodu. Ale optimální výkon má zřejmě při zatížení 8 ohmovým reproduktorem.

Jedna možnost, jak upravit zatěžovací impedanci by bylo použít k vašim reprobedýnkám ještě do série zapojené další dva 4 ohmové reproduktory - do každého kanálu jeden. Budou hrát také a výkon se neztratí jako kdybyste používal nějaké srážecí rezistory. Ale je to divné řešení.

bruno*
hodnocení

Děkuji za vaše vysvětlení a rady, zdá se, že jste kvalifikovaný a ochotný poradit. Problém je v tom, že MÁM bedny, jaké mám. Silič si teprve vybírám, ještě ho NEMÁM. S výkonem problém není, kdysi jsem si zbastlil svazarmovský Tranziwatt s výkonem 2 x 15 W a sklo ve vitríně pochodovalo.Takové ty kraviny o 200 W "hudebního" výkonu při příkonu o zlomku této hodnoty... to je jenom obchodní blbost. No, zkrátka, pořebuju jenom vybrat silič, co ho nezničí ani ty moje škatule. I ty levné zesilovače mají i 2 x 50 W (RMS), což zdaleka nepotřebuju. Takže ztráta výkonu mi fakt nevadí, sousedi by mě stejně zabili,,,

rv*

Pokud se nebudete snažit dát do repráků co to dá, tak jak zesilovač, tak repráky nezničíte.

host*
hodnocení

0x

Jestli chcete zesilovač vyrobit, podívejte se především na potřebné napájecí napětí IO.

Například TDA2009 (stereozesilovač 2 x 10 W) dá při napájecím napětí 24 V do 4 ohmů výkon max asi 12,5 W, při 18 V do 4 ohmů výkon asi 7 W. Víc najdete v katalogovém listu - datasheet.

Pokud máte zdroj 12 V (max asi 15 V), například autobaterii nebo zdroj nějaký podobný stejnosměrného napětí s možností odběru proudu až asi 7A (pro maximální výkon 2x40 W), zkuste se podívat na TDA8560Q. Má skutečně minimum součástek. Pokud ho nebudete vybuzovat na maximum, tak vám při těch pokojových pěti až max. deseti wattech výkonu bude hrát slušně. Původně je určený pro zabudování do autorádií, proto má napájecí napětí odpovídající napětí autobaterie.

Stačí vám koupit si hotovou osazenou stavebnici, kus hliníkového profilu jako chladič, vhodný zdroj, nějakou krabičku a další materiál a zesilovač si sestavíte sám. Regulace hlasitosti buď ze zdroje signálu (z PC, apod.), nebo tandemovým (zdvojeným) potenciometrem na vstupu. Při zjednodušené konstrukci.

hodnocení

0x

Problém je v tom, že dnes je velká móda řešit zesilovače můstkovým zapojením výkonových integrovaných obvodů, je to zapojení, kterým se dobře dosahují větší výkony, ale o to jsou náchylnější na přetížení nižší impedancí reproduktorů. Pokud nepotřebujete maximální výkon zesilovače, tak bych tam ty odpory pro snížení proudu (a tím i dosaženého výkonu) dal, zesilovač to ochrání a na kvalitu to nebude mít vliv.

Co se týká toho vyvážení je trochu divné aby zesilovač neměl vyvážení, nemá alespoň dvě hlasitosti? Pro levý a pravý kanál zvlášť? Pokud by jej opravdu neměl, tak já osobně bych to řešil linearním jednoduchým potenciometrem zapojeným těsně před koncovými stupni, konce potenciometru bych zapojil, jeden na levý a druhý na pravý kanál a běžec na zem, bohužel bez zásahu do vnitřností zesilovače by se to neobešlo.

bruno*
hodnocení

Děkuji vám všem za rady a odpovědi, už jsem trochu více doma a něco určitě použiju. Mimochodem jsem narazil na e-shop, který nabízí stavebnice zesilovačů s fantastickými parametry, jaké mají třeba značkové výrobky Yamaha, Marantz, Behringer a pod., co stojí i několik desítek tisíc a ty stavebnice jsou jen za pár stovek... Jenomže na bastlení si už netroufám... Tož si koupím nějaký šmejd s pěknou škatulou za 2 litry a budu mít pokoj...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]