Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
Chci se zeptat na otázku, která se týká objektivů. Pokud si budu kupovat objektiv, tak si mám koupit objektiv 18-140 AF-S DX VR... nebo mám koupit objektivy dva 18-55 AF-S DX + 55-200 AF-S? Která možnost je lepší a případně, proč?
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
Nikkor 18-55 AF-S DX je trošku slabší objektiv jak zpracováním, tak optickými kvalitami. Rozdíl mezi stabilizací v těle kamery a objektivu je poměrně značný. V těle je digitální a v objektivu optický. Optický vám udělá vždy daleko kvalitnější práci. Příliš vysoké ISO vám bude k ničemu, neboť se vám obraz více méně rozpadne. Při špatných světelných podmínkách je dobré mít světlý objektiv. Ale to se již pohybujete ve vyšších pořizovacích částkách. Poměrně dost doporučovaný je Tamron 70-300mm, ale tam nastává zase problém oněch dvou objektivů. Rozhodně doporučuji pročíst odborné recenze na Megapixel, Digineff, Digimanie...Tady se pohybujete jen na laické úrovni.
- 18-55 není "trošku" slabší..., ale zcela nejslabší.., marně přemýšlím, jestli znám nějaký horší objektiv..(a znám jich poměrně dost).
- v těle je digitální a v objektivu optický - to nemusí být vždy pravda..a také to pravda není- příliš vysoké ISO vám bude k ničemu, neboť se Vám obraz více méně rozpadne...
- to je otázka čemu říkáte vysoké ISO...u kvalitních zrcadlovek je možné použít i ISO 3200 a vyšší (APS-C) a ještě vyšší u FX formátů.
- objektiv ne světlý...ale světelný..a nemusí být nutně extra drahý
- tady se tazatel pohybuje na laické úrovni..., ano, někdy ano, ale jsou zde lidé co fotografování a technice rozumějí..
- Digineff raději ať tazatel nečte...to jsou recenze a testy které píše snad unuděný důchodce v domě s pečovatelskou službou a ne zkušený fotograf (ostatně, na "testovacích" snímcích a psaném textu je to na první pohled poznat).
salamos:
digitální stabilizace u foťáků NEEXISTUJE, používala se a možná ještě používá u videokamer, fotoaparát to z principu neumožňuje. Pokud měl někdy nějaký foťák zmínku o digitální stabilizaci, tak se většinou jedná o zvýšené ISO, nebo to může být složením obrázků z multiexposice, ale o stabilizaci jako takovou vůbec nejde, to ře to výrobci takto nazývají je jen lákadlo pro fotografické laiky
V těle se používá stabilizace pohybem snímacího čipu, hýbe se přesně ve směru kmitání obrazu, způsobeného třesem rukou držících fotoaparát.
To je zase otázka, jak lepší, proč lepší?
Kvalitu popsaných objektivů neznám, ale obecně platí, že dva objektivy s kratším zoomem budou kvlaitnější na kresbu než jeden z větším rozsahem, ten s tím větším má zase stabilizaci obrazu, ale i bez toho se dá fotit, jen se jeho použití posune na delším ohnisku ke kratším časům. V tomto případě ty dva objektivy pokryjí větší rozsah ohnisek, ale zase musíš táhnout dva. Obě varianty jsou tedy v něčem lepší, ale vybrat si musí každý podle sebe
Jak jsem psal již včera...poslední dva dny tady máte asi sraz..
Jak píše BMBX..jak lepší, co má být lepší?
18-140 je opticky lepší než 18-55...ano, ale zase 18-140 není 55-200..
Tak co chcete slyšet?
jaký objektiv je obecně lepší? ... jestli jeden s větším rozsahem nebo dva, kde je ten rozsah rozdělený...
Čistě z hlediska optických vlastností je vždy lepší pevný objektiv, tedy objektiv s jednou konkrétní neměnnou ohniskovou vzdáleností.
Ovšem pro rozsah 18-200 o kterém je řeč by bylo nutné koupit objektivy 18,20,24,28,35,50,80,100,135,150,180,200mm...
Souhrnná váha bude cca 5kg...celková cena někde kolem 100-150tis Kč.
To asi nebudete chtít nosit sebou...a ani platit, že?
Takže znovu...vv čem že to má být ten objektiv nejlepší? (nejlehčí, nejuniverzálnější, nejlevnější, nejsvětelnější, nejostřejší?)
doplněno 15.07.15 11:11:Tamron 18-270...je sice opticky mizerný (zejména na dlouhém konci), ale univerzální rozhodně je...lehký také, a jeho cena není nijak vysoká.
Fotím především lidi (děti) a krajinu, takže nějaký objektyv, který je n to nejvhodnější. A ještě se zeptám, vím jsem otravný, pokud si koupím zrcadlovku s již vestavěnou optickou stabilizací, tak jestli je potom nějak potřebná stabilice objektivu, nebo už je to pak zbytečne?
Pokud má zrcadlovka stabilizaci v těle, potom samozřejmě nepotřebuje stabilizovaný objektiv (a objektiv určený pro takový fotoaparát ani stabilizaci mít nebude).
