Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký fotoaparát koupit?

Od: 31pavlos* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, když chci začínít fotit se zrcadlovkou, jestli by tato zrcadlovka byla dobrá NIKON D5100 + 18-/....

Děkuji za odpověď

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

špatně pokládáte dotaz - musíte o sobě něco napsat... Jaké máte zkušenosti s focením? Jaký jste měl přístroj doposud? Jaký máte finanční strop? Jakou máte představu či plány do budoucna?

hodnocení

3x

Zrcadlovky stejné cenové kategorie jsou od všech výrobců stejné i tím co nabízejí, jediné co vám mohu poradit, je zajít do obchodu a vybrat podle toho, která vám padne nejlíp do oka a do ruky, jestli je vhodný zrovna vámi popisovaný model, v tom vám těžko někdo poradí. Spíš vám lidi budou vnucovat to co mají doma :-D

hodnocení

0x

Možná by bylo dobré,podívat se ,jaké který foťák dělá fotky :) Také jsem si koupila zrcadlovku, Canon,ale dnes bych si koupila jiný. Záleží co chcete fotit. Také je pěkně těžký a ještě k tomu objektiv a za celý den,toho mám dost. Podívejte

se tady na některé fotky a můžete porovnávat. Rozbalte si tam informace o fotkách,tam se dozvíte značku fotoaparátu a ostatní info. :) jatapik.rajce.idnes.cz/...

hankas:

jen tak pro zajímavost, jaký a proč?

No hlavně nějaký lehčí a který určitě dělá lepší fotky, než ten můj . zatím jsem to nezkoumala,ale určitě něco existuje. :)

Nebo taky jednodušší na ovládání :) musím se tohoo něm hodně učit :)

No takto to dopadá, když si někdo pořizuje zrcadlovku v domění, že je samospasitelná.

Co je na ovládání zrcadlovky Canon tak složité na ovládání?

Jak je možné, že z toho lezou špatné obrázky a v čem jsou špatné?

Né že by byly všechny špatné,ale asi to bude tím,že to neumím nastavit. Mám k tomu manuál a CD a je tam tolik informací, že bych to studovala rok. Tak fotím na automat. Můžete se podívat na pár mých fotek,ale od listopadu už mám fotky s objektivem 75-300 Canon bez stabilizátoru,protože se mi rozbil ten 18-55. b-razilka.rajce.idnes.cz/...

hankas:

manuál k foťáku ti není k ničemu, je potřeba si osvojit všeobecné fotografické dovednosti a pravidla. Nomohu se zbavit přesvědčení, že na to všechno je nejlepší začít jednoduchým fotoaparátem s manualním nastavením a nejlépe na film :)

Obyčejný foťák na film jsem měla,ale tam nebylo co nastavovat. Myslím,že se zrcadlovkou se nedá srovnávat,ale je fakt, že tomu moc nerozumím.

To co se musí nastavit na manuálním nejjednodušším foťáku, to se musí nastavit i na zrcadlovce to jsou právě ta základní fotografická pravidla, vztah clony a času a proč někdy volit to nebo ono větší / menší...atd.

joudic*

kdyztak pouzivejte AV rezim pro foceni, kdy se cas dopocita sam, a vy nastavujete pouze clonu a iso

doplněno 02.03.15 18:23:

no u AV je treba malinko uz vedet predem, co dela co, nicmene pouzivam ho nejcasteji, hlavne na predpocet nastaveni manualu a nebo na pohotove fotografie... nicmene v posledni dobe uz vubec nepouzivam interface Canon, vse nastavuju v plug-in firmware, ktere se bootuje z SD karty, je to mazec vec, ktera z fotaku dela o tridu lepsi delo, jestli to zajima nake Canonaky, tak tady: magiclantern.fm/... @hankas by si mela nastudovat nejaky clanek/-y, je toho plny internet, neni treba chodit na kurzy

joudic:

jenže ono je dobré vědět kdy je jaká hodnota času / clony vhodná. Jednodušší je používat tkzv. P- shift. Spočítaná exposice a volí se jen nejvhodnější kombinace clony a času.

AV režim používám,ale jinak nic nastavit neumím a nemá mě kdo poradit. Potřebovala bych jít na nějaký kurz,ale momentálně na to nemám čas.

Ne proboha..

Žádné fotky neporovnávejte..K ničemu Vám to nebude. Nenajdete (vyjma testů) dvě fotografie stejné..a za stejných podmínek..a i kdyby ano, opět Vám to pranic neřekne, protože nastavení každého fotoaparátu může být jiné..a jiný zpravidla bude i objektiv.

To mi připomíná jeden "rádoby profi test" nejvyšších modelů fotoaparátů Nikon vs. Canon.., kde byla sice patrný rozdíl mezi stejnými fotografiemi, ale dost těžko se dalo objektivně určit která je ta "správná a lepší"..Mimo jiné byl test prováděn na tělech s továrním nastavením.., které vůbec nebylo přizpůsobeno podle podmínek konkrétní scény.

Pokud (s dnešními možnostmi nasstavení fotoaparátů) někdo není spokojen s konkrétní značkou, tak chyba většinou není na straně fotoaparátu.

doplněno 02.03.15 16:25:

P.S.: a opět..fotografie dělá především fotograf...potom "dlouho nic"..následuje světlo a "daný okamžik nebo téma"...dlouho nic..potom objektiv...dlouho..dlouho nic..ještě pořádn nic...a pak teprve někde tělo fotoaparátu.

joudic*

nejvic zalezi na objektivu, rozhodne nemuzete rict po pouzivani setoveho objektivu a neprilis povedeneho dlouheho telezoomu ze zrcadlovka dela nekvalitni fotky, kupte si L objektiv canon (vetsinou jsou bile, az na kratsi ohniska) a uvidite vyraznou zmenu :)

doplněno 02.03.15 17:35:

Canon EF 70-200mm f/4,0 L USM Canon EOS 550D | čas: 1/100 s | clona: F6.3 | ohnisko: 70.0 mm | ISO: 3200 vsimnete si jak je vysoke ISO, vidite tam nejaky šum? :)

Jaký fotoaparát koupit?
jofa*

joudic Máte svá nastavení při tvorbě snímku a právě toto může být příkladem jak je každý fotograf jiný. Osobně bych při tomto snímku snížil hloubku ostrosti na F2,8-3,5 a přitáhl, tím pádem snížil na polovinu ISO a zkrátil čas. Troufnu si tvrdit, že by jste tímto dosáhl snímku preciznějšího. Jinak dobrý. Tak jak vidím, objektiv f/ 4,0 i tak bych to tam nastavil dal odstup a přitáhl.

joudic*

byla tam uplna tma a Canon zvlada s dobrym objektivem i 3200 ISO bez sumu (i 6400, ale uz je horsi, ale porad lepsi nez ISO 400 na ef-s 18-55), ja chtel vetsi hloubku ostrosti... plny ostry snimek... i tak lze videt, ze krunyr uz je mirne rozostreny... respektive na vysoke iso nefotim, ale tady to byla nutnost

doplněno 03.03.15 01:57:

hlavne vite jak to je, nebyl cas, ta druha proste plavala nahoru, malem jsem si polamal prsty, abych to stihl nejak nastavit a vyfotit v 1 sekunde ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]