Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Anténní síto pro DVB-T příjem

Od: edik odpovědí: 12 změna:

Našel jsem na půdě staré polské síto a zkouším na něj chytit vysílač Javořici.

Zaráží mě však jedna věc, že se mi podařilo chytit jen jeden kanál a to 33. Ostatní ne.

Je to vůbec možné, když kanál 30 a 35 vysílají se stejným výkonem? Proč je nenaladím?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

tak když nevíme odku jste, tak to se nedá nic dělat..ani radit

edik
hodnocení

Radíte lidem jen z určitého okolí? Či co? :)

111®

ne , tak si najděte co můžete chytit: mapavysilacu.cz/...

má to zesilovač nebo nemá, toje dost zásdní informace

edik
hodnocení

Zesilovač to má.

Mě spíš zajímá že jeden kanál naladím podle STB v docela slušný kvalitě

a ostatní dva vůbec.Vzdálenost od vysílače cca. 40km

111®

tak bych zesilovač buď zkusil vypojit, nebo zjistil jestli je vůbec napájenej..na interaktivní mapě si můžete najít možnosti..

nikdo*
Podívejte se do menu STB, jestli je v něm možnost zapnutí napájení pro zesilovač. Druhý problém může být napětí. Některé STB poskytují jen 5V. A to může být pro zesilovač málo. Sice běží, ale má malý zisk. Zesilovač v sítu potřebuje 12V.
111®

Zesilovač to má.

Mě spíš zajímá že jeden kanál naladím podle STB v docela slušný kvalitě

a ostatní dva vůbec.Vzdálenost od vysílače cca. 40km

Ono se to má asi takto: nenaladit program u digitálu neznamená, že jej anténa nepřijala, nebo že není u vás v dosahu.
Protože je to jinak jak u analogu...tady vadí jak slabý tak také silný signál. V obou případech se to může jevit stejně, tedy jako neexistující kanál nebo přesněji multiplex. To je dáno rozhodovací úrovní přijímač. Slabý signál nevyhodnotí protože je slabý a silným se zahltí tak, že rovněž nepozná co vzhodnotit...takže asi takto.

¨Proto jsem radil nějdříve zesilovač vypojit a odzkoušet jen s holým sítem.

host*
hodnocení

0x

Javořice má signál silný jako ... no velmi silný, výška nad 800 m n.m. je také dobrá (viz digitalnitelevize.cz/... ), 40 km od vás k vysílači není zas tak moc.

To musíte chytat i bez zesilovače. Pozor, anténa není všechno - velké ztráty (útlum) mohou být v kabelu. Předně asi máte v krabičce u antény symetrizační člen z impedance ze 300 ohmů na 75 ohmů a dál zřejmě signál vedete jako většina lidí u nás koaxiálním kabelem 75 ohmů, který má také svou životnost, která se ve venkovním prostředí, tedy hlavně v místech, kde na kabel svítí sluníčko, rychle zkracuje. Podívejte se na čistotu svorek v krabici antény, jestli nejsou zkorodované, stačilo by je očistit, aby spoj mezi svorkami a kabelem byl vodivý.

Zkuste si půjčit nějaký malý přenosný televizor, dát ho blíž k anténě, stačí kousek kabelu. Předpokládám, že směr antény máte dobře.

Zeptejte se sousedů, jak oni chytají všechny tři vaše kanály 35, 30, 33.

hodnocení

0x

A mate anténu správne polarizovanú? Tie sieťované antény by mali prijímať horizontálny signál na stojato a vertikálny na ležato,ďalej kvoli cene materiálu aj tá stena je strašne riedka,praktický by mala mať oka asi 35mm na 50mm,tak prislabšom signále sa nemusí dať naladiť a môže byť vadný zosilovač a napajanie,hoci pri tak silnom vysielači by nemal byť potrebný zosilovač ak je priamy výhľad na vysielač.

hodnocení

0x

Všechny vysilače jsou jedním směrem

standa222
hodnocení

0x

Na polskou anténu se zabudovaným zesilovačem a napájením přes koax od TV chytnete v pohodě všechny dostupné kanály.

honzajm
hodnocení

0x

Jde i o umístění antény, citlivost TV a další. U antény stačí popojít s ní třeba 2 metry stranou, dát ji níž nebo výš, a kvalita signálu se mění. Měl jsem (v Praze, jih) pokojovou anténu na Cukrák, asi 20 km, a příjem hrozný, přitom za oknem směrem k vysílači, ale chytal jsem perfektně Ještěd, v opačném směru, navíc v cestě přes náš panelák, sídliště ... . Chci tím říci, že ani ten 33. kanál nemusíte chytat z vysílače, o kterém píšete. Nepíšete ani zda je to jenom síto, nebo má zesilovač - "staré síto" - čili z doby, kdy se vysílalo analogově, pak by mohla být překážka i zde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]