Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Motor s roběhovým kondíkem - jak otočit směr

Od: blechta® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, Potřebuji jen rychle říct, jak otočit směr otáčení motoru s rozbehovým kondenzátorem, motor mám svorkovnici se třemi kontakty, dva jsou přímo n šňůru, a na ten třetí je zapojen jeden vodič kondenzátoru a ten druhý na nulák...

Stačí když ten druhý konec toho kondíku zapojím na fázi?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud má motor tři vinutí, tak to takovým způsobem udělat lze. Záleží jak je motor navinut.

doplněno 17.04.15 19:22:

Ještě dodám, že to lze vyzkoušet, pokud je motor nevhodný ke změně smyslu otáčení, tak se po přepojení kondenzátoru nerozeběhne, rozběhové vinutí a kondenzátor se vůbec neuplatní.

hodnocení

0x

Nestačí. Otáčky jsou dané konstrukcí motoru a obrátit je nelze.

hodnocení

Tak jsem udělal po svém, a druhej drát kondíku jsem z nuly přepojil na fázi, a jede obráceně, úplně bez problému,stejný otáčky, stejná síla... Takže v pohodě...

luha*
hodnocení

0x

Tatramatky a jiné podobné pračky taky mění otáčky každou chvíli, a nedělá jim to problémy. Kondík si přehazuje přepínač v programátoru.

luha:

To je sice pravda, ale jak jsem psal výše, nemusi to být pravidlo. Stačí aby měl motor jen dvě vinutí a přepojení kondenzátoru způsobí, že dozběhové vinutí se octne přes kondenzátor zapojené na stejném drátu a pak jakoby tam nebylo a motor se nerozběhne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]