Nejste přihlášen/a.
Prosím vysvětlí mi někdo princip této funkce a její využití, obsluhu tlačítek ...? Z manuálu a několika článků na google nejsem moc chytrý. Děkuji
prosím prakticky..
režim P - spoušť do poloviny, zaostřím ... zmáčknu blokaci * ... co dál? spoušť pustím,nebo stále držím v polovině?
doplněno 06.04.15 12:49:mě spíš zaráží, že se mi nepodařilo udělat fotku, na které uvidím rozdíl s a bez, takže dělám asi něco špatně ... proto se ptám co a jak zmáčnout a v jakém pořadí
nastavení C.fn mám zatím standartně na 0:Af/blokování AE
já si také nehraji na machra fotografa - snažím s vše nějak jako samouk pochopit
můžete to prosím popsat kroto po kroku?
Díky
a přes ICQ třeba?
Mě by to stačilo ke zkoušení např. takto:
1. režim P Av TV M, clona a uzávěrka nějak nastavena
2. namáčknutí
3. blokace *
4. změna kompozice (ale spoušť stále držím, proč?)
5. domáčknutí?
Jenže podle tohoto postupu se mi zdá, že foto vypadá podobně a hlavně nevidím rozdíl, když např v rěžimu Tv a 1/200 (voda z kohoutku přímo proti oknu) mám namáčkou spoušt a změním kompozici (posunu se mimo okno) a domáčknu, tak to vyjde stějně jako zdyž udělám totéž ale s blokací *
zkuste prosím aspoň stručně viz ty body jak jsem napsal ...
budu si muset zaplatit nějaký kurz
Dobré ráno...OK, tak to ve zkratce zkusím (jinak by to opravdu bylo na disertační práci a na to nemám dostatek volného času) - popisuji jak tyto věci jsou nastavitelné na fotoaparátech Nikon, ale u Canonu to musí být velice podobné..resp.stejné (dle typu resp.třídy fotoaparátu:
1. Je zcela jedno, jaký režim máte nastaven, blokování expozice funguje ve všech režimech
2. Tady je v podstatě více možností, záleží jak jste si nakonfiguroval spoušť, potažmo nastavení chování tlačítka
AE-L/AF-L. Já mám nastavení pro sebe udělané tak, že při namáčknutí spouště fotoaparátu je blokováno zaostření, ale nikoliv expozice, expozici mi blokuje namáčknutí tlačítka AE-L/AF-L. Je ale možné, aby tlačítko AF-L/AE-L blokovalo jak expozici, tak zaostření.
3. Tady jde o to, co tedy budete "blokovat"...Dejme tomu, že chcete fotografovat míč vzdálený od fotoaparátu (přesněji od roviny čipu) 3m. Namáčknete spoušť fotoaparátu, fotoaparát zaostří na 3m...Máte stále namáčknuto..a míč přesunete např. ze středu snímku do oblasti zlatého řezu.., zaostření se nezmění, stále to bude zaostřeno na 3m. Pokud se Vám do záběru při překomponování dostane třeba fotbalová brána, AF systém nepřeostří..a míč bude stále zaostřen (Vaše vzdálenost k míči se nezmění). Potom je ještě druhá možnost, a to, že budete mít namáčknuto ukázováčkem spoušť..a blokován AF...a ještě k tomu přidáte palcem namáčkuté tlačítko AE-L/AF-L...Potom při překomponování snímku nejen že zůstane zaostřeno na stejnou vzdálenost, ale zůstane zablokována i hodnota expozice na hodnotě z původní kompozice. Rozumějte tomu tak, že když míč bude ve stínu a hodnota expozice bude 1/250-f8, a vy překomponujete snímek tak, že se Vám do záběru dostane letním sluncem osvětlený trávník, nezmění se expozice na "správnou" hodnotu dejme tomu 1/1000-f8, ale zůstane 1/250-f8.
4. Spoušť (nebo spoušť a tlačítko AF-L/AE-L) držíte proto, aby se nezměnilo zaostření..ani expozice. Nebo držíte jen to tlačítko, které pro daný tvůrčí účel potřebujete.., tedy jen blokaci AF (pokud potřebujete změnit expoziční hodnoty), nebo blokaci expozice (pokud potřebujete změnit zaostřený bod).