Na "lidi" je ideální reportážní...a dále portrétní objektiv (tedy dejme tomu 24,35 a 80mm...na krajinu od 6mm do 300mm.
Takže opravdu kupte ultrazoom...jinak se z toho dilema "nevyhrabete"..
Vážně trváte na zrcadlovce? Plavete v tom tak moc, že bych se Vám ji snažil vymluvit, pokud bych Vás měl za kamaráda.
Na zrcadlovce trvám... vím, že tomu zatím moc nerozumím, ale budu si dělat nástavbu na fotografa a potřebuji někde začít.
Co případně říkáte na Nikon D5200 nebo Nikon D5300? Rád bych měl zrcadlovku, která se co nejdelší dobu udrží mezi lepšími. Nerad bych si za rok kupoval novou, pokud by to bylo profesně zapotřebí.
Takový názpr jsem slyšet nepotřeboval. Se zrcadlovkou už zkušenost mám, ale pouze jen s půjčenou, takže proto tomu příliš nerozumím...
nejde o zkušenosti se zrcadlovkou, ale o zkušenosti obecně fotografické to za prvé a ohledně objektivu bych v tom případě asi koupil 18-200 nebo 18-250
fotografické zkušenosti mám, ale jen se staršími fotoaparáty a právě proto teď chci už něco na jiné úrovni...
S fotografickými zkušenostmi se nebudu ptát jaký koupit objektiv, možná tak u objektivů stejných parametrů je dobré vyzvídat, který lépe kreslí, který je kvalitněji zpracován atd...
Jenže já nemám zkušenosti s fotoaparáty, kde by se dal vyměňovat objektiv, takže asi proto se v tom nevyznám...
D5200 a 5300 proč ne...střední třída APS-C.
Ale jestli se delší dobu "udrží" mezi lepšími...to neřešte, dnes je opravdu doba jiná.
Jsou lidé co fotí (a dobře) s DSLR 6MPix..a někdo fotí špatně a každý rok kupuje nové ("lepší") tělo.
Ještě poslední věc. Když už jsme u těch modelů, tak se chci zeptat, jestli se vyplatí investovat do D5300. D5300 je podle mě srovnatelný s D5200, akorát má k dispozici Wi-Fi, GPS a má větší ISO.
Ale to je přesně věc, o které tady s kolegou BMBXem mluvíme...kdo to za Vás rozhodne?
Osobně Wi-Fi, ani GPS na fotoaparátu vůbec nepotřebuji a nepřiplatil bych za to ani korunu...a vyšší ISO?
Z 90% používám ISO100-400...z 5% ISO mezi 400-800...a ISO800-1600 tak z 5%...více nepotřebuji.
Ale to opravdu musíte vědět sám..
Proto jsem se chtěl zeptat někoho zkušenějšího. Já si totiž také myslím, že Wi-Fi a GPS nevyužiju.
Jinak díky za trpělivost se mnou. Fotografické zkušenosti mám, al jen s fotoaparáty, kde byl jasně daný a nevyměnitelný objektiv, takže v tomto bude ještě dlouho tápat, ale jinak myslím, že už jsem rozhodnutý, že si koupím D5200.
Panebože, ale to už opravdu neporadí nikdo.
Wi-Fi - pohodlnější přenos fotek bez kabelu, nebo i přimé sdílení na internetu, nebo dálkové ovládání mobilem
GPS - každá fotografie bude mít kromě základních fotografických údajů, datumu pořízení i souřadnice kde byla pořízena
větši ISO, pokud se hodně fotí za špatných světelných podmínek, nebo v místnosti bez blesku tak se vždy hodí
Zdali se investice vyplatí nebo nevyplatí je na každém (žádná investice se nevyplatí pokud se nevrátí )
Jen mě zajímaly osobní zkušenosti, jestli to i někdo zkušený využije nebo ne... Prostě potřebuji i osobní zkušenosti než jen fakta, která jsou mi v praxi k ničemu.
pro zrcadlovku je jeden objektiv a jedno tělo praktičtější - vyndám a fotím. 2 a více objektivů je méně praktické řešení, protože je musím měnit. Musím mít větší brašnu, je to těžší, hrozí poškození (například vyklouznutí z ruky). Přesto je skoro vždy dobré až nutné mít objektivů více, protože záleží na tom, co chci fotit. Který z uvedených objektivů je lepší nebo horší jde nejlépe vyčíst z recenzí a nejlépe si je někde osobně vyzkoušet. Dám příklad. Chodím do přírody, po horách, fotím krajinu, rodinu a když jdu do zoo, chci si udělat hezký fotky zvířat. Tak je pro mě ideál mít základní objektiv cca 18 - 55 (70 nebo 80) a teleobjektiv např. 70-300. Kytky a broučky nefotím, takže makro oželím. Na krajinky potřebuju, co nejširší ohnisko (16 - 18 mm) a na ZOO je i těch 300 někdy i málo. 200 je žalostně málo rozhodně. Pak si musím jen ujasnit, zda si sebou vezmu objektivy oba 2 nebo jen jeden, podle toho, co budu fotit. Nehodnotím světelnost ani jiné parametry objektivů.
