Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domácí výroba klimatizace

Od: pigimon odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,mám doma k nevydržení (32C),chci se zeptat někde na internetu jsem vyděl jak někdo do víka kýble dal pc ventilátor a do kýble dal led a foukal mu z toho ledový vzduch jako z klimatizace,chci se zeptat jestli to opravdu funguje,a jak dlouho tam vydrží ten led,díky

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Blbost. Menší terárko by jsi s tím možná hodinu klimatizoval (když bude mít stejný objem jako kýbl s ledem), ale jinak je to k smíchu. Nevím, v jaké jsi stavbě, ale lidi dělají jednu zásadní věc-přes den větrají. V noci otevřu okna dokořán, byt se vychladí a přes den okna zavřu a je tu k vydržení, tak 25 stupňů.

doplněno 05.07.15 16:59:

Okna zavřu a zatemním, než odejde slunce na druhou stranu. A pustím ventilátor, ať se v bytě vzduch hýbá.

rv*
hodnocení

0x

Můžeš si oblékat mokrá trička, ale pohodlnější je splitová klimatizace - prodávají se i takové, které si člověk nainstaluje sám, stačí provrtat otvor pro propojení venkovní a vnitřní jednotky.

hodnocení

0x

Což o to, řešení s kýblem ledu fungovat trochu bude, v malé místnosti 5-10m2 to bude i znatelné.

Ale má to velkou nevýhodu v tom že k tomu potřebujete velké množství ledu.

Ten si asi budete vyrábět v mrazáku, který kvůli tomu bude déle chladit a o to víc bude ohřívat vnitřní prostor.

Takže ve výsledku to co ochladíte ledem, tak dohřeje Váš mrazák.

.

Řešení je mrazit led pouze v noci a mít u toho otevřené okna, případně mrazák umístit mimo obytné mísnosti.

Další modifikací je použít slanou vodu, která bude mrznout až někde kolem -10° a dokáže tak uchovat větší množství chladu.

.

no a nebo nejlepší varianta, plácnout se přes kapsu a koupit normální dělenou klimatizaci.

.

případně použít jiný systém chlazení který nepotřebuje k provozu led ale jen vodu.

Ježíšimarjá. Chceš říct, že PC ventilátorek v kýblu s ledem dokáže klimatizovat byť jen třicet kubických metrů (10m2)? Si děláš srandu, ne? Ta videa. Jistě, nějakej chládek z ventilátorů asi půjde a dál? Potřebuješ výkon. Ne kostku ledu v kýblu.

Já sem snad někde napsal že to tu místnot vychladí jako normální klimatizace?

Napsal jsem že to bude znát a že k tomu bude potřeba velké množství ledu...

Takže když požadavek na zásobování ledem splní, tak je celkem jedno jestli výkon na led převede mrazák, nebo kompresor klimatizace...

Dobře. Abychom si vyjasnili termíny. Co znamená, že "to bude znát"? Jako že si má tazatel koupit deset mrazáků a lifrovat led, nebo pořídit klimatizaci? Jen upozorňuji, že měl v úmyslu kýbl s ledem a PC ventilátorek...

Cituji:Což o to, řešení s kýblem ledu fungovat trochu bude, v malé místnosti 5-10m2 to bude i znatelné.

jabraka*
hodnocení

0x

Do prostoru sání ventilátoru stříkám vodu mlžením.Za 10 minut klesne teplota v místnosti o 2 st.C.Vlhčí vzduch pak působí příjemnější pohodu.

JABRAKA

rv*

Obávám se, že vlhčí vzduch udělá prostředí podobné jako je v pařeništi - na teploměru naměřím nižší teplotu, pocitově vyšší a celkem stejně, jako před experimentu s odpařováním. Nebo jinak - o co vyšší bude relativní vlhkost, o to hůře se budu ochlazovat pocením.

To je systém ventilátor+mokrá plínka. Vyrobí se tak klima jihoafrického dolu, nebo prádelny. Teplota suchého teploměrru se sníží odparem vody, čímž se zvyšuje relativní vlhkost.

hodnocení

0x

A kde chcete nakupovat led?

majsterjoe*

Makro, benzinky...

Co chtějí za metrák?

Kdysi jsem sháněl led ve větším množství a skončil jsem nakonec v Makru. Ačkoliv jsem se také domníval, že ho pořídím na nějaké benzince, opak byl pravdou. Asi jsem si to popletl s nějakou cizí zemí, kterou jsem dříve navštívil. U vás ho na benzince mají? Občas by se mi to hodilo...

Kolik za led chtějí v Makru?

doplněno 07.07.15 15:44:

Čili cca 230 Kč/hodinu provozu.

5kg / 57,-

rv*

Nač kupovat, v zimě ho mám plný rybník.

nejlepsi je na to suchy led,prodavaji ho vsude kde maji technicke plyny.

Jsou i jiné metody sebevraždy.

mp*
hodnocení

0x

Vidím, že horko sžírá všechny, tak ti kdo jsou bez klimatizace - studená voda ve sprše zabere, alespoń na chvíli, pokud není možnost, tak alespoń studená voda na ruce a mokrý studený hadr na zátylek. Samozřejmě u vody je nejlépe. U nás v kuchyni průměrná teplota 32 st. Klimatizace nereálná (není možné uzavřít prostor). U plotny mám (pro zajímavost jsem si měřil) 43 st. Zase ve sklepě 15 st. a v boxu 3-4 st. - chodíme se tam chladit. Až to přejde, tak zase budeme nespokojeni se zimou.

pee*
hodnocení

0x

Zdravím! Tohle opravdu asi fungovat nebude.. Buď si kupte normální klimu nebo si dejte studenou spršku či vanu nebo si svlečte tričko, vemte si ručník ten vymáchejte ve studené vodě, vyždímejte ho a dejte si ho kolem krku.. :) já mám teď v pokoji 29 a i bez těchto věcí mi je fajn .. a to teplo nesnáším.. nebo nějakej větrák kterej Vás jen ofouknte ale neschladí :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma domácí klimatizace
Otázky na téma klimatizace na led

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]