Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Drátový předřadný odpor na výstupu neznámého

Od: medvidek180® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, poradil by mi prosím někdo co jsem to vyhrabal z hromady šrotu za zdroj a HLAVNĚ, proč je na výstupu předřadný drátový odpor? Popř. kde sehnat schema. Po připojení odstřiženého kabelu zdroj fungoval a byl nastavený na 13,8V – pro nabíjení baterek k alarmům. Zjistil jsem, že trimrem jde měnit napětí od 4,5V do 25V, tak jsem ho obrousil, natřel a vyrobil nový přední panel (viz foto) a přepínačem si chci přepnout buď trimr pro konstantních 13,8V nebo potenciometr pro volitelné napětí. Nechápu ale proč to někdo vydrátoval zvonkovým drátem? Je tam na výstupu KD 503 (20A) na chladiči a diody KY 710 (každá 10A). Bohužel trafo dává jen 100VA, ale i tak mi ty zvonkové dráty nesedí a hlavně nevím, proč je na výstupu ten drátový odpor a za ním je ještě zpětná vazba do elektroniky. Poradil by mi prosím Někdo? Moc děkuji. Michal

Drátový předřadný odpor na výstupu neznámého
Drátový předřadný odpor na výstupu neznámého #2
Drátový předřadný odpor na výstupu neznámého #3

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jentak*
hodnocení

1x

Tipuju to na bočník pro měření proudu. A zvonkáčem to drátoval někdo, kdo neměl nic jiného po ruce.

luha*
hodnocení

1x

Některé zesilovače, např. MDA 2020 nevydrží napěťový skok vznikající při zapnutí trafa a spálí se. Může to být omezovač právě těchto špiček při zapnutí.

hodnocení

Moc děkuji, já neumím odpovědět všem najednou, tak jsem obecnou odpověď pro všechny napsal do jedné z Vašich odpovědí. Děkuji.Michal

Pokud je ten drát z toho drátového odporu veden do elektroniky, tak se může jednat o aktivní omezení proudu, nebo "stabilizaci" proudu (tkzv. proudový zdroj).

hodnocení

Děkuji, ano je veden přímo z výstupní svorky + (tedy až za drátovým odporem) zpět. Teď ale nevím na jakou nožičku integráče.. Já bych ale nechtěl zdroj používat jako zdroj s konstantním proudem. Chtěl bych ho využít jako zdroj napětí 4,5 až 25V a zároveň jako to bylo...tedy 13,8V pro napájení zabezpečovaček (kterými se zabývám) a dobíjení jejich Accu. Děkuji. Michal

Ale to chce zjistit jak je to zapojené - omezení proudu, nebo zdroj konstantniho proudu je přece rozdíl :)

Zdroj konstantního proudu se na nabíjení může hodit pokud jsou akumulátory Ni-MH nebo Ni-Cd, a omezení proudu v případě olověných, nebo Li-XX.

hodnocení

Děkuji, to máte pravdu - to se hodí, používám oba druhy akumulátorů., jenže kde vzít schema? Dalo by se to obmalovat, ale je to spousty času. Na výstupu je KD 503 a má budič kd611, jenže toho tam je mnohem víc. Děkuji, Michal

Stačilo by to obmalovat částečně od té zpětné vazby z drátového odporu, aby se dalo usoudit jak to vlastně chodí, nebo testnout zátěží jak se to chová.

hodnocení

Děkuji, já to napřed zkusím a pak když tak obmaluju a kouknu, co je tam za integráč. Zatím moc děkuji.M.

hodnocení

0x

Ten odporový drát může být bočník pro apérmetr (prabvděpodobně), nebo to může být odpor pro "změkčení" zdroje. Pokud se s tím nabíjely olověné akumulátory, zajišťoval by automatickou regulaci proudu podle stupně nabití. Taky se do série připojovala žárovka. To mělo i tu výhodu, že se podle jasu žárovky dalo poznat, jestli je už nabito. Ovšem tohle zapojení se používalo u jednoduchých zdrojů bez elektroniky (jen selenový, v lepším případě diodový usměrňovač).

hodnocení

Moc a moc děkuji všem (jen neumím najednou odpovědět všem). Zvonkáč chápu a předrátuju to. Drátový předřadník určitě nebyl bočník, protože na krabici žádný ampérmetr nebyl. Kromě svorek tam nebylo naprosto nic. Vše jsem si tam dal já, když jsem zjistil, v jak velkém rozsahu se to dá regulovat. Je tam ještě druhý trimr, ale s tím jsem nehejbal. Změkčení proudu asi ano - nevím, ale taky nevím, proč je hned za drátovým odporem ještě drát zpět do elektroniky - asi to skutečně něco snímá a zpětně ovládá, ale nevím, co. Moc a moc děkuji. Michal

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]