Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proudový chránič

Od: pedrous odpovědí: 10 změna:

Zdravím, když na chvilku odpojily elektřinu tak jsme si s kamarádem mysleli že jsme nečím vyhodily pojistky... šli jsme se mrknout a nic zdálo se to v pohodě... najednou kamarád na proudovém chrániči dal tu páčku dolů podržel ten čudlík a dal páčku nahoru... k čemu je prosím ten čudlík? neudělal s tím něco? děkuji :)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fiser22*
hodnocení

2x

Buďte v klidu, nic se s ním nestalo ani při natahování bez proudu :) Čudlík slouží k testování tak že pustí přes rezistor vyšší než reziduální (vybavovací) proud z fáze za chráničem do nuly před chráničem a teprve na to zareaguje rozdílový transformátor a rozpojí kontakty. Když jste natahovali bez napětí logicky nemohl zareagovat a vypnout.

Jinak, pokud chránič vybaví, tak se při opětovném zapínání (natahování) tak se testovací tlačítko držet nesmí, opět by vypadl

dusger*
hodnocení

2x

Chránič by se měl tím tlačítkem aspoň jednou za měsíc vyzkoušet jestli je v pořádku. Po zmáčknutí by měl vypnout byt, pokud nevypne, je špatný a je nutno ho opravit. Jestli jsi to dosud nedělal, tak teď už to víš a měl by jsi s tím začít. Jinak tam to tlačítko k ničemu jinému není, při zapínání netřeba ho mačkat. Zapnutý jistič má páčku nahoře, vyplý dole.

hodnocení

0x

Ten čudlík je ke kontrole správného fungování chrániče. Pokud je nahozen, tak po zmáčknutí musí vybavit. Pokud jste ho drželi zmáčknutý a šel nahodit, tak je vadný.

doplněno 31.03.15 19:27:

2 sekundy je dost velká doba. Maximální zpoždění vypnutí je 40ms. To znamená. že za 2 sekundy by měl vypnout minimálně 50x. Takže je to v pořádku.

Tak jak už jsem psal, tak tím čudlíkem opravdu testujete správné fungování chráničě a mělo by se dělat 2x ročně kvůli spečení kontaktů.

Pokud nešel proud v ullici (to jste neuvedl), tak když držíte čudlík, tak chránič nahodíte. Kamarád si asi něco popletl a určitě držel čudlík u jističe a ne chrániče. Na 110% by nešel nahodit.

@fiser22 nebyl přesný. Pokud je chránič do 80A správně zapojen, tak přivádí kontrolní tlačítku (čudlík) 3. fázi za chráničem a za součtovým transformátorem na nulu zatěžovacím odporem opět za cháničem, ale před součtový transformátor. Ono to podle schématu může svádět k výkladu, že nula je přivedena na vstupní stranu, ale jde na rozpínací kontakt na nulu před před součtový transformátor (ST) a to je právě rozhodující. jeden kontak je před ST a druhý je za ST. Proto když se přehodí vstupy a výstupy, tak chránič funguje bez problémů.

doplněno 01.04.15 00:08:

Zda jste držel čudlík sekundu nebo dvě není rozhodující, protože jak jsem uvedl, tak je vybavovací doba max 40ms, což je kratší doba než zmáčknete a hned pustíte. Jen jsem chtěl vyjádřit, že doba držení není rozhodující. Pokud by po zmáčknutí hned nevybavil, tak je vadný.

Čudlík dává pouze elektrický impulz k vybavení a nikoliv mechanický. Proto musíte přečíst celou větu:

"Pokud nešel proud v ullici (to jste neuvedl), tak když držíte čudlík, tak chránič nahodíte."

Jakmile jde elektrický proud, tak při držení čudlíku chránič nenahodíte. Tudíž při nahození chrániče ho nesmíte držet. Čudlík akorát spíná spínací kontakt a dává elektický impul. Ten však může odejít pouze když je přítomno elektrické napětí. Pokud není pod napětím, tak čudlík nic nedělá.

Tak nevím zda jsem vám nějak pomohl.

pedrous
hodnocení

Nedalo mi to a zkusil jsem to... chránič byl nahozený a já nepodržel čudlík ani 2 sekundy a vypnul se... a s ním celej byt... tak jsme ho zase nahodil a vše jede... to znamená že je v pořádku? a tím čudlíkem se testuje jen jestli je v pořádku? děkuji (asi jste to pochopil špatně... nejel proud v celé ulici, to jsme zjistili až potom... takže kamárad zkusil vypnout ten chránič a nahodit to tím že držel čudlík a páčku dal nahoru, říkal že to tak dělají doma když jim to vypadne... ale nebyl v tom proud tak to bylo asi tím... a když se to nahazuje tak se ten čudlík musí držet nebo ne?)

pedrous
hodnocení

jak říkám nebylo to ani dvě sekundy... nemám v hlavě stopky... bylo to skoro hned jak jsem to zmáčknul... ano, ulici jsem neuvedl omlouvám se... tak má se ten čudlík držet nebo ne při nahazování? vaší větu: tak když držíte čudlík, tak chránič nahodíte.. jsem nějak nepochopil.. má se ten čudlík teda držet nebo ne? když píšete že chránič nahodím... to jsem opravdu nepochopil... děkuji

hodnocení

0x

Ten čudlík je na testování chrániče. Při proudu když ho podržíte tak by měl vypnout(po elektrikářku vybavit)

pedrous
hodnocení

Takže když jsme to mačkali když do toho očividně nešel proud protože v celé ulici nejeli semafory, tak jsme s tím nic neudělali? jak teda zjistím jestli je chránič zapnutý? děkuji

doktpr365*
hodnocení

0x

Nenatahovali jste náhodou jistič? Staré jističe také mají čudlík.

pedrous
hodnocení

nene... je u toho napsané: proudový chránič..

pedrous
hodnocení

Děkuji moc za odpovědi... už jsem klidnější*uf*... jasně kdyby tam ten proud byl tak by nás napadlo že se to tlačítko držet nemá... ještě jednou díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]