Nejste přihlášen/a.
zdravím, mám 12V motorek ze stěračů z yarise a chci ho použít na gril. Mám 2 zdroje- jeden k CB stanici 13,8V/2,5A, na něm se motorek točí. Ten druhý je spínaný 12V/5A a motorek jen cuká , ledka zdroje bliká. Co mám zapojit mezi spín. zdroj a motorek, aby jel bez toho cukání? díky všem za nápady...
Nevím, jak velký gril chcete dělat... jestli to má být na pořádnou kýtu, řešil bych jiný motorek. On má v sobě plastové ozubení, které není moc praktické... abyste nedělal něco zbytečně...
Keď mu 2.5A zdroj rozbehne ten motor ,tak 5 A by mal skôr ten motor rozbehnúť.Skôr si myslím že tomu spínaciemu zdroju ten motor nerobí dobre.Vyzerá že ten motor má malý vstupný odpor.A preto sa chová ako keby bol v skrate.V spínacom zdroji sa aktivuje ochrana a tá vypne výstup.Preto cuká motorom.Neviem či by pomohlo dať na výstup zo zdroja nejaký elektrolyt.
prostě ten první zdroj má v sobě určitě klasické trafo,kterému nevadí chvilkové přetížení,proto se motorek rozjede,ale ten druhý zdroj má v sobě elektroniku a ta při překročení max. proudu aktivuje tu zkratovou ochranu,zdroj si tak myslí že je vyskratovám výstup,a vypíná se,řešením je koupit silnější zdroj nebo použít ten první
VYŘEŠENO! Nejprve bylo potřeba ´´vybastlit´´ PWM regulátor ( jedná se o stavebnici, stačí vygůglit: stavebnice PT016). Tu jsem napojil mezi výstup zdroje a motor. Trim je potřeba nastavit cca 3/4 dráhy, neboť když je na plno otevřen, pwm se chová, jakoby byl odpojený! Po zapnutí zdroje se motor točí perfekně, naměřil jsem na něm 10,2V a abych testul, co ten spínák snese, tak k motoru jsem paralelně, krátkodobě, připojil žárovku H4 z auta. Oba spotřebiče zdroj spolehlivě zvládnul- naměřené napětí 8V. Tedy bez PWM regulátoru motor ´´cukal´´, H4 ani nemrkla, neboť se vždy aktivovala proudová ochrana zdroje, nyní je vše v pořádku.
Díky všem, přátelé...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.