Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
na zenitu e mám jak si zaseklou závěrku... myslel jsem že je hodně povolené pérko které jí vrací na své míst... ale tím to nebylo... když foťák natáhnu všechno cvakne tak jak má ale když zmáčknu spoušť tak se závěrka (filmové okno) prostě jen tak nahrne ale nic víc... viz foto...
Když sem se snažil s okrajem závěrky trochu pohnout tak to šlo velice stuha... a také když sem natahoval pružinku závěrky tak dolní šroubek nešel vůbec natáhnout točil sem točil sem a nic... takže je to asi přetržené :/ né mnou... proto bych se chtěl do přístroje trochu víc podívat... ale jak a kudy? mám chuť začít rozebírat od spoda ale jestli tudy vede správná cesta to je otázka na vás
a jestli to jde nějak jinak vyřešit tak to by bylo asi nej
Ano, po demontáži té spodní desky se vytáhne celý mechanismus - dva válečky na které se navíjí plátýnka závěrky. Kdysi jsem několik fofotaparátů včetně zenitů, s plátěnými závěrkami opravoval.
Ale nedavno se to zde řešilo, nechci se opakovat...
Super Předpokládám že uvolním pružnou destičku která vysoivá tlačítko spouště a pak uvolním 4 šrouby na okrajích?
Moc bych si vážil vašich rad...
Tak nějak to je, už si to moc nepamatuju. Je to celkově dost jednoduchý mechanismus. V první řadě to chce zkontrolovat kvalitu plátýnek, jsou z vnitřní strany pogumované, pokud utrpěla stářím tak těmi plátýnky prosvítá světlo a pak to nemá cenu opravovat. I když u jednoho kusu se mi kdysi povedlo i ta plátýnka nahradit.
dobře už sem povolil šroubky a ta spodní destička se hýbe ale nemůžu jí vyndat.. a nějak velké násilí nechci používat...
prostě povytáhnu to tak o centimetr ale pak už se to vrací zpět... něco tam vadí nebo to chce ještě něco povolit :/
Když já už si to opravdu moc nepamatuju, navíc první kus jsem taky bádal
Ty válečky jsou jako zmenšenina klasické okenní rolety, se všímvšudy i s pružinkou
Se závěrkou sice neporadím, ale jestli se pustíte do rozebírání, musím upozornit na jednu záludnost: Až budete chtít odšroubovat takový ten kroužek kolem spouště, tak pozor! Má levý závit. Před mnoha lety jsem se to snažil rozebrat a protože to nešlo povolit normální silou a rozebrat se to muselo, vzal jsem na to nakonec sikovky. Když to nešlo ani těmi (nevydržel jsem nervově), odnesl jsem v pytlíku částečně rozebraný foťák do servisu. Bylo to docela drahé. Při tom stačilo tak málo - povolovat kroužek doprava
Ahoj,
mám přesně tenhle problém ... natáhnout závěrka jde však hezky, ale při spuštění se prostě nedotáhne do konce (před koncem se celkově zpomalí) - časovačem, popř. natahovákem jde popotáhnout do zavřené pozice...
Prosím, jak si tohle nakonec vyřešil?
Jsem vděčný za každou radu a pomoc.
Ahoj. Několik Zenitů už se mi podařilo oživit, tak bych se rád podělil o zkušenosti. Dobré video je třeba tady:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.