Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Prosím o radu - kamarád mne v tom nechal, že se na antény vykašlal, všichni prý chtějí jen satelit...
Moje tchýně má TV s funkcí digitálního příjmu (bez settobboxu) a snažila se celou dobu nekupovat žádné antény a satelity... Zkoušeli jsme několik starších kousků - Širokopásmová televizní anténa pro příjem kanálů 21-60, až do jara jí to celkem fungovalo... Aktuálně jsme dostali příjem jen na slovenské programy a Déčko..
Nechce řešit nákup satelitu a měsíčních poplatků... TV má na zprávy a sem tam víkendový provoz... Chce tedy maximálně omezit poplatky a náklady.
Jakou anténu zakoupit? Má to ještě smysl v dnešní době? Případně - existuje nějaký satelitní systém bez těch nutných poplatků? Já měl nějakou dobu CSlink, který se nakonec s konkurentem SKYlink spojil a poplatky 30,-měsíčně jsou nutné (+státní poplatek+satelit+parabola+karta...)
Díky za rady - případně rovnou odkaz na konkrétní anténu...potřebuje ČT1,2,24, případně nějaké regionální TV, NOE.
Dobrý den, rozumím tomu tak, že TV má digitální tuner a lze přijímat DVB-T, které bylo dostačující a stačilo by i nadále. Na to je vhodná anténa venkovní, směrová a správně nasměrovaná (bez zesilovače). Já mám typ Logaro a základní nabídku stanic (asi 12=?).
Nepoužívejte anténu typu "matrace"se zesilovačem. Zdravím!
doplněno 28.04.15 11:13:jmlc - tato anténa "bere"signál z jednoho směru. Tu "matraci"ovlivňuje i signál z boku a tím se vlastně signál znehodnotí.
doplněno 28.04.15 11:23:
no to záleží na tom kde bydlíte.. .tady, máte interktivní mapu vysílačů, vyznačíte svoji polohu a pak se uvidí..
Díky moc - zajímavá stránka - vypadá to hodně špatně - ze všech stran hodně vzdálené a přitom v údolí...
Ten strážovský vysílač by mohl aspoň něco zesílit, ale zatím jsem nedohledal info o nějakém zesilovači na této věži.
V každém případě mám alespoň směry nejbližších vysílačů bez limitu (kopce a domy..)
doplněno 28.04.15 11:43:jj, na ten terénní profil jsem se díval - na Brno je tam velký skok - to bude potíž... na Hodonín jsem vůbec netušil vysílač, to by mohlo jít lépe...
Ale nejprve asi toho maníka s přístrojem...
Dělám v oboru 20let a rovnou radím, zavolej si nějakého odborníka se skutečným měřícím přístrojem. Ten strážovský vysíláč nemá s DVB-T nic společného. Takže ho vypusť z hlavy. Jako by tam nebyl.
Ono je totiž docela možné, že utratíš tisíce a nakonec zjistíš, že DVB-T v této lokalitě nebude nikdy spolehlivě fungovat.
doplněno 28.04.15 11:46:Ta interaktivní mapa je pouze hrubý výpočet šíření signálu v krajině. Lze se od ní pouze odpíchnout, ale určitě z ní nelze určit vhodnou anténu a možnost či nemožnost příjmu. atd. To lze jen v ideálních podmínkách. Což kopcovitý terén není.
doplněno 28.04.15 11:51:Největší problém je, že skutečné měřící přístroje pro DVB-T stojí minimálně desítky tisíc. Takže člověk, který se tím neživí, si je nekoupí. Další důležitá podmínka jsou zkušenosti s instalací antén pro DVB-T. To se nelze naučit za rok či dva.
To máte pravdu... ještě zkusím zpracovat toho kámoše... Když v tom nějakou dobu dělal, třeba bude mít potřebné nářadí... Satelity dělá stále a pořád, máme je od něj já, brácha, sestra, otec, babka...
když pak klikneš na umístění bydliště, zobrazí se tabulka příjmů a tam je i terenní profil..
doplněno 28.04.15 11:50:nevím jak to mají dnešní bedny, ale kdysi jsem štěloval podle síly AVC telky, jenžeto je analogová doba, ale stejně vnějaké podobě to AVC nové telky mají také
Ona měla původně chytat všechno i na ty analogové - 10 let staré ... Možná díky sousedovi, který přistavěl patro, možná díky nově zřízenému zesilovači signálu O2 ve vesnici (že by to nějak rušilo?)... nevím- najednou je jedna strana bez signálu. Zkoušeli jsme různá místa a několik náhradník antén a zesilovačů...
V okolí je přímo vysílač - foto.mapy.cz/... - na tento vysílač má kráný výhled bez rušících elementů...
