Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, sháním podložku pod desku do starého gramofonu, typ šasi H20, rok asi 1963, je taková šedá guma, vnější průměr 220 mm, průměr prohlubně asi 78 mm, výstupky mezikruží jsou vždy po třech milimetrech a je jich tam 20.
Má někdo z vás tuto podložku na prodej, v dobrém stavu, nezpuchřelou? Nebo kde se dá sehnat, jestli je to ještě možné?
Děkuju.
Fotka je z internetu, je to přesně tohle šasi
Dobrý den, zcela novou už nikde nekoupíte. Pokud je jinak gramofon v pořádku a máte i funkční vložku (jehlu) do "hadí hlavy", tak si podložku vystřihněte - ze silného sametu nebo ze slabého filcu. Kdysi jsem to udělal také tak. Tomuto gramofonu je to jedno, lépe to vypadá a více tlumí vibrace od kovového talíře. Zdravím!
doplněno 02.05.15 23:30:gramec - jo, je to nostalgie. A ještě starší gramce měly podložky na talíř filcové, tak to nijak ani esteticky nevadí. Ta vložka je tam na dvě jehly a otočením se mění podle otáček (jedna je na 33 i 45 a druhá je na 78). A vše je to mono.
doplněno 02.05.15 23:54:gramec - toto byl můj první gramec a brousil jsem na tom stereo LP. Ty desky mám a hraji je dodnes. Naprostá většina z nich je nepoškozená a u některých je slyšet praskání (ale, nejsou poškrábané a nepřeskakují). Takže, nechci to doporučovat, ale občasné přehrání stereo LP by vadit nemělo. Jinak musíte si sehnat staré desky na 78 otáček - nejspíše s vážnou hudbou nebo mluveným slovem. Ty jsou tvrdé a těžší než LP. A nebo mono LP. Tak, snad inzerce nebo bazar.
doplněno 03.05.15 00:01:gramec - žádné mezikruží tam být nemusí. A ten případný filc nebo samet se prostě občas sundá a vyklepe. Raději si kontrolujte jehlu, aby na ní nebyl "cucek" špíny.
Dík kdyžtak to taky zkusím. Zatím to budu teprve dávat dohromady, podložku sice mám z jiného gramce, no kdyžtak jí tam po úpravě ostřihnutím dám, zatím sháním pokud možno originální v dobrém stavu...kdyby se to náhodou povedlo, bylo by to super...
Jehly se naštěstí stále dají sehnat.
ben: Tesla mono, to je vono!
Jo moh byste mi prosím poradit nějaké staré desky jako teda typ, které by tenhle gramec občas přežily bez velké úhony? protože my máme doma akorát stereodesky, a ty by se na tomhle zničily.
doplněno 02.05.15 23:44:ben: Tesla mono, to je vono!
Jo moh byste mi prosím poradit nějaké staré desky jako teda typ, které by tenhle gramec občas přežily bez velké úhony? protože my máme doma akorát stereodesky, a ty by se na tomhle zničily.
Zdravím,
tohle šasi znám velmi dobře - taky mám 2ks - jeden v komplet rádiu a jeden solo.
Gumový talíř bych nahradil vystřiženým kruhem ze silikonové podložky (nevím jak se to jmenuje, ale prodávají to jako podložka pod těsto nebo pečící podložka nebo tak nějak.
Sametové podložce bych se raději vyhnul - do sametu se zadírá prach a pak se ten prach z toho zasekává do drážek desek a ničí je. Kdysi se dělávala taková sametová čistítka na desky, ale na čištění desek je lepší jemný štěteček.
Jo, to čistítko k tomu taky mám. A nevadí že tam nebudou ty drážkový mezikruží na kterých deska sedí?
Ten gramofon je původně pro staré šelakové i pro nové vinylové desky (třeba i stereo), přenoska by měla mít správně dvouhrotovou chvějku, pro oba typy, přepínaly se tím knoflíkem na ramínku otočením na jednu nebo druhou tečku. Podložka drážky mít nemusí, může být i hladká. Protiskluzovou podložku na palubní desky nedoporučuji. Stačí guma, nebo jak píše ben - samet, nebo filc. K poškození nových desek nedojde, jen bude větší míra opotřebení přehráváním díky poněkud vyšímu tlaku na hrot, což je a bylo u piezoměničů přenosky běžné i za dob modernějších levných gramofonů.
Tak mě napadá...kup si u Vietnamců/levnější/ nebo v Domácích potřebách podložku, která se dává do zásuvky pod příbory nebo něco podobného /taky protiskluzová např. nad palubní desku do aut/, přistřihni ji na průměr kotouče gramofonu. Levné, jednoduché, a svůj účel skvěle splní.
U Lidla prodávají občas v akci silikonové podložkyna vaření a do pekáčů - a z jedné strany mají na sobě podobné drážkování v kruzích, po vystřižení by to bylo nejvíc podobné originálu, stojí, tuším, kolem 49 Kč (jsou srolované v krabičkách), akorát jsem zatím viděl jen žluté a červené. Nejsem si jistý, ale snad jsem už viděl někde i kulaté silikonové podložky pod hrnce ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.