Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyměnit anténní zásuvku v paneláku

Od: dalty odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

mám doma v panelovém domě starou anténní zásuvku, chtěl bych ji vyměnit za novou.

Používám pouze společnou anténu, chtěl bych se zeptat: když jsem starou vymontoval, zjistil jsem, že v zásuvce jsou velice krátké koax. kabely, poradil by mi někdo jak je nastavit? Zkoušel jsem použít kousek koaxu, ale nějak mi to něšlo :(

Poté bych se chtěl zeptat, koupil jsem průběžnou TV zásuvku, je to spávně? Je potřeba zapojit oba koax. kabely nebo stačí pouze jen na TV a druhý mohu nechat odpojený?

Přikládám 1 foto původní zásuvku a druhé nové zásuvky.

Děkuji

Jak vyměnit anténní zásuvku v paneláku
Jak vyměnit anténní zásuvku v paneláku #2

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusger*
hodnocení

4x

Na spojení koaxiálních kabelů se používají šroubovací spojky, nicméně dle fota by ti další kousek spíš překážel. Při troše snahy a šikovnosti tam zásuvku dostaneš, pomoz si třeba kulatými či justovacími kleštěmi. Můžeš ji i zkusit otočit o 90 či 180 stupňů, vzhledu to moc neublíží a funkci už vůbec ne. Tyhle staré zásuvky bývají průběžné, rozhodně zapoj oba kabely, jinak nepůjde sousedům pod tebou (možná i vedle) televize.

hodnocení

0x

nová zásuvka má mít stejný průchozí i oddělovací útlum (nebo alespoň velmi blízký), dále je třeba správně zapojit vstup od antény - většinou šipka na zásuvce dovnitř i výstup k dalšímu bytu - šipka ven, jinak to nebude dobře fungovat (nebo taky vůbec a sousedi budou pěkně nadávat)

hodnocení

0x

Pozor, nastavit koaxiální kabel tak, aby zůstaly zachovány jeho vlastnosti není zas tak jednoduché. Takhle provedený, izolačkou omotaný spoj na Vašem obrázku může dělat docela neplechu (nejen Vám) při příjmu, zvlášť jestli máte slabší signál.

dalty
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za rady, zkusím ty koaxy tam natlačit jak píšete, případně otočit zásuvku. Pokud by se mi tam nevešly koaxy, jak je nastavit?

Ještě bych se chtěl zeptat, ten jeden koax je tedy vstup a druhý výstup? Já myslel, že jeden je na TV a druhý na anténu?

Vysvětlil by mi to někdo prosím?
Děkuji

hujer123*

Dejte to do původního stavu a pozvěte si na výměnu zásuvky správce STA. Do zásuvky STA nemáte co hrabat a jediné, čeho dosáhnete je, že zhoršíte příjem sousedům. Pokud k tomu dojde a správce bude hledat chybu, může se vám to kutilství prodražit.

Jinak rozhlas a TV je u antény sloučen a zesílen do jednoho kabelu a rozdělen je až v zásuvce v bytě. Ušetří se tím téměř polovina koaxiálního kabelu a výkonový zesilovač. Druhý vodič vede do další zásuvky např. k sousedovi. Takže jestli jste zásuvku rozpojil, je soused bez signálu.

Předpokládám, že když jste se do takové činnosti pustil, máte k dispozici měřák, kterým zkontrolujete úrovně signálu jak u vás, tak hlavně v zásuvce za vámi.

To dusger: stáří zásuvky nemá naprosto žádný vliv na průběžnost. Pokud bydlíte v přízemí, budete mít i v sebestarším rozvodu STA zásuvku koncovou. Pokud za vámi bude další nájemník se zásuvkou, budete mít průběžnou. Použití zásuvek není dáno stářím, ale typem rozvodu.

dusger*

Já neměl na mysli ani tak konkrétní zásuvku, ale spíš celý systém. Už spoustu let se STA tahají jinak. Samostatným kabelem ze switche do každého bytu, do každé zásuvky.

ano, samostatným kabelem, pokud se jedná třeba o kabelovku, z důvodu omezení příjmu některých programů; někteří přijímají i placené programy, v základní nabídce jsou odfiltrovány, proto do každého bytu samostatný kabel...

111®

a na co na té zásuvce jsou potom ty dírky? jeden kabel zelený je přívod a druhý odchod na další zásuvku. TV se připojuje kabelem do dírky zásuvky...ach jo, neví a bastlí...

dalty
hodnocení

Děkuji to jsem chtěl vědět, že je to vstup a výstup, když tedy spojím jen ty koaxy, tak půjde sousedovi?

Děkuji

a jak je chcete spojit? to není obvod ploché baterie a žárovky! jsou to vf obvody, musíte o tom vědět alespoň základy, jak na rozvody koaxem...sousedi moc nadšeni nebudou..volejte toho, kdo se o STA stará...

doplněno 16.03.15 22:04:

u nás to dělají pracovníci kabelové TV, pokud je závada a nejeli zbytečně, je to v měsíčním poplatku; pokud závadu způsobím svou neodbornou manipulací, pak platím...vy to "nějak" spojíte, sousedi budou mít špatný příjem, budou volat opraváře a ten zjistí vaši zásuvku - nezásuvku...

dalty
hodnocení

Myslíte? Já to dokážu spojit pokud nebudou koaxy krátké.

Na kolik výjde takový výjezd zapojení zásuvky?

To se mi někdo vysměje.

111®

já bych to viděl následovně: na té nové zásuvce budou někde šipky, jedna směrem nahoru= přívod od antény, druhá směrem dolu= odchod k další zásuvce.

Kabel příchozí zjistíte tak, že na zelený připojíte kus kabelu k tv a zkusíte příjem. Kde je příjem je příchod. Na odchozím by příjem být neměl nebo jen omezený počet kanálů.

No a podle toho to na zásuvku připojit.

Ale také jsem nějak nepochopil důvod výměny..

hujer123*

Pokud vás vede k výměně nefunkčnost zásuvky, mělo by to být gratis. jestli estetické cítění, pak cesta a něco k tomu za práci.

dalty
hodnocení

Děkuji moc za radym zásuvku se podařilo vyměnit, nasadil jsem ji taktak o 90stupňů otočenou kvůli krátkým koax. kabelům.

Důvod výměny byl takový, že stará zásuvka neměla kryt a já koupil kryt, který vůbec nepasoval, tak jsem musel koupit i zásuvku a vyměnit.

101

Mam uplne stejnou starou zasuvku. Menit ji nechci, byt neni muj. Existuje nejaka redukce ci nastavec ci propojovaci kabel jak na tuto starou zasuvku zapojit koaxialni kabel? Pokojova antena nestaci.

111®

neexistuje, jedině kutilsky vyrobit

101
21.09.15 16:35

ok, diky

A jaký jiný kabel než koaxiální byste chtěl do anténní zásuvky zapojovat? Nebo jsem dotaz špatně pochopil?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]