Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je dongle ve slovníku to není

Od: homo* odpovědí: 9 změna:

co je to "dongle" - ve slovníku to není

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

To není pravda, dongle je malý hardware připojitelný k počítači a nemusí to být nutně "klíč", může to být TV tuner, Wi-Fi, atd...

To co zde ostatní uvádějí jako dongle, je většinou označováno jako token.

Takže shrnuto - pod pojmem dongle může být i token :-D

stonek*

Já to tedy takto vhroceně nevidím, vždy, když jsem se setkal s dongle byl to klíč, token je sice taky ve výsledku klíč, ale jde o data jejihž nosičem může být HW (paměť ale i třeba cedulka s eanem) nutně ale nosič nemusí být HW (třeba json web token). Kdežto dongle nemusí být paměť, může to být třeba i konektor pětikolík a uvnitř jen pasivní sočástky a klemy mezi piny (vyšlo kdysi v amaru - imobilizer levně). Nicméně nikdo nikou nezakáže říkat ničemu jakkoli, takže je možné, že třeba opraváři např. hracích automatů říkají tokenu dongle nebo naopak a vědí co tím myslí. (Ano i pětikolík s vyzkratovanými piny je v podstatě nekolikabitová paměť... )

stonek:

tak já mám dongle USB TV tuner, dongle mini PC, nedavno jsem koukal na Bluetooth příjímač pro starou tiskárnu s paralelním rozhraním - taky dongle ;)

tak mi příjde, že víc dongle je něco jiného než zrovna klíč a dost málo jen klíč :)

jinak lze najít definici, že dongle je jakékoliv malé přípojné zařízení provádějící nějakou službu

hujer123*

Souhlasím, strejda Google to vidí úplně stejně

google.cz/...

figurek*
hodnocení

2x

dongle je malá součástka, kterou se chrání přístup k nějakému zařízení.

Můžete ho vidět například u pojišťováků. Když si pojišťovák ukládá vaše data do svého PC, pak na něm má do portu zastrčený dongle. Jak vytáhne dongle z portu, tak se do jeho PC nikdo nedostane.

stonek*
hodnocení

2x

Perfektní příklad je PKD dongle, který používala celé věky Nokia pro svůj servisní software Phoenix. PKD je krabička do LPT portu, později i do USB, bez které se Phoenix nespustil, PKD bylo více verzí podle oprávnění obsluhy, např. technik s PKD-1 nemohl tiskonut typové štítky. Nebylo to moc dobré zabezpečení, protože se později objevil software, který uměl PKD simulovat. Nicméně ke změně lokalizace se používá další hw zabezpečení v podobě smart karty, možná i proto se PKD pro současné Nokie/MS již nepoužívá.

keckaukecana*
hodnocení

2x
Velmi kompaktní multimediální adaptér s operačním systémem Android 4.2 Jelly Bean, který přidá televizoru chytré funkce.

hodnocení

0x
SHRNUTÍdongle {podstatné jméno}hardwarový klíč

buss
hodnocení

0x

I fleška, dříve se to používalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]