Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Úspěšně jsem si sestavil tento obvod pro zapínání a vypínání jedním tlačitkem... Sice na výstupu používám jiný tranzistor (jiné BC) a tím spínám pc zdroj a rozsvěcím světla na 12V a přes relé i na 230V, co je ale problém, je to, že obvod naprosto všechno ruší... Někdo zavolá na mobil a zhasne se mi. Začnu vysávat, a rozsvítí se mi, a podobně... Nelze nějak obvod odrušit? už jsem z toho mírně zoufalý... Skusmo obvod napájím z autobaterie a je to stejné, možná trochu lepší, ale o moc ne...
Díky za odpovědi, a přeji hezký zbytek dne...
nejprve bych koukl co jsou nezapojené vstupy 5 a 7 , jestli jsou úplně nezapojeny uvnitř, nebo se jen nepoužívají, pak bych pokoukal jak je ošetřit. Poslední voba je kondenzátor 15k na napájení těsně na tišťák
Tak byl nalezen problém... Já blbec jsem použil klasické tlačítko (spínací, já potřebuju rozpínací) a v tomto stavu ho asi rozruší kdejaké rušení.. Takže tento problém opraven, teď ale vznikl druhý...
Já se přiznám, tento obvod nepoužívám na tlačítko, které bych mačkal, ale mačkají ho dveře... Repsektive, potřebuji, aby to fungovalo, tak, že když do pokoje přijdu (to znamená, že se tlačítko uvolní, tedy sepne a po zavření dveří zamáčka, tedy rozepne, tak se rozsvítí, a když se tento pokus opakuje, tak se zhasne...) (Pro vysvětlení, rozepínací, proto, aby při zavřených dveřích, tedy zamáčknutém tlačítku, bylo rozepnuté...) Problém je v tom, že dveře mi zavírá motor s navijákem (který se po zavření vypne...), a tak dveřím prostě chvilku trvá, než se zavřou a tím pádem tlačítko rozepne, protože po celou dobu, co jsou otevřené je tlačítko sepnuté... Jenže než se stihnou dveře podruhé zavřít, aby zhasly, tak se v polovině zavírání zhasne samo a po úplněm zavření dveří, tedy zamáčknutí tlačítka, a jeho rozepnutí se znovu rozsvítí, to znamená, že z místnosti odcházím a svítí se tam... Nelze s tím něco udělat, aby ten obvod nebyl tak nedočkavej, než to tlačítko ty dveře rozpojej?
doplněno 26.03.15 22:29:Mno, tak jsem přímo na 555ku naletoval ten kondík, a bez rozdílu... Po výměně tlačítka, se obvod už nezapíná/vypíná samovolně. Pravděpodobně ho ruší spínání motoru na dveře, ke kterému dochází při otevření těch dveří.. prostě to při zavření/otevření nedrží signál a občas to funguje správně a občas to funguje jakoby to bylo jen tlačítko, že to svítí jen při otevřenejch dveřích. Podotýkám, že na spínání motoru je použito druhého tlačítka, kvůli naprostému galvanickému oddělení. a stejně to dělá. Problém je v tom, že když motor naprosto vyřadím z provozu, tak je to sice lepší, ale furt si to dělá co chce, když to tlačítko mačkám normálně, tak je to ok, ale jakmile to mačkání celý protáhnu, jakoby zpomaleně (simulace pomalu se zavírajících dveří) tak to zlobí...Takhle musim třeba 3x bouchnout s dveřma aby se vůbec obvod zhasnul...
Já nevim, proč vždycky když chci použít elektronickou verzi, tak je to tak strašně citlivý na cokoliv. Kdysi jsem na to měl mechanický obvod. Byla to veliká cívka (jako elektromagnet), navrchu ramínko a to sklouzávalo po oboustarném cvočku a tak se dalo krátkým signálem do cívky natrvalo přepnout/zapnout až do dalšího signálu do cívky kdy zobáček sklouzl po druhé straně a přepnul zpátky. Kdyby jste někdo věděl, jak se to jemenuje a kde to sehnat, tak bych si to asi koupil, protože to bylo principielně naprosto nepřekonatelně spolehlivý, němělo se na to vlastně co rozbít... 3koda, že to tehda někdo vyhodil...
doplněno 27.03.15 07:53:Tak tedy další poznatek... Zjistil jsem že tu 55ku netuší metor ze dveří, ale relé co ho ovládájí, jsou celkem 3, mám totiž ještě přisvětlování u dveří, na zem abych v noci viděl na cestu... a tento obvod s těmi relé, co je slouží pouze k zavírání dveří a rozsvěcení malé ledkové halogenky na zem, neskutečně ruší tu 555. Podotýkám, že jsou naprosto odděleny, každý má vlastní zdroj, odrušovací filtr s X2 kondenzátory a dvěma cívkami, vlastní spínač na dveřích (tedy celkem jsou dva). a když si tou 555 rozsvítím, a vyndát trafíčko od napájení obvodu zavírání, tak se zhasne/rozsvěcí, jen tím že trafíčko strkám do zásuvky a cvakají relé... Nevíte jak to odrušit?
nemám, protože jsem na ně tehda zapoměl... Skusim je tam vrazit...
doplněno 27.03.15 14:22:Mám tam i relé které je spínané síťovým napětím.. na to dioda dát nejde, co s ním?
blechta.
dioda u relátek slouží k ochraně polovodičů, které relátko ovládají,k odrušení ti asi moc nepomůžou, spíš bych do několika bodů napájení dal blokovací kondenzátor 100nF, především kolem té 555 a co nejblíž.
Já si hned myslel, že to bude k ničemu, on ten obvod na zavírání žádně polovodiče nemá. Jediné relé, které by možná mělo smysl zapojovat s diodou v závěrném směru, je to co se spíná tím pc zdrojem...
