Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak napojit lustr

Od: peteerko odpovědí: 18 změna:

Dobrý den

prosím o kontrolu zda to mám dobře napojené na čokoládku. Ze stropu trčí 2 stejné černé dráty. DFoto přikládám,děkuji Petko

Jak napojit lustr
Jak napojit lustr #2

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Vy musíte hlavně zjistit, co černých drátů je fáze a co PEN, abyste neprived fázi na kostru. To barevné značení vodičů v lustru je taky dost pochybné.
doplněno 01.05.15 10:42:

Sežeňte si někoho, kdo vám to změří co kam vede... podle těch barev to zapojovat naslepo je vážně sebevražda nebo vražda.

peteerko
hodnocení

to jste mě nepotěšil,holka ten lustr umyla a mám pocit že tekto to bylo ale raději ověřuji. Co se může stát když by to bylo špatně?

Když prohodíte dráty a lustr bude kovový, dostanete ránu.

111®

ten hnědej je přeznačenej na zelenožlutej a to je zakázáno..

peteerkoo
hodnocení

ano, 1 je hnědý a vede z lustru. Ten druhý hnědý kousek co je omotaný jako uzemnění/zeleně, tak toho je jen kousek. Jeden konec toho kousku je na šroubu na kostře lustru a druhý konec s tím prvním hnědým v čokoládě.

ronyx*

Černý dráty jsou fáze - každý do jedné objímky - lustr je nejspíš 2 žárovkový.. Na ten přeznačený hnědý na zelenožlutý nekoukejte - to si jen někdo vypomohl, aby nemusel shánět správný kus drátu - to je uzemnění lustru, protože kovové lustry rády probíjí a tohle je staré provedení - nově by měly koukat ze stropu 3 dráty a na lustru by měla být čokoláda se 3 otvory.
Co vám kouká ze stropu - nejspíš tedy 2 dráty. Takže postup
- vypnout jistič, kterým jde elektrika do lustru (do těch drátů ze stropu) - pokud jste jistič vypnul už při demntáži lustru, zkontrolujte ho, že je opravdu vypnutý
- dráty na stropě rozehněte od sebe tak, aby se nedotýkaly
- zapněte jistič do drátů ze stropu
- vezměte vadasku (zkoušečku - já mám SN 1, v nouzi postačí i fázovka) a najděte drát ze stropu, ve kterém je proud a ten si zapamatujte - pokud vám to bude ukazovat, že proud není v žádném drátu, přepněte vypínač - v jednom z drátů musí být proud - TEN DRÁT SI PAMATUJTE!
- vypněte jistič a zkoušečkou zkontrolujte, že oba dráty ze stropu jsou bez proudu
- pověste lustr a drát ze stropu, který si pamatujete, že je v něm fáze, zapojte do čokolády proti těm 2 černým drátů z lustru - druhý drát zapojte proti tomu hnědému a žlutozelenému
zajistěte, že nikdo nezapne vypínač a že se nikdo nebude dotýkat lustru!
- zapněte jistič a zapněte vypínač - lustr by se měl rozsvítit - lustru se nedotýkejte!
- vezměte zkoušečku (v nouzi fázovku) a tak, aby jste se jinak nedotýkal lustru, přiložte zkoušečku na kovovou část lustru - fázovka nesmí svítit (kdyby svítila, znamená to, že lustr probíjí a je nebezpečný).
HOTOVO.
Pokud chcete mít 100% jistotu, že je vše správně, vypněte vypínač, vyšroubujte žárovky a zkoušečkou (fázovkou) zkontrolujte, že proud jde v objímkách na střední kontakt (to je ten dole v žárovkových objímkách). Kdyby tomu tak nebylo, žárovky sice budou svítit, ale je to špatně - při šroubování žárovky do rozsvíceného lustru můžete dostat ránu, když se dotknete objímky žárovky. Takže pokud je to špatně v jedné objímce, přepojit dráty v lustru, pokud v obou, máte obráceně zapojenou čokoládu na připojení.
Jedno upozornění - staré kovové lustry se občas chovají tak, že při kontrole jestli lustr neprobíjí se vám fázovka slabě rozsvítí. Neznamená to, že vás to zabije, ale že lustr slabě probíjí. Normáně to není nebezpečné, ale je lepší vyměnit vodiče v lustru - nejspíš některý z nich už stářím má porušenou izolaci.

