Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Monočlánky z r.1987

Od: petula00* odpovědí: 4 změna:

Zdravím.Začnu trochu ze široka,ale je to na pochopení věci.Před revolucí jsme jezdívali do NDR k moři.Vozil jsem s sebou tranzist.rádio na šest monočlánků.Teď už jezdíme k jiným oceánům ale to je vedlejší.To rádio z tehdejší doby jsem sále používal v model.dílněmale napájený bylo ze sítě.minulý týden přestalo hrát a tak sem se do něj podíval.když sem otevřel kastlík na baterky tak jsem s údivem zjistil,že jsou v něm monočlánky.Myslel jsem,že už budou vyteklé,ale protože vypadaly docela hezky tak sem je jen tak z hecu zkusil změřit.nestačil jsem se divit.Všechny měly přes 1.6V.Ty články jsou z r.1987 jak je vidět na foto.Dovedete to pochopit?

Monočlánky z r.1987
Monočlánky z r.1987 #2
Monočlánky z r.1987 #3

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dovedu. Našel jsem v našem domě prastarou baterku, celokovovou, tzv. dvoubuřtovku, která byla zvenku docela olezlá (orezlá) včetně spínače. Když jsem jej s námahou posunul, žárovička se rozsvítila. Šajn to nebyl, ale rozsvítila... byly uvnitř zelené buřty 1,5V z Bateria Slaný. :) Kolik let tý baterce je nevím, ale vzpomínám si, že takovou baterku měl můj děda. A to už je hodně dávno...

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, jako dítě jsem dostal k Vánocům "chechtací pytlík" - dnes už to asi nikdo nezná, ale svého času to bylo v Tuzexu. Taková japonská blbůstka v pytlíčku, která po zmáčknutí na správném místě vypouštěla značný smích. Pokud vím, tak baterku jsem v tom nikdy neměnil.

Potom jsem to založil a našel snad po dvaceti letech, z legrace jsem to zmáčkl - a ono se to zasmálo.

To jsem se také divil. Takže, v tom Vašem případě se to zřejmě "soudruhům z NDR" dost povedlo. Zdravím!

doplněno 24.03.15 09:33:

bmbx - ano, to je ono. Hadrový pytlík se šnůrkou a v něm plastová krabička. Na jedné straně tlačítko a reproduktor a z druhé strany se vkládala ta baterie (malý monočlánek).

A když se do toho správně vrazilo, tak to vydalo i krátký zvuk, aniž by se to muselo zapínat.

Tak to byla ta mechanická "gramodeska".

Ben,

Chechtaci pytlík z Tuzexu byl malý gramofonový přístroj i dnes lze sehnat chechtací pytlík v něm je ale paměť s digitalizovaným zvukem.

doplněno 24.03.15 11:40:

jofa:

ne všechny modely byly otvírací s oboustrannou gramodeskou.

doplněno 24.03.15 13:24:

Ano, teď si vzpomínám ten model z oboustrnnou gramodeskou měl i změnu rychlosti přehrávání, napnutý kus odporového drátu a posouvací kontakt :)

jofa*

Já ještě dodám, že z každé strany té minigramodesky bylo jiné "chechtání". Koupil jsem to v 70letech v NDR.

doplněno 24.03.15 13:13:

bmbx: To asi ano. To co jsem koupil mělo i páčku na rychlost otáčení. Ještě ze zajímavosti dodám, že jsem to spustil když celník šel k autobusu. Dochechtalo se to zrovna když lezl do autobusu na celní kontrolu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]