Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stykač vs. relé

Od: tatar odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně rozdílu v použití stakyč vs. relé pro spínání menších výkonů jako světel a podobně. Mám v úmyslu světla ovládat přez MCU, spínání 12V , v rozvaděči by to pak samozdřejmě šlo způsobem jistič - rele - světlo, nicméně řeším problém zda je vhodné k tomuto použít právě relé gme.cz/... s gme.cz/... nebo se používá jen klasický stykač který jak jsem se díval je pro DC cívku 12V podstatně draší. Nejsem si jistý především prorože většina elektroizolačních komponent co používám má vždy použití do300, 600V apod. a relé pouze 250V tak abych dodržel nějaké standartní minimum. Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

8x

250V je přípustné napětí na kontaktech, rovněž tak je limitován proud u vámi uvažovaného relé na10A. Teoreticky se dají pouřít i relé řady RP...stykač dělá oproti relé větší hluk při spínání...jinak je to v podstatě jedno co použijete...stykače bývají na větší proudy...

A stykače mají omezený počet sepnutí za hodinu. Nevím jestli to platí pro všechny, ale viděl jsem někde tohle omezení.

A ještě jedna zkušenost: výrobce ventilátorů do potrubí pro odsávání vzduchu z koupelny nebo WC dokonce předepisuje minimální vzdálenost kontaktů v rozepnutém stavu. Myslím že to byly 3mm. Ale i tak jsem tam dal relátka.

tatar
20.02.15 11:03
hodnocení

Děkuji

hodnocení

2x

klidně můžete použít relé

jinak jestli nepotřebujete přepínací kontakty, tak tady máte jedno za 12kč...

doplněno 20.02.15 11:27:

pokud se bojíte aby Vám relé nevypadlo z patice, tak se dělá držák na DIN lištu ke kterému přišroubujete třeba takovýto modul

doplněno 20.02.15 11:27:

16rele modul

tatar
hodnocení

Samozřelmě jsem koukal i na levnější varianty, ale na mnou uváděném se mi líbila právě ta mechanická aretace pro případ výpadku MCU a také se mi zdá robustněší co se týče usazení v patici. Mám už zkušenost s relátky s těmi "bodci" pro spínání méně nárčných věcí a musím říci že moc dobře nedrží i se sponou a o to horší je to ve svislé poloze na DIN liště.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]