Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trouba vyhazuje hlavní pojistku

Od: irna odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

Asi 12 let stará truba začala vyhazovat hlavní pojistku v bytě. Nemáme žádný nový spotřebič.Při otočení knoflíku na žárovku ještě běží,ale jakmile přidám stupeň pečení, hlavní pojistka vypne. Kde může být chyba? Rozbitá trouba,stará pojistka,(ta je asi také 12 let)...? V sobotu jsem ještě upekla kuře a bábovku, i když jednou pojistka také vyletěla,ale to jsem ještě nevěděla, že je to trouba.Pojistku jsem nahodila a vše bylo v pořádku. Dnes už vyletí po každém zapnutí trouby :(

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doktpr365*
hodnocení

0x

Může být zkratované topné těleso,nebo poškozen někde kabel.

irna
hodnocení

Díky všem za rady. Trouba je vestavěná,vůbec tomu nerozumím,takže se bude stejně někdo zavolat,ale zajímá mě předem co to může asi být...

stonek*
hodnocení

0x

Vinnil bych troubu a mezi hlavní podezřelé bych řadil topné těleso a přepínač. Po cca dvouminutové práci osoby znalé s multimetrem z hobbyobchodu za 200kč v ruce může být jasno.

hodnocení

0x

Pokud vypadává jistič až chvíli po zapnutí trouby, je pravděpodobně "vyhřátý" jistič. To se stává jeho dlouhodobým přetěžováním. Nezbývá, než jeho výměna. Jistě máte doma několik zásuvkových okruhů (několik jističů na zásuvky). Zkuste troubu zapojit do zásuvky na jiném okruhu (jiný jistič). Provizorně (na tu zkoušku) můžete i přes kratší prodlužovák. Pokud jiný jistič taky vypadne, je pravděpodobně zkrat v topném tělese trouby. Oprava by asi nebyla rentabilní.

doplněno 06.07.15 12:07:

Teď jsem si všiml, že Vám to vyhazuje hlavní jistič. V tom případě je na 90% závada v něm (ono vyhřátí). Půjčte si od někoho spotřebič s podobným příkonem jako má trouba (topení, výkonnější fén, silnější žehličku...) a zkuste, jestli to taky ten jistič vyhodí. Jestli jde o jistič před elektroměrem, musí jeho případnou výměnu provést osoba s přístupem pod plombu (dodavatel elektřiny).

doplněno 06.07.15 12:15:

Píšete, že nemáte žádný nový spotřebič, ale můžou to dělat i spotřebiče "staré", které máte výjimečně zapnuté zároveň s trobou. Například elektrický bojler. Když budete péct v době nízkého tarifu a studené vodě v bojleru (takže zapnutého ohřevu bojleru), je velmi pravděpodobné, že ten jistič vypadne. To snadno zjistíte, když před zapnutím trouby vypnete jistič bojleru. Případně se rozhlédněte, které větší spotřebiče běží v době pečení.

irna
hodnocení

Právěžě ráno neběželo nic, zapla jsem jenom troubu a hlavní jistič se vypnul, hned po zapnutí...Teď mi běží pračka, rádio, el. sporák,pc, mikrovlnka, větrák a vše funguje...

dusger*
hodnocení

0x

U 12leté trouby po běžném užívání není nic překvapivého, že se spálí topné těleso. Tady bude nejspíš problém. Všechny další možnosti jsou málo pravděpodobné, kabel se u nepohyblivé trouby neprodře a jističe se taky"nevyhřívají" tak často. Topné těleso se dá koupit jako náhradní díl a šikovný kutil ho i vymění, ale vyplatí se do letité trouby?

zakus*
hodnocení

0x

Dobrý den, nedávno jsem to řešil a příčinou bylo špatné spodní těleso. V mém případě 400,- za těleso a cca 1 hod. práce včetně kafe.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]