Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dokázal by mi někdo poradit, jak pracuje indikace nízkého napětí baterie s blikající led diodou? Je to jednoduché schema se dvěma tranzistory. Pracuje to dobře, ale moc rád bych to pochopil zevrubně a na osciloskop teď nemám peníze. Schémátko zašlu. Moc děkuji. Kříž
vlož ho do dotazu v jpg nebo png
doplněno 06.01.13 21:27:nebo ho dej na ulozto.cz a dej sem na něj odkaz
doplněno 07.01.13 21:28: hop: tazatel nás stejně ignoruje
beru zpět, děkujeme za schéma...
doplněno 08.01.13 08:14:schéma
Moc děkuji _ schema je tady
chodí to dobře, ale mně by moc zajímalo, jak to valastně pracuje _ tedy kdy a na základě čeho otevírá a zevírají tranzistory.
Moc ˇvám děkuji
Míša
Moc děkuji _ schema je tady
chodí to dobře, ale mně by moc zajímalo, jak to valastně pracuje _ tedy kdy a na základě čeho otevírá a zevírají tranzistory.
Moc ˇvám děkuji
Míša
Jednoduché schema a už ne tak úplně jednoduché vysvětlení funkce.
Pro zjednodušení a snažší pochopení je možná vhodné probrat jednotlivé funkce obvodu samostatně.
1. Úroveň spuštění blikání: LED je zde použita jako zdroj referenčního napětí, které je porovnáváno pomocí tranzistoru KFY s napětím na rezistoru 1k5 (součást děliče 15k - 1k5). Na LED napětí vznikne průchodem proudu přes rezistor 1M a je konstantní asi 1,5V (při proměnách napájecího nap.). Napětí na rezistoru 1k5 odpovídá v poměru děliče napětí zdroje, a pokud poklesne pod úroveň, která je daná napětím na LED mínus Ube tranzistoru KFY tak se tento tranzistor začne otevírat (sepne).
2. Otevřený tranzistor KFY umožní tok proudu, který teče z nabitého kondenzátoru 20μF přes rezistor 5k6 do báze tranzistoru BC, který se tak zcela otevře (sepne) a tak umožní tok proudu který jednak rozsvítí LED a (menší částí) udržuje KFY v sepnutém stavu (otevřený). V tomto stavu je napětí na vlastním obvodu (za rezistorem 47Ω malé (LED + Uce tranzistoru BC, jeho větší díl zůstane na 47Ω
a činnost obvodu tak udržuje napětí na kondenzátoru 20μF. Až dojde k jeho vybití na hranici, kdy už nestačí držet otevřený tranzistor BC, dioda LED zhasne a napětí od zdroje zase "vyskočí" na vysokou úroveň.
3. Tahle "vysoká úroveň" se objeví na děliči 15k + 1k5, který ji dělí, ale protože je k 15k prřipojen kondenzátor, který je zpočátku vybitý, připadá nejprve větší díl napětí na 1k5 a s jeho nabíjením postupně klesá, až se ustálí. Neklesne-li ustálená hodnota pod kritickou mez (viz odst. 1.) nic se něděje, po jejím dosažení se spustí opět děj z odst. 1. - dioda tak pravidelně bliká.
Kondenzátor 47nF zřejmě zabraňuje rozkmitání obvodu.
- - -
Ten rezistor 47Ω je nějaký malý, nemá tam být 470Ω?
doplněno 08.01.13 05:25:Smajlíci se "vylíhli" ze závorky a čárky.
Ne, ne, ne, Tazatel Vás neignoruje, jen nechodí tak často na net. Musím Vám skutečně moc poděkovat, protože vysvětlení je přesně takové, jak jsem si ho představoval, jen si ho musím přečíst ještě desetkrát, abych to skutečně pochopil. Ale to už je můj problém. Moc Vám ještě jednou děkuji - fakt moc a mám co studovat. A co se týká odporu 47 ohmů, tak jsem ho tam dal, jak je ve schematu, ale taky jsem myslel, že by měl být větší, kvůli proudu do led, ale možná je to problém, co to dělá mě. Totiž používám to ve vlastním snímači v banju k akumulátoru 9V a děje se mi to, že když nypětí accu poklesne na hranici, kdy obvod začne pracovat, tak vždy při bliknutí led se ozve rána, jak napětí accu spadne ještě mnohem víc, protože ta už částečně vybitá 9v accu už nestačí zásobovat led. Možná je to právě tím odporem, který by měl být větší, ale už se mi nechce do toho šťourat, spíš si postavím jiné schema se zenerkou se řízeným zen. napětím aby mi při zastrčení jaku, tedy při zapnutí napájení obvodu dioda blikla a při vybité baterce se rozsvítila. Ještě bych chtěl říct, že jsem zkusil různé tranzistory a vždy to chodilo, jen se trochu posunula hranice rozblikání led. Taky keramický kondenzátor nemusí být přesně ta hodnota ve schematu - i o řád jinde může být, zatí co elyt musí být 20M jinak to nechodí. Co je ještě problém tohohle schematu je to, že je velice malý rozdíl v rychlisti blikání led. Myslím tím kdy blikne jednou a pak už stačí jen nepatrné sníření napájení cca 0,01 a už se rozblikává moc rychle. Já chtěl docílit toho, aby mi nejdřív blikla a dalo to chvíli pokoj před dalším blikem, alespoň 10 sec, ale raděj i víc, ale to nejde.
Tak ještě jednou moc děkuji a já jdu studovat, vysvětlení, které jsem si skopčil a vitiskl
Dík Michal
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.