Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč zrcadlovka fotí černé snímky?

Od: elway odpovědí: 10 změna:

Dobrý večer,

(na začátek bych chtěla podotknout, že jsem ohledně zrcadlovek začátečník a nikdy předtím jsem žádnou neměla)

dnes mi přišla nová zrcadlovky Nikon D3200. Ze začátku šlo všechno v pohodě, dokud mě o vyfocení nepožádal brácha. Od té doby (asi tak před půl hodinou) zrcadlovka fotí na program M bez blesku jen černé, a nebo velmi tmavé snímky, i když je zatím světla dost a blesk není vůbec třeba. Nevíte, co s tím je? Nechce se mi to hned první den posílat zpátky, nebo být za idiota s tím, že tam stačilo přepnout jedno tlačítko apod...

Děkuji za ochotu.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Až se tu objeví místní vlčáci přes focení, tak jistě budou vědět více. Ale máš přepnutej foták na manuální režim, kde si vše štěluješ sama. Takže třeba máš velkou clonu a velmi krátkej čas, pak budou fotky hodně tmavý. Na reklamaci to dost jistě nebude. Jen tak cvičně se koukni jaký máš nastavený čas. Na zkoušku přepni foták na automat a zkus to.

hodnocení

2x

Souhlasím s Jenykem a doporučuji důkladně si přečíst návod k používání fotoaparátu. Foťák má tolik různých nastavení, že systémem pokus-omyl se daleko nedostanete.

doplněno 07.05.15 19:40:

Pomocí programu automat můžete za optimálních podmínek vytvořit dobré fotky. Ale jak často ty optimální podmínky nastanou? Pokud chcete fotit psy v pohybu, doporučuji zvolit prioritu času (myslím, že u Nikonu se tento režim označuje "S") a nastavit krátký čas, např. 1/500 s. Clona se pak nastaví automaticky.

webbiecz*
hodnocení

2x

Jednoduché - vzhledem k tomu, že máš foťák v manuálním režimu, nastavuješ si vše podstatné sama. No a velmi pravděpodobně máš nastavení takové, že je výsledkem černý, nebo velmi tmavý snímek. Důvodů je více, obvykle za tím stojí kombinace následujícího:

1. krátký expoziční čas
2. nízké ISO
3. vysoká clona

Doporučuji si nejprve nastudovat jakým způsobem se pracuje s foťákem v manuálním režimu, tedy co a jak se navzájem ovlivňuje.

doplněno 07.05.15 19:15:

Jen pro doplnění - to že se ti zdá, že je pořád světlo a fotka by tak neměla být černá je fakt jen zdání. Ono totiž není světlo jako světlo. K tomu ale časem dojdeš, pokud skutečně začneš používat tu zrcadlovku jinak, než jen na čistě automatický režim.

hodnocení

2x

M není program, ale manuální režim, pokud jako začátečník chceš něco v tomto režimu něco kloudně vyfotit, tak nastavuj clonu a čas tak dlouho, dokud na stupnici EV neukazuje ukazatel uprostřed kde je "nula" :)

A chce to opravdu hodně študovat základy.

elway
hodnocení

Děkuji moc všem :) ono to celé patrně vzniklo z toho, že jsem špatně pochopila část návodu na tento režim, a nastavila jsem to obráceně (či tak nějak).

Rovnou pro manuál jsem se rozhodla z toho důvodu, že z hodně stran slýchám, že automat je na nic... no, zítra máme ve městě MS ovčáckých psů, tak to na nich můžu všechno natrénovat ;)

webbiecz*

Pokud z té akce chceš mít nějaké fotky, doporučuji něco natrénovat už před tím, jinak budeš zklamaná :) Ne, vážně - nevím přesna jaké fotky se tam budou fotit, ale využití čistě manuálního režimu není vždy nutné. Zkus řežim priorita clony, nebo priorita času - podle toho co budeš fotit. Třeba když fotím sport, využívám většinou režim priorita času a na místě si vyzkouším na zkušebních snímcích další ideální nastavení - tedy jakou clonu a jaké ISO.

Také doporučuji natrénovt správné ostření, manuální nastavení ostřících bodů a tak. Aby tě ten foťák trošku poslouchal.

Jak jsem psal, manuální ržim je téměř nepotřebný a jak upřesnil martincakl je nenahraditelný v případech použití starších objektivů, které nepodporují automatické režimy. Nastavováním ostřících bodů, bych se jako začátečník rozhodně nezatěžoval a prioritami času nebo clony s takovými vědomostmi už vůbec ne :)

Automat je na nic? :-D

Automat je dost dobrý na většinu běžných snímků a u zrcadlovky obzvlášť, jeho zápory se projeví v okamžiku kdy potřebuje člověk do automatiky nějak zasáhnout a i tak lze použít automatický režim "P", kde lze ovlivnit pohodlně vše, používat režim "M" je skoro zbytečné *smich*

doplněno 07.05.15 19:49:

I režim A a S jak píše marticakl, lze mnohdy pohodlně obsáhnout režimem "P".

doplněno 07.05.15 20:14:

Na režimu "P" lze pohodlně používat tkzv. "P - shift" otočením kolečka lze rycvhle změnit clonu a čas se zachováním konstantní expozice, takovou vychytávku měl třeba i manuální fotoaparát Flexaret 7

Manuální režim se nehodí na všechno. Pokud budete fotit akčnější věci, je rozhodně lepší S nebo A režim. Jinak máte v hledáčku expozimetr, kde vidíte podexponování i přeexponování snímku.
Nicméně u Vás je to zatím problém elementárních znalostí resp. neznalostí.
doplněno 07.05.15 20:06: Jistě, na DSLR lze většinu věcí udělat různým postupem. A v neposlední řadě jde o zvyk uživatele. Osobně jsem třeba P nikdy nepoužil a ani se nechystám. Ovšem režim S a M je pro mne nezbytný.
M režim je např. nenahraditelný v případě použití starších manuálních objektivů (u mne např. vynikající Fish Eye 8/3,5), ale i v dalších případech.
Jenže to je opět a zase a znova o znalosti základních principů.

audinos*
hodnocení

0x

Trochu teorie, dobře podané, zde: fotoroman.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]