Nejste přihlášen/a.
Zdravím, nevíte prosim někdo zda mohu koupit toto trafo pro nabíječku na 120 V parametry nabiječky jsou v obrazku.
Mám strach aby to utáhlo proudově. Pokud to nepujde nevíte o něčem funkčním?
Předem dik za radu
mysliš že 100 W je málo?
ty co jsi uvedl jsou docela veliké, celkem bych ocenil kdyby bylo nějaké menší .
Pokud to teda jde, vim že z "h..na bič neupleteš"
Dik za radu
Výstup té tvé nabíječky je 12V 3A což znamená 36W, to že má vstupní údaje 12V 750mA a znamenalo by to 90W příkon není směroplatné, jedná se totiž nejspíš o spínaný zdroj a u těch bývají vstupní údaje ohledně odběru vždy mnohonásobně nadnesené, nejspíš kvůli počátečnímu proudu při nabití vstupních kondenzátorů.
Myslím že to co si uvedl by to mohlo teoreticky zvládnout neboť to má 75W, ale to bývá řešeno triakovou regulací, která se ne se vším snáší a spínané zdroje mezi to patří...
Pokud je to nabíječka se spínaným zdrojem,nepotřebuješ trafo 220/110 V,ale můžeš ji zapojit přímo na220V, menice-transformatory-110/... ,stačí ti jenom redukce pro napájecí kabel Kdy měnič nepotřebuji?
Zařízení s elektronickým zdrojem mohou pracovat s napětím od 110 - 240V. Podívejte se na štítek na přístroji. Týká se to hlavně zdrojů k notebookům, nabíječek na mobily, GPS, MP3 přehrávačů a další drobné elektroniky. Pak vám stačí pouze mechanická redukce na US zásuvku nebo nahraďte US vidlici naší.
yanek.
ne všechny spínané zdroje pro USA dokáží pobrat i 230V, zvlášť když je na nich uvedeno 120V
U zdrojů co to dokáží bývá uvedeno 110V-240V...
belkvl:
podívej se například na zdroj k notebooku jestli nějaký máš. A podívej se na jeho vstupní údaje
Tak například 40W nabíječka k netbooku má psáno 1.2A to by při 100V musel mít 120W a při 240V dokonce 288W, nabíječka k notebooku 60W má 100-240V 1.5A tak to má vlastně 150 nebo nebo dokonce 360W?
To mi při vysoké učinnosti spínaných / pulzních zdrojů nějak nesedí
ahoj,
neni to tak, že při jiném napětí protéká nabíječkou i jiný proud?
Měl jsem za to, že proto se používá u některých zařírení vyšší napětí, a pak lze k realizaci použít vedení menšího průřezu.
Ale je docela možné že se pletu.
Ještě vám všem děkuji za rady.
Nabíječka je stavěná na 120V, proto bych nešpekuloval o vyšším napětí. Pokud myslíte trafo 230/120V, tak je jasné, že na primáru bude menší proud, než na sekundáru. Ovšem každopádně ta vaše nabíječka má deklarovaný proud 0,75A, což dává příkon okolo 90W, proto je to Vámi linkované trafo nedostatečné. Proto jsem Vám také poslal odkazy na jiné, výkonějš
Ostatně i ta nabíječka je tohoto důkazem - na vstupu má proud 0,75A , na výstupu 3A - ovšem pochopitelně, při adekvátně nižším napětí
promon:
to se mi snad zdá, pokud máš třeba zdroj k notebooku tak se prosím tě podívej kolik má DEKLAROVANÝ PŘÍKON a kolik má DEKLAROVANÝ PROUD na primáru. Nechceš tady snad tvrdit, že má tazatelův zdroj jenom 30 % účinnost
PROSTĚ DEKLAROVANÝ PROUD NA VSTUPECH NEODPOVÍDÁ SKUTEČNÉMU PROUDU - už se to zde na poradně řešilo.
Ne, to skutečně tvrdit nechci - tedy to, že není možné, že ten geret bere reálně třeba 50W. Ovšem jakožto technik dřevoobráběcích strojů jsem zvyklý respektovat štítkové údaje a dle nich dimenzovat připojení strojů. Ono totiž právě díky lidem Vašeho ražení a uvažování už pár fabrik vyhořelo - a věřte, že v okamžiku, kdy napíšu do zprávy, že přívod, nebo jištění neodpovídá požadavkům výrobce, tak má dotyčný autor úpravy ve stylu ,,to bude dobrý´´ vcelku dost co vysvětlovat.