5. Domáčknutím uděláte fotografii, bez změny parametrů AF nebo expozice, dle toho, které tlačítka jste držel..a jak je máte nastavené.
Samozřejmě může nastat situace, kde Vám výsledné snímky přijdou stejné, nebo podobné..Na výslednou fotografii má velký vliv scéna resp.světlo a je pochopitelně možné, že v daném okamžiku a pro danou scénu bude "správná" expozice i při překomponování mít stejnou hodnotu jako pro původní scénu. K tomu do toho ještě vstupuje vybraný AF bod, ke kterému je vztaženo měření expozice a typ měření expozice (matrix, zvýhodněný střed, bodové). Při bodovém měření expozice bude mít blokace AE-L daleko větší vliv, než při matrixovém měření (až na vyjímky). Expozimetr dnešních fotoaparátů zohledňuje AF bod, který je použit pro zaostření...a k tomu posune "váhu" měřené expoziční hodnoty. V jistém smyslu tedy blokace AE-L dnes již není potřeba..resp.ne tolik jako u dřívějších fotoaparátů (nebo nižších modelů dnešních fotoaparátů), které měli nebo mají třeba jen 3 AF body.
Pokud budete mít další dotazy...doplním své odpovědi, ale jinak se raděi bavím u fotoaparátu a tím, že Vám to prakticky ukážu.
Snad jsem Vám trochu pomohl, byť jako začátečník z toho stejně v hlavě budete mít guláš..
Dobrý den, prosím jetě doplnění k větě
...a ještě k tomu přidáte palcem namáčkuté tlačítko AE-L/AF-L...Potom při překomponování snímku nejen že zůstane zaostřeno na stejnou vzdálenost, ale zůstane zablokována i hodnota expozice na hodnotě z původní kompozice.
pokud držím namáčknuto na míč (bez blokace AE-L), mám zamknuté ostření i expozici, změním kompozici a domáčknu, zůstane pův. expozice uložena - nebo se načte nová, když nepustím namáčknutí?
Uložení * nebo AE-L to zmakne , to je jasné
že se Vám do záběru dostane letním sluncem osvětlený trávník, nezmění se expozice na "správnou"hodnotu dejme tomu 1/1000-f8, ale zůstane 1/250-f8.
Zdroj: poradte.cz/... ----
Ale to záleží na tom, jak máte tlačítko AE-L/AF-L nastaveno. Pokud máte na tomto tlačítku nastaveno blokování expozice, ale AF máte klasicky na tlačitku spouště...Tak při stisku a držení tlačítka AE-L/AF-L se zablokuje pouze hodnota expozice...a puštění a znovu namáčknutí spouště samozřejmě přeostří. P/okud máte na AE-L/AF-L nastavené blokování jak expozičních hodnot, tak autofocusu, potom puštění a znovu stisknutí spouště neovlivní ani expozici, ani zaostření...ale jen okamžik kdy se provede snímek.
Nene, já uvažuji situaci bez použití zámku AE-l, čili jen spouště. Ta nezamyká expozici a ostření dohormady při držení namáčknutí a změně kompozice kde je víc světla?
Co má s tím do činění fakt, kde je víc světla? Pokud máte zablokovanou-namáčknutou spoušť (zaostření na určité místo), a překomponujete scénu, tak se expoziční hodnoty změní podle daného měření expozice (matrice, zvýhodněný střed, bod, AF bod). Ale samozřejmě tam nemusí být více světla, může to být naopak méně světla.
Vy v tom chlape lítáte jak nudle v bandasce..
Fotografujete dlouho?
Necelíé 2 roky, učím se samostatně.
Teď už je to jasnější. Chápu to správně (výchozí nastzavení): bez zámku se spouští do poloviny zamkne ostření a ne expozice, tedy po překomponování je expozice jiná a domáčknutím se bere ta aktálůní, a když chci původní proto je vhodné ji zamknout AE-L (případně nastavit tlačítka dle potřeby)
Jsem to ale de**l. Koukám na to, jak se mi při namáčknutí mění expoziční hodnoty a přitom se divím že se nezamyká -(
To nebude chyba, ale Canon to má asi nastaveno prostě takto.
