Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záměna PNP za NPN?

Od: vlk95® odpovědí: 17 změna:

Dobrý večer,

chtěl jsem si zate trochu pohrát s nějakým schematkem, ale narazil jsem na problém, že mám doma jen PNP tranzistory, ale potřebuju použít v zapojení NPN. Jedná se o toto: danyk.cz/... .

Teoreticky by se daly použít PNP tranzistory, pokud se zapojení upraví tak, že spojené dohromady budou emitory, a do bází půjde kolektor. Pokud se teda nepletu.

Díky za radu :)

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

A to jako proč? Otoč napájení obvodu a otoč LEDku.

buss
hodnocení

0x

Vlku vlku, nastuduj si o co se jedná, princip, zapojení... ne teoreticky, ale i prakticky. Jak jsou napájeny oba typy? Zajdi do sběrného dvora a vykuchej elektroniku.

doplněno 18.04.15 23:14:

Najdi si literaturu, možná nějakou starší, kde je to rozumně vysvěteno, měřák máš a zkus měřit. Zapoj jednoduchý zesilovač, spínač a zkoušej. Ze dvora máš elekroniky habaděj zadarmo a můžeš ničit. Já hrabal tranzistory, diody na smetišti, a mám je dosud. Pak z desek sálových počítačů ... je třeba se dívat kolem sebe. VF tranzistory se vybrakovávaly z televizorů, k dostání nebyly.

doplněno 19.04.15 21:53:

Vlkůů, studuj, podíval jsi se na katalog? Dyť je to výkoňák, tak co po něm chceš? Máš základní neznalosti. Hledej ekvivalent těch tranzistorů ve schematu podle parametrů!

hodnocení

Vím že to zní blbě, ale tranzistor je asi jediná věc kterou jsem za čtyři roky školy nepochopil. A to mi ji vysvětlovali i mimo školu dva elektrikáři a jeden elektronik který s tím pracuje denně. :D Doma jsem se snažil o mnoho zapojení atd, ale tranzistor pro mě zůstává velkou neznámou. Nevím proč, ale je to součástka kterou nejsem schopen pochopit, i když je to určitě zcela jednoduché.

Tak si pro začátek pamatuj, že kolektor je vždy kolektor a emitor je je vždy emitor a báze je vždy báze ať je to NPN nebo PNP a jediný rozdíl je polarita z kterou jednotlivé elektrody pracují.

PAk to chce nějakou hodně tlustou knihu o tranzistorech a studovat ji, většinou je to tam popsáno tak aby to pochopil každý s minimální představivostí.Netuším jak se dá fungovat alespon bez pochopení principů tohoto nesmyslu...

Brzy tu bude po cívce, odporu a kondíku čvrtý prvek zapojení znám jako mermistor a bez jeho pochopení to bude zase težší...celkově se divím že to někdo nepochopil, kor někdo kdo chce...je to jen spínač jak metronom, a je bud sepnut na jednu stranu nebo na druhou...nicméně na to je lepší ona kniha.

figurek*
hodnocení

0x

Nejdříve zkus to upravené horní schemátko, emitory přehoď nahoru, zbytek nech jak je. To by snad zafungovat mohlo a možná i na první pokus. Pak napiš jak jsi pochodil.

Je to ale pouze jakási nouzová varianta sedminásobného darlingtona a ještě k tomu zapojeného přes kolektory. Za takové zapojení bys na průmce dostal pětku *ee* , *smich* *smich* *smich* *smich* *smich*

doplněno 18.04.15 10:27:

teď sakra vidím, že jsem si čehosi nevšim a že bych tu pětku dostal taky. Přehoď polaritu a otoč diodu.

Dolní schemátko s vypínačem ti fungovat asi nebude. To už se musí předělat.

Záměna PNP za NPN?

figurek:

tak to dopadá, když se nečtou příspěvky ostatních :-D

hodnocení

Teď jsem trochu popletený, ale doptám se :D Podle schematu které jsi upravil, je to zapojeno tak jak jsem to navrhoval já hned v úvodním popise :D takže to mám tedy zkusit zapojit dle schematu? :D

doplněno 18.04.15 23:04:

Tj emitory (to kde je šipka) se pospojují, a kolektor jde vždy do báze. + a - zůstávají stejné

vlku:

proboha čti pořádně a přemýšlej, je to tak jak jsem psal, tranzistory se mezi sebou liší polaritou, takže jediné správné řešení je prohodit polaritu napájení a otočit LED. Druhé zapojení používá oba druhy tranzistorů, takže tam by bylo řešení jen s jedním druhem tranzistoru složitější - ne nadarmo se dělají tranzistory PNP a NPN :-D

Snažit se něco postavit a neumět základy? Myslím že znát jak to přesně funguje v tranzistoru bys študovat nemusel, ale že se tranzistor otvírá a zavírá a jakou polaritou na bázi, to bys vědět měl...

hodnocení

Jenže pokud pospojuji kolektory a emitory navedu do bází, kdy poslední je jen anténa a první je plus napájení, tak to nefunguje a dioda svítí stále nezavisle na anténě.

Při takovém množství tranzistorů bych se ani nedivil, zkus jeden po druhém ubírat. Možná mají větší zesílení a stačí jich méně, možná je některý vadný, snaž se trochu laborovat a ne pasivně spoléhat na poradnu :)

jabraka*

pokud bych se rozhodoval o takovéto záměně,uvážil bych i to,že už sama rozdílná konstrukce obou tranzistorových přechodů mi může výměně zabránit.Rozhodně pokud se týká výkonových tranzistorů.

JABRAKA

hodnocení

Tak to nefunguje nijak :D , zkoušel jsem to jen s jedním tranzistorem, a to ve všech variantách i polaritách, kdy báze je vždy nezapojena protože tvoří anténu. Mimochodem mám tranzistory KD366 ( aesobchod.cz/... )

hodnocení

Ať čtu jak čtu, tak přece pokud do báze neteče žádný proud, tak by měl být tranzistor zavřený. Chápu tedy správně, že pokud bych na emitor připojil + a z kolektoru vyvedl LED a odpor, neměla by svítit pokud bude báze nezapojena. (u PNP) nebo se pletu?

Vlku:

Proboha, tim si měl asi začít hned, jaký ťranzistory používáš, to jsou výkoňáky, ty se na tvůj pokus nehodí :)

JJ, gme.cz/...

Kup si 20 ks těchto dalších 20 podobných..s tím přežiješ svých prvních 200 zapojení, to co máš jsou výkonové koncové tranzistory spíš jako zesilovače pro repro etc...

Tady ty malé mrchy na nějaká home zapojení stačí a když ho zabiješ, snadno to změříš/porovnáš s jiným zároveň s hloupím připojením pomocí drázkůzdroje/diody-žárovky bys mohl jednoduše pochopit princip tranzistorů protže když vidíš přímo před sebou co to dělá/neděla jde to celé snáz pochopit...

Popřípadě objednat z číny ale při té ceně se to snad už ani neoplatí pokud nevemeš 1000ks.

hodnocení

Našel jsem doma tyhle alltransistors.com/... , ale jen dva a při dvou Ledka nesvítí a ani při jakémkoliv pohybu nerozsvítí :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]