Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava vysavače - výměna uhlíků

Od: gerrik* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, porouchal se nám vysavač, zjistil jsem že už byli opotřebované uhlíky. Samozřejmě sehnat origo uhlíky na vysavač Daewoo je problém, proto jsem koupil uhlíky z Ety, a zabroušením jsem je uzpůsobil na správný rozměr. Potom se objevil problém, při zapnutí vysavače na vyšší výkon motor jiskří a smrdí. V čem může být závada? Díky

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Uhlíky "přenášejí" napětí z pevné do otočné části vysavače. Plocha uhlíků, která se dotýká kolektoru je dimenzováná na proud potřebný na určitý výkon. Nové neoriginální uhlíky mají podstatně menší dotykovou plochu, "nesedí", proto vzniká jiskření při vyšším výkonu. Na malý výkon nejiskří. Jiskra je vlastně elektrický výboj podobný blesku, jenom v malém provedení. Proto je malý i ten smrad. Klidně používejte vysavač, pokud možno na menší výkon, uhlíky se časem zabrousí přesně a nebude to tak jiskřit i smrdět. Pro zajímavost, i kdyby jste dal originál uhlíky, budou do zaběhnutí jiskřit a smrdět víc, po zaběhnutí už ani moc ne.

to bylo zdůvodnění pro laiky, profíci by o tom mohli psát více.

hodnocení

0x

Jiskří okolo uhlíků? slabší pérko a při vyšší rychlosti odskakují?

gerrik*
hodnocení

Možné to je, i když ty nový pérka jsou o něco delší. Zkusím si s tím pohrát, zatím diky za radu. Kdyby náhodou jiné nápady sem s nimi :)

přesný typ vysavače je?:

hodnocení

0x

Různé uhlíky mívají taky různou tvrdost(dá se poznat trochu podle zabarvení),uhlák by měl být taky dole kulatý(přizpůsobený rotoru)když pořádně nesedí tak jiskří.

gerrik*
hodnocení

Přesný typ vysavače je Daewoo RC 320. Pružinkama to nebylo. Prověřim ještě ty dosedací plošky.

gerrik*
hodnocení

0x

Nořeknu vám, že vybrousit půlkulatou plošku na tak měkkým materiálu, to je něco. Zítra to zkusím dodělat a odzkoušet :)

ferda60*

Někde jsem četl jak to obrousit: na kolektor rotoru přiložíme těsně proužek smirkového papíru, s citem přitlačíme uhlík a otáčením rotoru sem - tam obrousíme konec uhlíku na požadovaný poloměr (dávat při tom pozor, aby odpad nepadal do motoru).

Ještě mne napadá, jestli nejsou také poškozené lamely kolektoru, při krátkých uhlících se mohly opálit (zdrsnění povrchu), oprava nejlépe přesným osoustružením - ale kde dneska sehnat soustruh?

hodnocení

0x

Uhlíky u kolktrorvého motoru budou vždy trochu jiskřit. Zvýšené jiskření by mohlo být i tím , že kolektor je již opotřebovaný (vydřený dřívějším používáním) , vyžaduje přesné srovnání na soustruhu a vyškrábání izolačních mezer mezi lamelami kolektru do hloubky až 0,5 mm. Pokud ani toto nepomůže , (když uvádíte zápach - pokud je to zápach pálející-se irolace) muže jít o začínající spálení vinutí.

gerrik*

No bohužel vysavač moc nejde, má kolísavé otáčky, a po 5-10 min provozu přestane jít vůbec. Je možné celý rotor včetně kolektoru zrenovovat? Co by tak cca obnášelo?

ferda60*

Jestli se při zapnutí na maximum vytvoří na kolektoru jiskřící prstenec (kolem dokola), vypadá to na závadu ve vinutí (pravděpodobně rotoru), někdy ale stačilo jen přesně přesoustružit kolektor. Nový rotor ETA stál dříve asi 300,- ,dnes se již pravděpodobně jako náhradní díly neprodávají.

Jestli ale příliš nejiskří, může být chyba v elektronické regulaci otáček.

doplněno 12.02.09 00:13:

Ty zabroušené uhlíky se ale musí pohybovat úplně volně - nedrhnou?

jabraka*

Pro buzení statorových vinutí se požívá fázový kondenzátor.Vadný může být taky důvodem k jiskření.

JABRAKA

troja*

Jak je starý? Tedy myslím ten vysavač. Dneska je Daewo laciné a navíc, jestli je tam nějaká elektronika na principu jakýchsi vzduchových trubiček tak to jsem vzdal. To snižování výkonu až po zastavení, budou asi nepřiléhající uhlíky, ale pravděpodobně taky to může být proražený stator. Takový poslední pokus, přestříkat vinutí lakem na vlasy, třeba se to chytne pokud by byla izolace poškozená jen na vrchu.

gerrik*

Ten vysavač je starý cca 6 let. Žádný trubičky tam nemá, jednoduchá konstrukce, klasika. Přesto, že máme objednaný nový vysavač, budu se snažit ten Daewoo dát do kupy, bude sloužit v garaži k luxování auta *smich* Takže budu nadále zkoumat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]