Zkrátka je třeba vědět, co budu fotit a podle toho volit ohnisko a světelnost objektivů... a cenu samozřejmě...
Pro začátek bych doporučil si koupit jen skutečně kvalitní základní objektiv. Platí ne 2x měř ..., ale u objektivů snad dokonce 4x měř a jednou řež. Ujasnit si, co fotím a jaký objektiv (s jakými parametry) tedy potřebuji. A pak koupit ten nejlepší, jaký si mohu dovolit, případně jaký doma obhájím. K objektivům bych podoktnul, že kvalitní (funkční) objektiv prakticky neztrácí na hodnotě. S tělem je to naprosto jiné. 2 objektivy, které jsem si kupoval v roce 2008, jako novinky, dnes stojí stejně.
V čem lepší?!
Rozdělení v tomto případě přináší větší rozsah ohnisek, ale nemají stabilizaci a jsou prostě dva, musí se táhnout dva oběktivy a menit je mezi sebou.
Ten jedn je lepší, že v tomto případě má stabilizaci, ale má menší rozsah ohniska, ale zase se nemusí prhozovat s jiným, protože pořád obsáhne víc než ty dva.
Prostě vše má své pro a proti. Co je zrovna lepší, výhodnější pro toho / onoho uživatele, to opravdu nikdo zde nerozhodne
kup si ULTRAZOOM, rozsah bude úplně největší, stabilizaci to má, nic se nemusí mezi sebou prohazovat.
doplněno 15.07.15 11:12:Prostě obecná rada neexistuje, kdyby ano tak by si to výrobcí nekomplikovaly šířkou výrobního sortimentu a pokud by si to stejně komplikovali, tak by rozhodli uživatelé, tu obecně horší variantu by prosě nekupovali.
OT pro p. Cakla:
prosím jaké máte zkušenosti s canon.cz/... v porovnání se setovým 18-55 IS STM
chápu, že vzhledem k ceně a vlastnostem to nebude nic co Vy jako odborník preferujete, ale otázkou je, jestli se s tím dá "z nouze"něco přilepšit, případně jaké jsou praktické příklady (kompozice a čeho) jeho využití
Moc děkuji
Fotím s jinou značkou fotoaparátů i objektivů.
Nicméně 10-18 Canon samozřejmě nemůže nahradit "základní" (nejpoužívanější) objektiv tj. cca 24-70ekv.kinofilmu.
Canon 10-18 je širokoúhlé sklo ekv.16-29mm kinofilmu za "co nejméně"...Kvalitnější (opticky i mechanicky) sklo podobného rozsahu stojí cca 2-3 násobek.
Jako základní objektiv potřebujete (tedy je cenově přijatelné a kvalitní) sklo typu Sigma 17-50/2,8 nebo Tamron 17-50/2,8.
Originál Canon potom 15-85/3,5-5,6 nebo 17-55/2,8, ale cena je dvojnásobná.
doplněno 16.07.15 13:35:bmbx:
no..a jsme opět u těch dokola se opakujících základních "ne"znalostí tazatelů
pánové ... já vím, že širokoúhlý objektiv nelze srovnat se základním s proměnným ohniskem ... já narážel na naši diskuzi v minulosti v jiném vlákně, kde jste mne odkazoval na recenze, co je a co není dobrý typ a jaké mají vlastnosti
proto jsem se dotázal na zkušenosti s 10-18, porovnání s 18-55 jsem bral co se týše mechanických a fotografických vlastností - protože jej označujete za nejhorší z nejhorších
takže postupně sbírám poznatky a by se mohla rozšiřovat sbírka skel v úměře k ceně, resp. k mým možnostem (po pravdě je mi propti srsti pro "začátky" mít 24-70 f2,8 za 40 tis.) a bohužel nějak se otrkat člověk musí
Podívejte..
10-18 vs. 18-55 je stejná cenová relace, resp. rozdíl je v nemnoha stokorunách. Už z tohoto důvodu rozdíl mezi těmito objektivy nemůže být nijak zásadní..Oba jsou to nejlevnější co lze koupit. "protínají" se pouze na ohnisku 18mm...Smozřejmě že 10-18 bude mít větší zkreslení..., pravděpodobně i aberaci...a vinětaci.
Pokud místo 18-55 Canon koupíte 17-50/2,8 Sigmu nebo Tamron (cena cca 10-11tis Kč) bude to opticky zcela jinde..a je to přesně základní objektiv, který je nejvíce potřeba.
Nechápu v čem chcete porovnávat objektiv 10-18 s 18-55? Vždyť mají diametrálně odlišné ohnisko a tímpádem zcela jiný úhel záběru a od toho se odvíjí rozdílné použití.
doplněno 16.07.15 14:08:julek:
dostatečně širokoúhlý je 18-55 na svém kratším konci, objektiv 10-18 je ještě širší než širokoúhlý a jeho použití už není úplně časté.
Jak píše martincakl 17-50∼80 má nejčastější použití
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.