Takže ze zkušenosti nevidím důvod, proč nerespektovat to, co výrobce zařízení požaduje.
promon:
díky lidem mého ražení? Teď jsem se upřímně pobavil
Bezpečnost, spolehlivost a preciznost je mým denním chlebem. Dodržuji to jak ve své profesi tak i ohledně mého hobby. Jedno vím ale určitě, u spínaných zdrojů "štítkové" údaje o proudu vůbec nesouhlasí ve vztahu s napětím s příkonem.Už se to na poradně probíralo. Stačí si vzít do ruky třeba obyčejnou nabíječku od mobilu, nabíječku od notebooku, LCD TV atd...Spočítat si příkon dle štítkového proudu - NESEDÍ - mnohdy o víc jak 100%. Stačí si vzít měřák a ten odběr při zatížení změřit - OPĚT NESEDÍ.
Štítkový proud vypovídá o opravdovém proudu u spotřebičů s klasickým transformátorem, žárovkou, elektromotorem, topnou spirálou, ale u spínaných zdrojů prostě ne.
Ono to chce se taky někdy přesvědčit, než všemu slepě věřit
Tak ještě jednou, a budu psát pomalu - ono nejde ani tak o to, čemu věříte , ale o to, že daný přístroj má jakési deklarované parametry. A ty jsou dané. Netvrdím, že musí být 100% přesné - ostatně většina mašin je má násobně nadnesené. Ale nějak nevidím důvod, proč spekulovat. Nebo je snad možné způsobit nějaké problémy tím, že použiji zdroj o vyšším výkonu? Zato opačně - tedy použít ,,podseknutý´´ zdroj může být problém. Přinejmenším v legislativní rovině. Hledání viníka po průšvihu je neodvratné a podobní šetřílkové a zlepšovatelé jsou lacinou kořistí. Typická otázka je : Když byl předepsán kabel o průřezu x mm2, co Vás vedlo k tomu, že jste použil slabší. To blekotání dotčeného bývá pak dost komické - no, spíše tragikomické...
Ale jak už jsem psal - pro mě za mě, ať si každý použije co libo. Já nebudu ten, co mu bude spílat s planoucím mečem v ruce. V podstatě bych totiž byl sám proti sobě - oprava vyhořelé mašiny, nebo posudek na to, co z ní zbylo není špatný byznys )
Tak já taky ještě jednou a pomalu - U SPÍNANÝCH ZDROJŮ JE ROZHODUJÍCÍ PŘÍKON A NE ŠTÍTKOVÝ ÚDAJ PROUDU.
A protože je štítkový údaj proudu mnohonásobně větší než by odpovídal příkonu, nelze se podle něj řídit ani při přehnané opatrnosti. On ten proud je přehnaný kvůli počátečnímu nabití filtračních kondenzátorů a podle toho konečnému jištění napájecího okruhu, ale to je takový mžik, že s tím pro trvalý odběr nelze počítat.
Ale jistota je jistota pravila jeptiška a nasoukala na svíčku prezervativ
jinak ten tkzv. "měnič napětí pro spotřebiče určené pro americkou síť" bych osbně použil tak maximálně pro žárovku
Pokud je zdroj spínaný,parametry výstupního napětí i výkonu jsou závislé i na kmitočtu sítě(pravděpodobně)Americká síť má kromě 120 V i 60Hz.
JB
Spínaný zdroj má na svém vstupu můstkový usměrňovač a filtrační kondenzátor, tímpádem je mu zcela jedno o jakém kmitočtu vstupní napětí je, může být klidně stejnosměrné
I kdyby se jednalo o klasický zdroj s obyčejným transformátorem, tak by se rozdíl mezi 50Hz a 60Hz moc neprojevil.
Tak poslušně hlásím, že jsem koupil trafo 100W a nabíječka funguje.
Nabíjel jsem zatím jen 2x , tak snad to bude dobré i nadále.
Všem zůčasněným díky za rady Mira
miracz:
100W trafo na nabíáječku, která dává 36W? To stálo za to alespoň změřit měřákem jaký to má odběr než u toho mít takovou 100W krávu - pokud je to opravdu trafo. Pokud je to triakový adaptér na zmenšení napětí, tak nabiječka moc dlouho nepoběží, dost často vezmou za své kondenzátory, které zajisté obsahuje.
no vždyť ty sám jsi psal, že trafo 75W by to mohlo teoreticky zvládnout. To teoreticky"ve mě vzbudilo jisté pochyby a tak jsem vzal o stupeň větší což je 100W.
Prosím číst pozorně a všechny mé příspěvky, mimo jiné jsem psal, že nabíječka má výkon 36W, takže těžko bude brát to co má napsáno na vstupu, protože to je hodně nadnesené. To teoreticky bylo myšleno na to, že to není trafo, ale triakový regulátor a ten se mnoha spotřebičům nelíbí, neleze z něj sinusový průběh, což by nabíječce se spínaným zdrojem nemuselo vadit na funkci, ale vytváří záludné špičky což z dlouhodobějšího hlediska nabíječka nemusí snést.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.