Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabíjení baterie fotoaparátu jinou nabíječkou

Od: jendaxde odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, mám modelářskou nabíječku s balancerem, kterou využívám zejména na modelářsské baterie, Li-Fe, Li-On a jiné. Napadlo mne, že bych zkusil nabít baterii z foťáku aby se prodloužila životnost. Ale ta má 3 kontakty. Dokáže mi někdo říct zapojení u baterie Canon LP-E12 li-on. Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud jsou tři (má to tak i můj akumulátor v Canonu), tak krajní jsou napájecí a střední je (většinou) pro kontrolu teploty, při nabíjení jinou nabíječkou není potřeba zapojovat.

Ale myslím si, že co děláte je naprostá zbytečnost, nijak tím životnost neprodloužíte. To nejsou NI-XX akumulátory, které by bylo potřeba jednou za čas "formátovat" aby si uchovaly kapacity...

hodnocení

1x

třetí - obvykle prostřední kontakt je senzor teploty. Běžně lze nabíjet jakoukoliv nabíječkou k Li-Ion určenou. Balancer není potřeba protože foťáková baterka je buď jednočlánková, nebo má balancer zabudovaný v sobě.

jendaxde
hodnocení

Dobrý den a díky. A co baterie se 4mi kontakty z Panasonicu? Nebo to je opravdu na nic? Domnívám se, že klasická nabíječka i baterie nevydrží mnoho

Jak říkám, ničemu to nepomůže. Li-Ion (Li-Pol) stárnou samy o sobě a není žádná možnost, jak jim navrátit ztracenou kapacitu, není to jak u Ni-MH/Ni-Cd kde pomohlo několikrát vybít do prázdna a nabít. Jinak mám s akumulátorem kompakt Canon asi 5 let a na akumulátoru není zatím nijak znatelný pokles kapacity, nabíjím jen originální nabíječkou a jak si foťák řekne o nabití tak hned nabíjím, nenechávám zbytečně vybito.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]