Co mám tedy dělat?
Tak jo, dal jsem tam ty kondíky, jak přímo na napajeni, tak i mezi ty vynechany piny a zem a bez rozdilu...
buď sem dej komlet zapojení nebo se na to vykašli, kdo má hádat co tam jak máš navěšeno na tom odkázaným udělátku..
předpokládal jsem že na tranzistorem máš relé...
ne, je to jednoduchý, tranzistor je tam skoro stejnej, akorát na jeho výstup je zapojen pc zdroj (zelej drátek) Ten tranďák zelenej drátek uzemní a zdroj se zapne... Celej obvod ruší úplně jinej obvod, kterej s timhle není spojenej, a to sice relátka v druhém obvodu pro zavírání dveří.
no já jednou řešil něco podobného , ale to jsem měl zdroj s trafem, tam pomohlo zapojit na sekundár kondenzátor 15k/25V před usměrňovač. přímo na sekundár, ale jestli to jde i u tebe netuším..Dlouho jsem hledal co s tím, nakonec jsem to našem v AR
krabičky obou obvodů jsem obalil do alobalu a ten ještě uzemnil, a opět bez rozdílu.Co máte namysli tím kondenzátorem 15k? já mám akorát elektrolytický, svitkový a takové ty hovňáky od tesly... Namátkou tu mám: 47n, 100n, 10000pF, 3300pF, a pak hrst nejrůznějších X2 kondenzátorů ze zdrojů...
záleží jakej zdroj, ten adaptér je trafíčko, mústek, stabilizátor a předním a za ním dva elektrolyty, problém je v tom, že jsem ten adaptér dohromady slepil, a jeho vnitřek je zalitej v lepidle...
doplněno 27.03.15 19:48:Mno, tak tu mám ten jeden "fóliovej" kondík 15n a pak hrst keramických 33n. Problém je v tom, že je ten adaptér zalitej v lepidle, došel mi cín, a mám sto chutí do toho kopnout...
tak dej 2 x 33nF paralelně a jsi na 15nF, takže pokud je tam trafo tak přímo na výstup sekundáru..aha takže zbastlil na divoko a pro jistotu zalil, místo tišťáku...
ono to všechno venitř letovaný je, ale je to právě zalitý, cín mi došel až teď... Takže nemám čím pájet :D
Hlavně, když odruším ten adaptér, tak se vsadim, že to bude rušit něco jinýho, uvažuju o tom, že tu 555 vyhodím, a dám si tam relé jako klopný obvod, a dveře ho akorát odpojí, aktivovat ho budu nějakým knofílkem...
15k u kapacity znamená 15nF je to odvozeno z toho, že farad je hodně velká a málo používaná hodnota, takže jako základní jednotka je brán jakoby pikofarad. Jedno kilo pikofaradů je rovno nanofaradu.
Já bych to viděl na nějaké rušení od zdroje. Vyrobit samostatnou napájecí větev pro elektroniku, odrušit ji nějakou cívkou do serie v kombinaci s C. Hodnoty je potřeba spočítat nebo odhadnout podle toho, kde a jaké rušení to způsobuje. Je potřeba najít zdroj toho rušení, a napájet tyhle obvody také přes nějaký LC člen. Dobře si prohlédnout kabeláž, jestli zemní vodič netvoří někde smyčku. Dobrá duchařina...
no a jde o to, jestli máč dráty jen tak , nebo na nich máš zkrut, Také by mohlo pomoci přizemnit + od baterky místo -
zkrut se nedělá pro ssrandu ale proto avy se eliminovalo rušení
Zkuste tuhle úpravu. Ty cívky namotejte na toroid z nějakého PC zdroje asi tak 10-30 závitů, nebo použijte hotové. Najdete možná i dvojité cívky na společném jádře. Kondenzátor zkuste 1n, 10n, 100n paralelně.
Předěláno, a stejně to furt blbne... Už jsem vyměnil i samotnou 555 jestli není vadná, ale bez rozdílu...
no tak pak už zbývají zemní smyčky, asi to celé je napájeno z různých zásuvek, že?
no a to je pak skoro neřešitelný problém...mělo by se to napájet z jednoho místa, ale to by jsi pak musel předrátovat půl bytu..
Hele, a neprolejzá ti to rušení do toho ovládacího drátu ke zdroji? Spíná to opravdu ta 555? A za druhé, jak je dobíjena ta baterka? Teda pokud je. A jestě jedna možnost mě napadla, dát ty cívky na přívody k tomu relé, nebo co to je. Na ten žlutej drát i na zem.
Tak 555ku jsem zahodil... Po nějaké době se mi do rukou dostala hračka, která regovala na tlesknutí. Vykuchal jsem ji, a místo motorku který s plyšákecm chvěl, jsem zapojil tranzistor, přes který jsem chtěl spínat tento obvod na světla, zkrátka, když odejdu (dveře), tak se zhasne, a když přijdu a tlesknu, tak se rozsvítí, po hodině bastelní a vymýšlení se povedlo, ale zase je tu ten zkur*enej problém s rušením, jelikož je celý ten obcůdeček z hračky napájen třemi tužkovými bateriemi, tak ja na výstupu cca těch 4,5V a na takovéhle napětí nemám relé, a optron by se spálil proto přes relé, jenže když se dovřou dveře po mém odchodu, tak to spustí světla znovu, vlastně ani nezhasnou, protože se znovu zapne ten obvod z tý hračky na to tlesknutí, myslel jsem si, že je to hlukem co dělají dveře při zavírání, ale tím to není, zkusil jsem umělě sepnout motor a ejhle, světla se rozsvítila... A teď i řekntětě jak to mám řešit... :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.