Právě ten kamarád - prodejce sat.techniky - mne poslal k šípku. Když to není satelit, není to pro něj důvod k cestě a měření signálu. Nejbližší firma "anténní systémy"je cca 40 km od domu - ta cesta bude dražší než sama anténa...
Analogový příjem televize je už anachronizmus.Příjem pozemního vysílání na většině míst v ČR je možný i bez rozměrného antenního systému.Náhradní a pokojové antény jsou jednoduché a levné.Satelitní příjem je vždy nějakým způsobem zpoplatněn.Je možné se připojit i do sítí na př.O-2,internetové vysílání.
JABRAKA
jsem se díval - ale je to kraj vesnice a okolní domy mají buď staré nef-ční (jako má ona) nebo satelit...
Okolní myslím okolní v celé vesnici, všechny budou nasměrovány asi na stejný vysílač. Jinak ten nový O2 vysílač, pokud je i na LTE (800 MHz), tak může rušit TV příjem. Pro optimální příjem nad 30 km od vysílače doporučím klidně i síto s předzesilovačem, který má filtr LTE. Předzesilovač se napájí buď přímo z TV (někde v menu se to obvykle najde), nebo je potřeba napěťový zdroj, který se připojuje na koaxiál přes speciální rozbočku.
Analogový alebo digitálný pozemný signál nemá vplyv na použitú anténu,anténa ktorá prijímala analogový signál bude prijímať aj digitálný signál.Neviem ako v Čechách no na Slovensku sa väčšinou zmenila len polarita vysielača a vysielací kanál ostal.Takže stačí si zistiť pokrytie vysielačom daného územia a pokiaľ sa nezmenil kanál tak len otočiť polaritu na anténe a malo by to ísť.Pre III. pásmo sú to kanály 6-12 čiže VHF a pre IV-V. pásmo sú to kanály 21-60. čiže UHF.Pre VHFpásmo sa dajú spraviť antény pre celý rozsah alebo na jednotlivé kanály a pre UHF pásmo pre všetky kanály alebo pre sústavu kanálov.Tuna prezentované antény sú UHF všekanálove ktoré vždy majú menší zisk ako pre jednotlivé kanály.Podľa zisku sa určuje sila antény.V minulosti som si doma robil kanálove antény o zisku okolo 15 dB no konštrukčná dlžka bola okolo 3,5 m.Tá madracová,čiže budená patrová anténa ani zo zosilovačom nestačila.A ešte jedna vec,pri analogovom príjme keď bol slabší alebo silnejší signál,tak od toho aj bol výsledný obraz na televízore,no pri digitálnom buď ten signal tam je a bude obraz alebo signál je nedostatočný alebo ho tam niet a obraz sa rozpadne,čiže spravia sa stvorce a vypadne,občas to badať pri satelitnom vysielaní pri búrkovom počasí.Bližšie info v knihe Antény pro příjem televize od autora Tomáš Český.
doplněno 29.04.15 23:50:Mimochodom na smartfon s GPS a s androidom je aplikácia DVB-T finder ktorá vám zistí vysielače digitálného signálu aj s popisom jednotlivých programov.
Nedělal bych z toho vědu. Pokud je v blízkosti nějaký TV vysílač, tak bych zkusil třeba vypůjčenou pokojovou anténu se zesilovačem a dát ji k oknu a do výšky.
Pokud je TV vysílač poněkud vzdálenh, tak bych koupil anténu pro digitální příjem také se zesilovačem a vyzkoušel bych chytit buď přímý signál nebo i silnější odraz.
pokud už máte nějakou "FullHD" televizi, která má navíc v sobě nějaký ten digi převod, věda to je... Zlaté staré tesly
Tchýně se nudila, zkusila totálně zresetovat TV a naladila vše od začátku... právě mi volala, že jí nakonec naběhly na tu starou síťovku i čt - jen netuším kvalitu. Zastavím se tam až v pondělí a zkusím si "půjčit" tu zmíněnou směrovku, jestli to bude lepší...
Ještě přemýšlím, jestli bude lepší mít cca 5-10 programů na jednu anténu nebo mít dvě a slučovač.. - ten prý snižuje kvalitu obrazu až o čtvrtinu...
Tak celý ten problém byl zřejmě pouze v TV. Díky tomu, že tchýně zresetovala nastavení a vše se začalo hledat od začátku, chytla na starou polskou anténu vše, co potřebuje. Akci "revize-nákupy" jsem prozatím zrušil. Ještě jednou velké díky za snahu, rady a ochotu všem.
Trochu jsem si rozšířil vědomosti a v případě, že anténa časem "zesne", budu vědět, jak dál postupovat
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.