Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr zesilovače

Od: petery odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaký by jste doporučili zesilovač pro dvě reprobedny Soundking FQ005 (250W) nepotřebuji nějaké dělo, ale zesilovač kolem 2x300w nebo 2x200w.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Petery.

Údaj na reprosoustavách,že jsou 250 W,neznamená,že je musí budit zesilovač s výkonem 250 W.Říká se tomu přebuditelnost reprosoustavy a říká o tom,jaký ještě snesou sinusový výkon bez poškození.Takto přenášený hudební výkon bude mít samozřejmě intermodulační zkreslení přes 30%.Doporučil bych zesilovač kolem 100 W ,ale podotýkám,že při plném vybuzení i tak vyletí okna z bytu na ulici.Ale ještě to nemusí být pravda,protože kromě impedance a přebuditelnosti mají reprosoustavy ještě údaj o charakteristické citlivosti,udávané v dB.Na př soustava s 92 dB porovnána s 86 dB bude mít při stejném vybuzení dvojnásobný akustický výkon.Stejně tak impedance 4 Ohmy v porovnání s 8 Ohmy.

Pro domácí podmínky je ideální zesilovač 2 x 40 W s dobrou přenosovou charakteristikou.

JABRAKA

doplněno 11.02.09 17:20:

Na Webu jsem našel tuto nabídku od Sony,té bych já dal přednost.Vhodná je i cena.

home-elektro.cz/...

petery
hodnocení

Děkuji, mám doma jeden zesilovač je to TESLA AZS 223 (max,140W) jenže je to starý zesilovač, na to ty dvě reprobedny asi těžko připíchnu když to má tzv. Jiné zdířky, co se dávali dříve. Takže říkáte že by to šlo těch 2x40w. Mám rád hlasitou hudbu. Ale zase s Mírou.

jabraka*

Tesláček,dobrý a kvalitní zesilovač 2x25 W s rozsahem 30 Hz -30kHz s IM zkreslením do 0,1 %Klidně na něj ty bedny provozuj.

JABRAKA

petery
hodnocení

Jenže ty repráky budou mít jinou koncovku ne?

pravdomluvny*
hodnocení

0x

Dovoluji si upozornit, že bedny mají impedanci 8 ohmů a zesik Tesla má výstup 4 ohmy.

petery
hodnocení

Tak v tomhle se nevyznám už vůbec :(

ferda60*

Takhle by to tedy hrálo jen na půl udávaného výkonu. Reprokonektory se prodávají, např:

gme.cz/...

jistě i jinde, jen je potřeba dát pozor na polaritu (aby mono hrálo uprostřed - zní li zvuk ze strany, zaměnit vzájemně vodiče k jedné soustavě).

petery
hodnocení

Dobře také děkuji, Uvažoval jsem nad tím že bych si koupil nějaký obyčejný zesilovač Pioneer kolem 2x100w, nevím co jiného pro moje osobní užití v domácnosti.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud máš,petery,nějakého kamaráda,který umí s pájkou,snadno tam na konce kabelů koncovky nabastlíte.Pokud nemáš kabely,kup si normální dvoulinku na 230V s pr.vodiče 1,5 mm.Některé konektory jsou dokonce na šroubky,takže se nemusí letovat.Jestli je repro 8 ohm.s tím se také neznepokojuj,bude hrát jen trochu míň hlasitě.Ten zesilovač je skutečně na úrovni toho Pioneera.

JABRAKA

doplněno 12.02.09 12:34:

Ještě jsem zapoměl dodatek na tu polaritu.Pokud zapojíš oba kanály stejně,nemusíš si s tím lámat hlavu.

JB

petery
hodnocení

Vydrží to ten zesilovač? (Tesla azs 223) kdyz tam připojim reprobedny? Soundking FQ005 (250W) jaké je riziko?

jabraka*

Petery,žádné riziko nepodstupuješ.Reproduktory to určitě neodpraví a zesilovač bude pracovat do 4 Ohmů zátěže.

Pak si nastavíš hlasitost tak,abys nepostřehl zkreslení.Roztřepený zvuk.Tak ho budeš vždy poslouchat.

JB

petery
hodnocení

Dobře tak děkuji.

petery
hodnocení

a co říkáte na ty reprobedny? Soundking FQ005 , potřeboval bych je sehnat někde u Českých Budějovic.

petery
hodnocení

forum.muziker.cz/... ...tady píšou že by to připojení mohlo dělat problém

ferda60*

V textu tam jsem ale našel že to chtějí do zkušebny (studia), což je přeci jen něco jiného než domácí poslech.

Když tak sleduji ty výstupní výkony zesilovačů, vzpomínám na článek, který jsem kdysi četl v jednom starém časopise. Týkal se doporučení výstupních výkonů nízkofrekvenčních zesilovačů - pro uzavřenou místnost tehdy postačoval 1W a na veřejné prostranství 10W.

V době už ne tak vzdálené vyšlo Amatérské radio, které se věnovalo stavbě reproduktorových soustav. Autoři tam probrali téma podrobněji, z čehož čtenář pochopil, že udělat dobrou soustavu není žádná legrace. Konstatovali tam, že to nejsložitější nemusí být vždy to nejlepší a že každá soustava "nějak hraje", záleží i na subjektivním dojmu posluchače.

FQ005 vypadají pro domácí použití docela dobré, rozměry "tak akorát", frekvenční charakteristika docela slušná. Nejlepší by ale bylo moci si je poslechnout před koupí, nebo je i porovnat s jinými. Přímou zkušenost tu s nimi zdá se nikdo nemá. S místem nákupu bohužel poradit nemohu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]