Nejste přihlášen/a.
Prosím můžete mi někdo poslat odkaz , nebo vlastní schéma zapojení na nabíječku olověných akumulátorů? Již tu bylo mnoho odpovědí typu-zajdi do Lidlu,neztrácej čas apod, ale chtěl bych si postavit jednoduchou,nenáročnou nabíječku s regulací proudu. Mám trafo výstup 20 V, 200 W. Moc děkuji za odpovědi.
Podívejte se do knížky Arendáš, Ručka; Nabíječky a nabíjení, je to žádaná knížka, vyšlo i 3. vydání. Nejjednodušší jsou nabíječky s kondenzátorem v primáru, ale jsou náročné na použité kondenzátory a správné používání, jinak se ihned zničí. Další velmi jednoduchá je s jedinou diodou (půlvlnné nabíjení má své výhody) a plynulou regulací s žárovkou. Když je baterie vybitá, je na ní menší napětí než jmenovité a žárovka svítí víc, při nabití se rozdíl napětí sníží a žárovka svítí méně, zjednodušeně řečeno, reguluje nabíjecí proud v závislosti na nabití akumulátoru. Atd.
tady vidíte tu snad nejtriviálnější nabíječku, jaká se dá vymyslet. Jestli máte trafo na 20V, pak žárovky by měly být přibližně na 6V 5W. Proud se reguluje tak, že jednotlivé žárovky buď zastrčíte nebo vytáhnete. Dioda by měla snést nejméně 5A.
Takovouto nabíječku jsem postavil pro svého otce když mi bylo deset. Kdyby naši tehdy neprodali garáž a nabíječku nevyhodili, tak fungovala snad ještě dnes.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.