peteeerko
hodnocení

díky za podr. radu. Zkoušečku mám takovou malou-funguje. Já si to pamatoval,ale asi špatně. Drát ze stropu co jde elektr. jsem dal dohromady s černými ale nevím si rady s tím co je to uzemnění. Takže ještě 1x. Z lustru mi čouhá 1 hnědý a mám kousek toho žlutozeleného,asi 15 cm. já to vůl rozpojil a zapomněl jak to bylo. Myslím si že bych měl ten kousek žlutozeleného spojit s tím hnědým co vede z lustru a ten spojený kousek(to jsou 2 smotané konce do sebe tak ty konce zašroubovat na kostru lustru na ten šroub. A co je ten druhý 1 konec tak to do čokoládky? Díky za podrobné rady

peterko*
hodnocení

pro jistotu foto ještě 1x,nějak asi to poslední neprošlo

Jak napojit lustr #3
ronyx*

Jo, hnědý do jedné díry v čokoládě se žlutozeleným. Kdybyste dal hnědý dohromady s těmi černými, tak vám to při zapnutí vypínače (proudu) vyrazí pojistky, protože by to šlo do zkratu.

peteerko
hodnocení

asi jsem nechápavý-určitě. Píšete: hnědý do jedné díry se žlutozeleným. Ale v té díře v čokoládě bude jen 1 drát. Ten hnědý je defacto nastavený tím žlutozeleným a ty spojené konce jsou na kostře-poslední foto,tím pádem to má stále jen 1 konečný konec a ten konec který dám do 1 díry c čoko. Chci to takto pověsit jak je to poslední foto,co Vy na to

ronyx*

Už jasný - ten hnědý je zapojený pod šroubek uzemnění na lustru a pak to teprve pokračuje jako žlutozelený..jo tak ten žlutozelený do čokolády.
Mně se totiž ten hnědý zdál jako volný - pak by šel do druhé díry hnědý a žlutozelený, takhle jak to máte vy si to někdo zjednodušil.

peteerkox
hodnocení

večer zapojím a dám vědět,zatím moc děkuji,aspoň se vycajchnuji jak jsem šikovný před mou holkou. Nebo jí shoří lustr a najde si raději někoho z vás chytřejších.:)

ronyx*

Nehledejte v tom vědu, při troše té potřebné opatrnosti a používání hlavy se to dá zvládnout "levou zadní";) Jsou horší věci v životě.

honzajm

Nevyhoříte - jsou jen 3 možnosti - buďto to svíti bude, nebo nebude, nebo to vyhodí jistič, to je vše. Nebo při montáži uděláte zkrat, prskne to, vy se leknete, a holka vám vypere prádlo *smich*

peiterko
hodnocení

tímto děkuji všem rádcům,povedlo se a svítí. Jsem za machra a čekám večer "sladkou odměnu"*pusa*,mám ji slíbenou. Co já už si tady podle toho webu udělal sám a tím ušetřil. Díky za něj.*palec*

Petr Vařeka

honzajm

Podle této fotky to vypadá, že lustr je na dvě nebo více žárovek, a jelikož přívod na stropě je jen jeden, proto jsou dva černé dráty do jedné svorky. Při vypnutém jističi oddalte konce drátů ze stropu od sebe, jistič zapněte, a zkoušečkou zjistěte ve kterém z těch dvou drátů je fáze (zkoušečka ukáže napětí, nebo se rozdvítí doutnavka). Pak tento drát s fází propojte v čokoládě s černými dráty. Může se stát, že u zkoušečky s doutnavkou může slabě svítit i nula/zem, ale rozdíl je znatelný, nespletete se. Pokud jste v bytě, na židli nebo žebříku, podlaha lino, parkety, plovoucí, a dotknete se jen jednoho drátu, tak se vám nic nestane ani pod napětím, ale při zasunování a upevňování drátů do svorek raději jistič vypněte. Správné zapojení ověříte, při vyjmutých žárovkách a zapnutí vypínače . na kovových částech lustru nesmí být napětí, a v objímkách musí být napětí na spodním - středovém kontaktu pro žárovku, ne na bočním. Pozor při měření na možné zkratování mezi spodním a bočním kontaktem.

111®

pno nyní jsem si všiml, že je to nějak nízko u země, takže to není připojeno...= zjistit které vodiče vedou v objímce na středový kolík a ty pk přijdou na fázi, ale ta fáze nesmí přijít na ten hnědozelený

jabraka*
hodnocení

1x

Že jsou oba černé,není problém.Oba jsou nataženy od vypínače,jeden je fáze přes vypínač,druhý je návrat na PEN.Proto je nutno lustr zapokit tak,že drát s fází do lustru pokračuje na spodek žárovek.Je nutná aspoň doutnavková zkoušečka.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]