Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Flexaret automat focení na film

Od: dbednarik* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den

Nedávno sem ke svému flexaretu našel nástavec a držáčky na film...

rozhodnul sem se proto nafotit pár fotek... Logicky sem dal součástky tam kam patří aby drželi film a aby ho váleček navýjel... vše šlo OK až když sem chtěl fotit zjistil sem že pokud natahuji film tak se netočí váleček který počítá fotky a zároveň odblokuje spoušť (červeně vyznačen) snažil sem se film jinak protáhnout mezi válečky ale výsledek nic moc...

Má s tímto někdo zkušenosti? myslím si že by to byli zajímavé fotky :)

Děkuji moc :)

Flexaret automat focení na film
Flexaret automat focení na film #2
Flexaret automat focení na film #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

ben:

Flexaret žádné zoubky neměl a to z jednoduchého důvodu, pokud se místo kinofilmu dal svitkový film, tak by hodně překážely.

dbednarik:

film se pouze na ty válečky položil, nikde se neprovlíkal. Problém je v tom, že ty válečky jsou pogumované, aby to mělo tření. Z jistých důvodů, byla na svitkový film použita jiná guma než na kinofilm, bohužel ta "kinofilmová" časem zpuchřela.

Oprava je možná jen vymontováním válečku, odstraněním starých zbytků zpuchřelé gumy a nahrazením kousky tenké gumové měkké hadičky

doplněno 02.07.15 10:58:

dík...

jen doplním, že ty válečky pro svitkový film jsou z černé gumy a s těmi problém nebývá, ty pro kinofilm byly z takové měkčí hnědé malinko průzračné gumy, která časem ztvrdla. Napadá mě, že z podobné gumy bývaly kdysi tenké náhradní hadičky do ventilků na bicykl :-D

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, myslím, že pro pohyb počítadla je nutné, aby otvor ve filmu (perforace) byl "zaháknut" do "zoubku" nebo "výstupku" či trnu (název není podstatný) na válečku či kolečku, které pohybuje počítadlem. Tedy, při zakládání filmu na to pamatovat. Zdravím!

P.S. Ten film má často snahu z toho trnu vyklouznout, tak musí být hodně napnutý.

doplněno 02.07.15 10:46:

bmbx - já jsem Flexaret nikdy neměl, tak jsem vycházel z jiných přístrojů. Dávám bod.

doplněno 02.07.15 12:45:

Zkuste tu hadičku (jak píše kolega) rozstřihnout po délce a nasunout nebo přilepit na původní místo. Možná by posloužila i taková hadička, jakou používají akvaristé (nebo je u kapačky). A třeba nebude nutná demontáž. Berte to jako nápad - nemohu to vyzkoušet.

doplněno 02.07.15 23:58:

dbednarik - není to škoda, že si nečtete odpovědi? Myslíte si, že je lepší se znovu zeptat, než něco dle rad zkusit?

dbednarik*
hodnocení

nějak rozmontovávat to nechci... Je pravda že ty gumové kroužky jsou zatvrdlé... nechápu moc proč tam nedaly zoubky nebo něco podobného...

Pokud by vás napadlo nějaké dobré řešení budu rád ale s rozebíráním mám už dost práce u zenitů *smich*

Děkuji za rady :)

doplněno 02.07.15 13:01:

jsou tam ještě dva válečky pod tím co počítá fotky... viz foto...

Podle mě se to mezi ně má nějak zamotat aby tam nastalo větší tření... mě se to povedlo a celkem to i fungovalo... ale bojím se aby to zase tím přeýbáním nepoškodilo film...

A napadlo mě to přelepit jednou vrstvou elektrikářské pásky... nebo něčím podobným...

doplněno 02.07.15 13:06:

asi takto

Flexaret automat focení na film #4
Flexaret automat focení na film #5
Hezký den, tak jsem zalovil ve skříni a našel jsem ho. Ten váleček co je k pocitadlu mi jde lehce, gumičky jsou ok. Vyzkoušejte jestli váleček otočíte pouze prstem až do preskoceni počítadla. Vše musí jít lehce. Při otáčení musíte zatlačit páčku která se jinak zatlací dvířky.
doplněno 02.07.15 13:14: Pokut půjde ztuha nebude problém v gumickach.
dbednarik*
hodnocení

jde to dobře stačí opravdu malá síla... gimičky jsou tvrdé jako nějaký plast... teda jen jedan na obrázku ta pravá je to i viděť... při držení pojistky a procvaknutí 4x vše funguje jak má... akorát tam není to tření no...

