Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Regulace otáček motoru z el. sekačky

Od: jenos* odpovědí: 11 změna:

AHOJ

Čím se dají regulovat otáčky tohoto motoru

230v 50Hz cos.0,94 6,00A P1=1,30kW 2750 /min CB 16 uF 450 VDB

je to motor z el. sekačky a chci ho použít pro pohon medometu přez převodovku, která ho 4x zpomalí.

Možná frekvenční měnič s potenciometrem, ale jaký?

Nebo tohle shopelektro.cz/...

Prosím porad´te.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

1x

Dej tam tu převodovku, zpomalený motor se při zatížení neuchladí.

doplněno 01.06.15 19:03:

Pardon, četl jsem "bez převodovky", ale druhá část věty stejně platí. Takže budeš muset vymyslet ještě další převod.

hodnocení

0x

To na co odkazujete je triakový regulátor a se sekačkovým motorem nebude fungovat.

Pokud chcete měnič, tak potřebujete toto

.

Nebo použít jiný motor, třeba normální vrtačku která už má regulaci v sobě. Sice bude hlučnější, ale mnohem jednodušší a levnější.

Záleží jak často chcete medomet používat.

paw*
Vrtacka se spali. Je na to nejspis slaba.
Kolik ma medomet tocit? Nestalo by zato koupit za par korun motor a otackami 1450? Tocil by pak 350ot, misto 700 (2800/4).

On ale potřebuje plynulý rozběh... takže že bude mít míň otáček je hezké, ale nestačí to.

Existují i vrtačky které mají více než 300W, takže jediné co bude po nějaké době odcházet jsou uhlíky.

doplněno 01.06.15 19:54:

Té vrtačky se vůbec nebojte, bez problémů to utáhne.

Klidně si to zkuste na nějaké aku vrtačce a uvidíte že i ta to utáhne.

Nicméně jestli tam chcete nechat převod 1:4, tak musíte mít vrtačku která bude točit 1500-2000ot.

.

Na kolik rámečků ten medomet je? Jak často chcete vytáčet, atd... jestli má význam se zabývat nějakým víc profi řešením.

jenos*
Ano potřebuji plynulý rozběh. 4x zpomalí vytáčený koš, tak jsem si myslel, že to motoru který má celkem velkou chladící vrtulku ulehčí. Koš má mít aspoň 400 otáček. Mám možnost vyzkoušet i starou narexku 300W, ale ta je také bez regulace. Děkuji za Vaše rady a názory.
doplněno 01.06.15 21:52: Je to 4rámkovej medomet a 21 včelstev, takže žádnej profík nejsem.Ta vrtačka to otáčkama zvládne (přesně si nepamatuju kolik má) ,ale nemá regulaci. Napřed teda vyzkouším jinou s regulací a uvidí se. A jaká regulace se hodí k té vrtačce?

K vrtačce se právě hodí ta jednoduchá triaková regulace například toto, případně lze použít i stmívač na světla.

Otázka ale jestli se vyplatí něco bastlit, když novou silnou vrtačku s regulací seženete za 600,-

jenos*
S novou vrtačkou máte pravdu, taky jsem na to myslel. Já potřebuju něco, co nastavím,medomet se bude točit v libovolných otáčkách a já můžu odvíčkovat další rámečky. Není to samozřejmě podmínka, ale když už máme udělanej novej medomet, tak ho chci dotáhnout až na el. pohon. Frekvenčák je drahej jak kjáva, tak se budu muset věnovat vrtačce.

nemusíte se věnovat vrtačce, stačí na spoušť udělat nějakou "svorku" a mačkat ji třeba šroubem.

jenos*
Dobrej nápad, děkuju.
doplněno 19.07.16 19:53:

Ahoj všichni. nakonec jsem to vyřešil takto

a tu regulaci jste tedy vyřešil jak?

jenos*
hodnocení

Nojo, to jsem vlastně nenapsal. Je to triaková regulace se zpětnou vazbou. Udělal mi ji jeden známý, který se zabývá regulací pračk. motorů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]