Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektroměr - zápis stavu

Od: mate3 odpovědí: 10 změna:

Jak zapíšete stav tohoto elektroměru 1734 nebo 173,4? Není trojúhelníček pod čtyřkou desetinná čárka?

Elektroměr - zápis stavu

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

jednoznačně 1734kWh! ... v tafifu T1 (elektroměry mohou načítat více tarifů, většinou dva - VT a NT (vysoký tarif - denní a nízký tarif - noční - zjednodušeně, NT bývá různě dlouhý - 8hod, 16hod a 20hod u přímotopu)

doplněno 12.05.15 20:44:

A ještě jedna věc; u tohoto typu elektroměru je pod displejem na krytu stupnice (rozsah podle typu elměru) např. 0,003 0,3 1 3 7 15 a hodnota v kW (toto je třeba u 1fáz. elměru, pokud máte jen jednu fázi), podobné stupnice, ale vyšší rozsahy - až do 100kW u trojfázového; a dále na displeji pod číslicemi se objevuje bargraf (čárka, složena z obdélníčků) délka podle toho, kolik Wattů nebo kW máte připojeno k rozvodné síti. Podle toho můžete zjistit při odchodu z domova, že zůstala zapnuta třeba žehlička (pokud ji zrovna nevypnul termostat) nebo jiný velký spotřebič...a vy se vrátíte až za pět hodin...je pravda, že málokdo to takto kontroluje, ale ta možnost tady je...

doplněno 12.05.15 20:49:

@ben, @mate2 před asi měsísem jsem byl u výměny elměru (ČEZ), kdy montér, provádějící výměnu, nafotil stav původního i nového elměru (mimo běžný zápis v elektronické podobě). I z tohoto důvodu dochází k chybám odpisu stavu při výměně elměru velmi sporadicky...

doplněno 12.05.15 20:58:

třeba tady je zajímavý elměr s mnoha údaji

zpa.cz/...

mate3
hodnocení

Děkuji za perfektní vysvětlení a vyškolení o světě elektroměrů :)

Jinak mám 1 x 15 A a pouze VT.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, já bych to zapsal jako 173, protože údaj za deset. čárkou není podstatný.

A ona to deset. čárka bude. Zdravím!

doplněno 12.05.15 13:55:

Byl jsem se podívat na svůj elektroměr a znejistěl jsem, protože tam je ten znak jinde. Jenže mám jiný typ elektroměru. Tak si počkejte na další odpovědi.

doplněno 12.05.15 17:20:

mate3 - omlouvám se za špatnou odpověď. Kdybych se šel podívat na ten svůj elektroměr hned, tak jsem nemusel napsat hloupost. Ale, o té fakturaci jste napsal až později, tak jsem nevěděl, oč přesně jde. Pracovník (asi) ČEZu by se takto zásadně splést neměl a pokud v tom bytě bydlíte již nějaký čas, tak také víte, jakou spotřebu elektřiny můžete očekávat.

doplněno 12.05.15 20:04:

mate3 - no, to, že u "mechanických" elektroměrů jsou i čísla za deset. čárkou, mě právě zmátlo.

Ale, na internetu jsem našel i digitální elektroměr, který ukazuje čísla za deset. čárkou. Ovšem, ta čárka je tam jasně vidět a vypadá jako deset. čárka a nikoliv jako trojúhelníček. Myslím, že Vám to zde již kolegové vysvětlili. Stav nově montovaného elektroměru nemusí být vždy 0, ale může tam být již něco "natočeno" - ovšem, nemůže to být účtováno Vám, protože pro Vás je to stav počáteční. Zažil jsem výměny elektroměrů, plynoměrů i vodoměru, ale při vyúčtování nikdy chyba nebyla a byl tam i počáteční stav správný. A při výměně těchto přístrojů technik sepisuje protokol, kde je to uvedeno a nechá si to i podepsat (a majitel bytu dostává také ten protokol).

mate3
hodnocení

Na faktuře mám 1734 kWh - toto číslo opsal odečítací komisař, když se dělaly odečty.

Já si ale myslel, že ten trojúhelníček pod čtyřkou má symbolizovat desetinnou čárku a že tedy by stav měl být 173,4 kWh.

Na druhou stranu si zase říkám, že asi odečítací komisař by měl vědět, co opsat.

zakus*

Elektroměr ukazuje pouze celé kW. Značka trojúhelníku označuje momentální tarif T1 nebo T2. Na fotce to není patrné, ale pod displejem v místech kde je trojúhelník je předtištěno vedle sebe právě T1 a T2.

mate3
hodnocení

V tomto bytě dva měsíce, prý se vloni vyměňoval elektroměr, počáteční stav tedy předpokládám musel být nula, proto mi nepřišlo divné, kdyby stav byl 173,4 kWh. Samozřejmě také bych předpokládal, že odečítací komisař bude vědět, co opsat, ale chyba se stát může. Mně prostě mate ten trojúhelníček :)

To by znamenalo, že u elektronických elektroměrů se už neukazují dvě desetinná místa? Protože u starých mechanických hodin bývaly dva rámečky a druhý rámeček značil desetinná místa.

layborrr

Jo a když bude na konci 0 tak bude desetinná čárka přesně uprostřed nuly , se divím že Bena něco zmátlo (jak píše sám),mě připadá že tě to nezmátlo , chyba bude jinde

hodnocení

0x

Kdyby to bylo desetinné místo, tak během pár vteřin uvidíte jak se mění...

Podle mě tento elektroměr ukazuje celé kWh

tomi463*

Ahoj, ten elektroměr skutečně ukazuje celé kWh a jestli máte dvoutarifní(elektrické topení nebo bojler), tak po nějakých 3 sekundách přepíná a ukazuje i T2, takže to máte v pořádku :)

hodnocení

0x

Tady je, sice stručný, popis elměru; informace o T1, T2, okamžitý odebíraný výkon,...

cez.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]