Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotat ozhledně reklamace mého telefonu. Před více než měsícem jsem ho dal reklamovat a doteď jsem nedostal odpověď čili bych měl mít ze zákona právo na odstoupení od smlouvy a požadovat peníze. Ale vše má jeden háček. Na mé reklamní příjemce je uveden jiný email, konrétně tam je mylně zadáno jedno písmeno, takže mě touto cestou kontaktovat nemohli, ale okamžitě jak jsem si toho všiml cca týden po podání reklamace jsem jim okamžitě napsal, že mám mail jiný. Mobilní číslo co je na reklamační příjemce sedí.
Prosím poraďte jak se mám v tuto situaci zachovat
Předem děkuji za Vaše odpovědi
Jak plyne z rozhodnutí Nejvyššího soudu ze dne 27. 7. 2011, sp. zn. 33 Cdo 3228/2009: "Stanoví-li zákon č. 634/1992 Sb. v § 19 odst. 3 lhůtu 30 dnů k vyřízení reklamace od jejího uplatnění, pak prodejce svou povinnost splní, jestliže v zákonné lhůtě (není-li smluvena lhůta delší) též vyrozumí spotřebitele o způsobu vyřízení reklamace; až od tohoto okamžiku lze považovat reklamaci za vyřízenou z hlediska zamezení nevyvratitelné právní domněnky neodstranitelnosti vady."V případě, že tak prodejce neučiní, máte právo, za předpokladu, že věc měla vadu, od kupní smlouvy odstoupit a požadovat vrácení peněz.
§ 19 z.č.634/1992 Sb.:
[Vyřizování reklamací]
(1) S výjimkou případů, kdy je k provedení opravy určena jiná osoba, 13 je prodávající povinen přijmout reklamaci v kterékoli provozovně, v níž je přijetí reklamace možné s ohledem na sortiment prodávaného zboží nebo poskytovaných služeb, případně i v sídle nebo místě podnikání. Prodávající je povinen spotřebiteli vydat písemné potvrzení o tom, kdy spotřebitel právo uplatnil, co je obsahem reklamace a jaký způsob vyřízení reklamace spotřebitel požaduje; a dále potvrzení o datu a způsobu vyřízení reklamace, včetně potvrzení o provedení opravy a době jejího trvání, případně písemné odůvodnění zamítnutí reklamace. Tato povinnost se vztahuje i na jiné osoby určené k provedení opravy.
(2) V provozovně musí být po celou provozní dobu přítomen pracovník pověřený vyřizovat reklamace.
(3) Prodávající nebo jím pověřený pracovník rozhodne o reklamaci ihned, ve složitých případech do tří pracovních dnů. Do této lhůty se nezapočítává doba přiměřená podle druhu výrobku či služby potřebná k odbornému posouzení vady. Reklamace včetně odstranění vady musí být vyřízena bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě. Marné uplynutí této lhůty se považuje za podstatné porušení smlouvy.
(4) Při prodeji nebo poskytování služeb mimo ohlášenou provozovnu je prodávající povinen k informacím podle § 13 písemnou formou poskytnout zejména název nebo jméno a adresu prodávajícího, kde může spotřebitel i po ukončení takového prodeje nebo poskytování služeb uplatnit reklamaci.
Děkuji. Jde mi to jestli se prodejce může odvolat na to, že na reklamačním listu je jiný mail než můj, protože se přepsal ikdyž jsem ho týden potom upozornil, že mám email jiný a telefoní číslo sedí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.