Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
fotím jen amatérsky, ale myslím si, že na to nejsem úplně levá
Protože o fotoaparátech nic nevím, potřebuju radu od zkušenějších. Jaký foťák bych si měla vybrat, když potřebuju fotit stavby - silnice, mosty, hráze rybníků atd. Fotky budou použity na internetových stránkách a výjimečně i k vytištění.
Díky za každou radu.
Jindra
Dnes Vám to vyfotí kterýkoli.Já bych brala takový co lze upevnit na stativ,protože když má fotka vypadat,je lépe to cvaknout ze stativu.Foťák by měl mít i manuální nastavení času,kde si nastavíte dlouhý čas,necháte na stativu a foťák bude snímat.Potom Vám vzniknou supr fotky např.most za šera nebo nasvětlený ve tmě a místo aut tam budete mít takové ty barevné čáry.Na propagační fota by to bylo fajn.Jinak všechny foťáky mají automatické nastavení,kde si jen vyberete "obrázek"krajiny a fotíte.Větší kouzla docílíte spíše potom ve phoshopu či Picassu3 atd.Tím bych se zabývala víc jak foťákem.Tam už si fotky před zveřejněním vydekorujete.Ti zručnější fotí zvlášť krajinu(barevnou oblohu s mraky...)a potom zvlášť dům,či jinou stavbu a potom se to spojí dohromady.Dřív se muselo čekat se stativem až budou červánky,dnes to uděláte na pc
proč ze stativu? Ještě jsem neviděl fotografy co fotili architekturu fotit se stativem. Vesměs vše v ruce. Pravda je to těžká mašinka ale viděl jsem takhle fotit i ženy drobných rozměrů.
Na fotky jinak používám Adobe Lightroom 5 (28.března vyjde 6)
Vesměs všechny fotky co jdou z foťáku tak jsou jen polotovarem a až program je vymazlí k dokonalosti. Odkud jste, pokud jste někde z Ostravy mohu doporučit jednoho fotografa který by Vám s tím poradil a má i kurzy focení, které jsou fakt dobré.
Správný fotograf má fotit tak aby zásahy v PC nemusely být žádné, pokud se nechystá dělat nějaké efekty.
Obyčejnou fotku pro informaci lze vyfotit dnes kvalitním telefonem.Protože jsou vesměs vybaveny širokoúhlým objektivem,nemusíme mít tak velký odstup-Na .kvalitní architektonické fotografie se používají speciální fotoaparáty.Především je potřeba mít sadu výměnných objektivů,ale především musí být fotoaparát uzpůsoben k naklápění zobrazovací plochy kvůli srovnání sbíhavých linií.Také se dé i objektiv posunout z osy fotoaparátu.Vesněs je objektiv umístěn na měchu těla foťáku.Ten je značně rozměrný a bez stativu se neobejde.Vyzkoušel jsem si to s kamarádem v Mariánských lázních,byla to moc pěkná práce.
JABRAKA
doplněno 24.03.15 13:57:Tady jsou doplňující informace. fotoaparat.cz/...
pokud budete chtit mit fotografie bez perspektivy, potrebujete objektiv "tilt shift" tzn zrcadlovku, jinak postaci nejaky obycejny kompakt stredni tridy
A co chcete slyšet?
UZ eq.25-600mm..., malinkatý čip..v dané třídě standard..
Na web stačit jistě bude, na méně náročný tisk až do cca A3 formátu jistě také..
Pokud saturuje Vaše nároky.., ale to musítě vědět Vy,
doplněno 26.03.15 09:51:Testík i pár fotografií máte zde:
Vyhovuje, stačí Vám taková kvalita?
Kvalita by pro mě mohla být celkem dostačující. Zajímavá recenze, díky.
Jaký kompakt do cca 10 tisíc by podle Vás byl vhodnější? Připomínám, že se bude používat hlavně k focení staveb v krajině.
flander:
v tomto těžko někdo poradí, to už je opravdu jen na tobě, co ti padne do oka, do ruky, co se líbí. V každé kategorii jsou foťáky docela vyrovnané. To je jakobys chtěl poradit, zdali je lepší bruneta nebo blondýna, tlustá nebo hubená
humbaka:
správná ženská má vypadat tak aby večer bylo za co chytnout a ráno do čeho kopnout a z tohoto pohledu je hubená nic moc
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.