Však si to vyzkoušejte...to je práce na 1 minutu a víte přesně na čem jste.
Já teda nevím, ale tak nějak mám nutkání opět odkázat na můj příspěvek z 15/04/15 15:19, jen mě trochu šokuje, že je téměř 2 roky starý a tazatel pořád ještě tápe v základních nastaveních fotoaparátu
otázka pro p. Cakla:
Dobrý den
trošku jsem postoupil v teorii i praxi. Vcelku dobré rady jsou na fotorádci viz níže. Pohrávám si dokonce s manuální expozicí. V interiéru, případně s belskem se mi i daří fotit bez přepalů, hraji si nastavování čas, clona, iso ... dost samochvály ale venku v režimu M, zejména proti slunci mi to vůbec nejde. Většinou je objekt tmavý oproti pozadí, blokace expozice, nastavení EV moc nepomáhají.
Poradíte prosím, jak udělal foto v tomto článku (odkaz dole) - slunce za věží v režimu M? Sluneční paprsky na střeše našeho domu takto vyfotím, ale dům je celý černý. EV s bleskem mi to zesvětlí, ale i tak jsou přepaly a vše je takové nijaké. Moc děkuji
PC. mám zatím pouze systémový blesk
Ta fotografie co je na ukázce se Vám povést vůbec nemusí. Záleži jak je kostel nasvětlen z té focené strany-tedy odvrácené od slunce. Kostel na fotografii může být např. osvětlen odrazem od okolních fasád domů, světlé dlažby, vody v kašně atd atd. Vestavěný blesk má malé směrné číslo (GN cca 13) proti systémovým bleskům (GN40-70), nicméně ani externí blesk nemusí na takto velké objekty pomoci.
Expozici změříte v tomto případě bodově, na fasádě..s prioritou clony (zde f13), čase se tedy dopočte, zablokujete expoziční hodnoty.., slunce musí jen "vykukovat" přes hranu střechy..Víc v danou chvíli udělat nemůžete.
U menších objektů (portrétů) lze použít opravdu blesk, odraznou desku se stříbrnou nebo zlatou folií...atd. Potom je ještě varianta HDF fotografie, tedy složené z několika expozic.., ale to už se mi moc nelíbí. K tomu ještě existují přechodové ND filtry (zde na foto kostela by ale ND filtr použít nešel).
Každý fotoaparát má nějaký (větší či menší) dynamický rozsah (EV) a ten "určuje" jaký rozsah stínů a světel je schopen fotoaparát zaznamenat..,
Díky. Popsal jste to v režimu priorita clony. Na manuál to nedokážu - nenastavím?
Pomohlo by ještě např. částečné měření expozice?
Samozřejmě to lze i na "M"...nastavíte např.f13 a sloupcový expozimetr v hledáčku Vám ukáže jestli máte nastavený správný čas..až bude ukazatel "uprostřed" na nule.
Bodová expozice je v tomto případě lepší. Nicméně pokud zvolíte měření se zvýhodněným středem, je to možné..ale já bych to takto neměřil, je to zkreslující.
Díky, takto nějk jsem to zkoušel - ovšem dům stále tmavý.
Trošku jiná mísa - máte nějaký grif na fotografování osoby venku proti světlu? Nejlépe krok za krokem a jaké nastaevní?
Moc díky za váš čas
Portrét proti světlu...clonu tedy budete mít někde na f2,8 (nebo i nižší pokud máte lepší sklo) a čas "vyjde" dle expozimetru (měření zvýhodněný střed, nebo bodové), ohnisková vzdálenost pro FF čip cca 50-80mm pro APS-C 35-50mm (není dogma, ale jsou to nejčastěji používaná ohniska). Tady už budete muset použít blesk.., ale i vestavěný může pomoci (byť externí je lepší). Výborná je i odrazná deska (blesk potom nemusí být třeba). Odraznou desku můžete nahradit provizorně třeba alu folií.., bílou čtvrtkou..atd.