Podle mě tam nejsou jen tak ty dvě postraní válečky jak už sem psal :)

Prostě to světle hnědé, tvrdé jako plast, bylo dřív měkkoučkou gumou, jak jsem psal výše odstranit a natáhnout tenkou měkkou hadičku a bude to chodit :)

Ty malé postranní hliníkové válečky na to nemají vliv, jsou tam proto aby se při přetáčení nepoškrábal film, aby byl pěkně vedený do kazety

doplněno 02.07.15 15:28:

Omlvám se, beru zpět. Vybavuu si vedení obou druhu filmů a ten kinofilm by se měl pod těmi válečky podvléknout, to nic nemění na tom, že s tou ztvrdlou gumou to stejně nebude nic platné. To tření tam musí být, nejen že to otočení odbloukuje spoušť, ale pomocí toho válečku se odměří i políčko filmu.

dbednarik*
hodnocení

Ano taky si myslím :D

Podle mě to je jak sem nakreslil tak to celkem fungovalo :)

Teď jde jen o to jestli mi tu poradíte jak sundat ten váleček a vyměnit tu gumu...

Popřípadě co mám dělat když mi fotoaparát na pomalejší časy zasekává... dám třeba jednu sekundu a přerušovaně bzučí a stalo se mi že se i zastavil a závěrka se nezavřela... Jde to nějak natáhnout nebo mám jen fotit na kratší časy? :)

Děkuji moc za rady :)

ferda6

isteron
hodnocení

0x

Vykašlite sa na Flexaret, používajte digitál. Ja mám v skrini Zenit, na kinofilm, a Flexaret je starší technicky. Zenit som už 15 rokov nechal ležať v archíve, a to ma v r. 1972 stál poctivých 1400 Kčs. Teraz mám Panasonic a Olympus, za cca 80 € ,

asi 2240 Kč.

isteron:

Na tebe jsme čekali *haha*

To nevíš, že se opět dostává do módy klasika? Digitál zatím možnosti filmu nepřekonal a to kouzlo při vyvolávání ti dřepění u PC nevynahradí :-D

Flexaret rozhodně není technicky starší - Zenit a jeho jednoduchá štěrbinová závěrka z plátýnek, nebo Flexaret s centrální lamelovou závěrkou z oceli - můžem se klidně hádat.

Flexaret je starší datumem výroby, ale rozhodně ne TECHNICKY

doplněno 03.07.15 11:52:

Delší časy jsou dělané mechanickým časovačem umístěným v objektivu. Jsou to převody do rychla a ne posledním kolečku je takové cvrkátko - obdoba kotvičky v mechanických hodinkách, jenže v těch hodinkách je to zpomalené setrvačkou. To by bylo nutné rozebrat vyčistit a namazat. Výhoda je že ten časovač je takový malý samostatný celek a jde z objektovu vyjmout aniž by se musely rozebírat ostatní mechanismy. Taky jsem to kdysi dělal u Flexaretu a podobně koncipované dvouoké Yashicy.

V první řadě se musí vyšroubovat přední čočka hlavního objektivu, ale myslím, že je závit zajištěn malými červíky po obvodu. Bylo by dobré si pamatovat polohu a počet otáček závitu, je tím seřízeno zaostřování, musí totiž souhlasit se zaostřováním hledáčku ;)

doplněno 03.07.15 13:05:

Když se vyšroubuje přední čočka hlavního objektivu tak je tam velká ségrovka nebo velká tenká zubatá matka (to už si taky přesně nepamatuji) ta se vyšroubuje a sundá se kulaté plechové víčko a pod ním je kompletní mechanismus centrální závěrky, časovač délky exposice a samospoušť.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]