Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nastavení zvuku z kamery MPEG1 nebo PCM?

Od: martin88 odpovědí: 10 změna:

Zdravím, obracím se na vás s dotazem ohledně zpracování nahrávky z digitální videokamery Panasonic 700. Úpravu a střihy dělám v programu PINNACLE. Po zpracování a renderování je zvuk mírně chrastivý (nahrávka hudebního nástroje, nastavení zvuku zvoleno MPA (MPEG1). Pokusil jsem se nahrávku zpracovat v jiném nastavení zvuku - v PCM (tady to jde bez problému a zvuk nechrastí). Chtěl bych však nahrávku uložit na DVD disk, ale nevím, jestli většina DVD přístrojů přehraje pouze zvuk MPA - MPEG1 nebo také umí zvuk v PCM. Díky za odpověď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

0x

Jestli většina přístrojů přehraje PCM zvuk nevím ale Panasonic, Sony, Yamaha určitě. Máte ale něco špatně se zvukem, možná přebuzený, pokud komprese MPA "chrastí". Zkoušel jsem obě varinty na 5 min. videu a obě bez problémů, jak v pc tak zmíněných přehrávačích. Zkuste to uložit jako soubor a potom vypálit na DVD.

martin88
hodnocení

Kamera byla umístěna blízko zdroje hudebního nástroje (klavír - koncertní křídlo). A přestože jsem se snažil snížit v Pinnacle hlasitost zvukové stopy, tóny trochu "chrastí".

Už jednou nahraný prebuzený zvuk nejde dodatečným ztlumením naparavit.
martin88
hodnocení

Nevím, ale původně stařený zvuk z kamery je v poříádku. Při nastavení renderování zvuku v MPEG1 zvuk chrastí, při PCM ne. Zkusím to vyrenderovat do PCM a pustit na DVD přehrávači.

jofa*

Hudební nástroj, jako kon.křídlo je náročné na záznam, natož na obyč, mic v kameře. Křídlo má velký rozah a rozhodně je záznam podle mne v některých pasážích přebuzený. Kvalitní exter. mic a záznam udělat na kvalitní záznamník pokud Vám na tom záleží. Jinak snížit úroveň záznamu v kameře.

martin88
hodnocení

Díky za odpověď. Jsem laik a nejedná se o profesionální nahrávku jako komerční služba. Nahrávky pořizuji jen pro určitou skupinu lidí, kterým dávám zpracované DVD. Jaký mikrofon by jste doporučil?

jofa*

Těch možností výběru kvalitního mikrofonu je rozhodně víc a je třeba zvážit, jestli do toho chcete investovat. Mám mikrofon stereo RODE viz. odkaz a jsem s ním naprosto spokojený. Krásný čistý přednes s možností okamžitého potlačení nízkých kmitočtů a snížení hladiny o -10dB. Používám ve spojení s kamerou či zrcadlovkou a nejčastěji se záznamníkem ZOOM H4n. Tam jdou připojit 3 mikrofóny a tak těch možností kvalitního záznamu je tak mnohem víc. Nějakou korunu to stálo, ale rozhodně jsem víc než spokojen.

mikrofony.muziker.cz/...

martin88
hodnocení

Díky za tip.

nechci zrazovat od koupi kvalitního mikrofonu, ale obávám se že při zpracování bude něco špatně když v PCM je to dobré a po renderování ja tam praskot, ten lepší mikrofon to asi nezachrání ;)

jofa*

Musí si pohlídat v kameře úroveň záznamu. Mám Pinnacle a dělám videa často a v software jsem se díval kde by mohl být problém. V nastavení zvuku jsem žádný nenašel. Samozřejmě, že pokud je někde chyba, tak to žádný mikrofón nezachrání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]