Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz,
1. jde někde najít doporučené a maximální stálé zatížení káblu 2,5 ciky na zásuvky a 1,5 ciky na světla? zajímá mě příklad že 2,5 ciky utáhne 8Kilowat a u 12ti KiloWat se zacne rozpoustet, bo neco takového...
2. Dále jak je možné, že kábl na zásuvky má jednotlivý měděný drát rozměr 1,8mm a má mít 2,5mm,a ten na světla má 1,5mm a to taky sedí...Kupoval jsem v Elkovu oba dva, nebo se prostě dnes už kábl 2,5 ciky tak šidí, předem díky za info
- CYKY 3x2,5, snese maximálně cca 25A. Záleží na uložení a chlazení kabelu. Takže při 230V na něm může běžet 5,7kW
- CYKY 3x2,5 má průřez 2,5mm2, takže průměr drátu je 1,8mm. CYKY 3x1,5 má průměr drátu 1,4mm, tak proto se Vám zdá že to šidí
Zjednodušený přepočet je na 1mm2 Cu drátu je 9Ampér, tzn. 1,5mm2 cirka má "utáhnout" 14A. Abys uchoval vedení v klidu, tak 10A jistič. V bytech většinou světelné okruhy. U průřezu 2,5mm2 Cu bylo popsáno. CYKY = měď, plast, massa, plast. Je možné, že massu někdo popíše jinak.
doplněno 26.05.15 00:17:Zmínka o chlazení není zbytečná, taháš-li dráty v trubkách, tak se méně chladí, neměl bys je dostat na hranu max. proudového zatížení, raději zvýšit průřez, speciálně u varných desek které mají vyšší výkon než 5,7kW.
tak jaky zvolit kabl na 230V kdyz v nem pojede 6kW dlouhodobe? jaky prurez 3x kolik CYKY? CYKY-J 3x4 ktery ma zatizeni 34A?
Problém budete mít při shánění zásuvky více než 16A na 230V.
Takže ano, je možné použít třeba silnější kabel 3x4, ale na druhé straně tohoto kabelu musí být další rozvaděč a v něm rozdělení na několik 16A jističů pro zásuvky.
kdyz nebudu zasuvky pretezovat abych je musel spalit respetive vice jak 16A x 230 = 3680W tak nepotrebuju skrin a v ni nekolik 16A jističů., zmenim hlavni privodni kabl na 3x4 cyky a je vse vyreseno, v te 3x2,5cyky to vse slape jak ma.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.