Vždyť Vám to píšu...blesk, odrazná deska...zrcadlo..
Pak nemá důvod to vyjít tmavé pokud máte dobře nastavený fotoaparát.
Ono to chce taky trochu logicky uvažovat, malinko nápaditosti a nebát se experimentovat. V dobách filmu to bylo těžké, ale dnes když lze vidět výsledek okamžitě a ještě s indikací histogramu, přepalů a "podpalů"? Nejen, že se tím člověk nejlépe učí, ale získá dokonalou nadvládu nad svým fotoaparátem
Otázka pro p. Cakla:
Dobrý den, jsem zoufalý z této situace při fotografování:
- kompozice: manželka sedí na gauči proti oknu
- režim P: vcelu zdařilé foto, mírně tmavší, ale poladím přes EV +1/3
- režim Av: podobné
- režim M: parametry dle režimu P, clona 7.0, čas 1/120, blesk a foto je moc tmavé, když udělám kompenzaci expozice s bleskem, tak zesvětlím, foto pěkné ale je to samý přepal v okně, ikdyž poslouchám ukazatel v hledáčku - změna iso nebo času, ostření bodové
Prosím jak na to? Děkuji
Nevím jestli u všech fotek výše..používáte blesk (psal jste, že máte jen vestavěný).
Můžete udělat i kompenzaci samotného výkonu blesku (pokud to Váš fotoaparát umožňuje).
Nicméně od okna se Vám blesk odráží zpět...přímý záblesk není vhodný, chce to záblesk odražený (od stropu, od boční zdi..), jenže to s věstavěným bleskem neuděláte. Potom je možné použití difuzní fólie...difuzeru blesku..atd. Můžete zkusit třeba před blesk dát pauzovací papír (tedy lidově pauzák)..
Nechtějte vše "hned", prostě na spoustu věcí přijdete až "časem", třeba za rok..třeba za dva..až pochopíte spoustu souvislostí a principů..
doplněno 17.04.15 13:26:P.S.: Jinak se ale portrétní fotografie s bleskem moc často nefotí...rozumějte ani s bleskem externím, natož vestavěným. Ve studiu se používají záblesková světla, ev. několik externích blesků současně.
Vše bylo s bleskem. Ano lze kompenzovat expozice s bleskem. Bez blesku je foto tmavé, kromě teda při použití blokování expozice, ale i tak ne dle mých představ.
Budu holt zkoušet.
Děkuji
Aha. Nicméně dle článků jsem v režimu M se snažil nastavovat parametry tak, aby ukazatel expozice byl na střed. Když ho ale poslechnu, vždy mám přepaly. Pokud jej neposlechnu nebo ztmavím, nejsou ... je na toto fígl? Nebo to dělám blbě? Děkuji
Žádný fígl, tak jako v automatickém režimu lze automatiku ovlivnit korekcí do mínusu / plusu, tak v manuálním korigujeme do mínusu / plusu od středu. Jakým směrem se bude korigovat záleží na tom co je na snímku důležité, fotoaparát má omezený dynamický rozsah a s protisvětlem tam buď budou přepaly, ale bude čitelný zbytek, nebo bude bez přepalů a tmavé části snímku zmizí v černotě. Pak už jen multiexposice a snímek poskládat.
Rozumím, ale v článcích i návodu se píše to, že v Mku se pozná správně nastavený čas clona a ISO tím, že ukazatel se sám přesune na střed, tj. nulu
doplněno 18.04.15 08:18:Jasně, ale nastavení v Mku na střed je stejné jako co vám sama udělá Automatika, to to Mko nemusíte vůbec používat
Pokud chcete manuálně ovlivnit parametry exposice, tak je jednodušší používat program P a hrábnou do času nebo clony rukou a zbytek dojede vždy sám na střed, na to se opravdu nemusíte handrkovat s Mkem.
Mám takový nedobrý pocit, že osvojování základů fotografování jste začal malinko z opačného konce
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.