Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mycka nadobi - dobre rady pred koupi

Od: strnad® odpovědí: 7 změna:

Jsme tam nejak +- rozhodnuty poridit mycku na nadobi. Jde mi o to vyvarovat se chyb a nechat si od zkusenejsich poradit. Jsme v domacnosti 4 - 2 dospeli + 2 deti v panelaku. Jak casto bude vyuzivana - kolik se do ni vleze? Kupovali jste si nejake specialni nadobi? Kolik sad bude potreba? Kuchyn 9m4. Asi volne stojici. Ma smysl jit do 45 nebo 60? Tablety nebo prasek? Na co si dat pri vyberu pozor? Je nejaka znacka-typ echt poruchova ci bezproblemova? Je nejaka znacka-typ se kterou nejste spokojeni? Proc? Spatne umyva? Je mala? Hlucna? Naopak nedate dopustit na nejakou? Proc? Levna porizovaci cena+servis? Dlouha zivotnost? Kvalita odvedene prace?

Dekuji za vase podnetne nazory.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

esme*
hodnocení

3x

Odpovím na dvakrát.

Jako bývalý prodejce:

Vybírala bych spíš ze známějších zavedených značek, a podle toho, zda máte v okolí na tu značku servismana. Nebrat noname věci bez servisní sítě, může se pak stát že těsně po záruce neseženete ani ten nejbanálnější náhradní díl a myčka jde na kontík. Spíše bych se vyhnula milionu zbytečných funkcí a složité elektronice, to bývá nejvhodnější místo na umístění "kurvítek". Jak dlouho myčka vydrží... to neřešte, záleží to čistě na štěstí na konkrétní kus. I když není od věci dát přednost prodloužené záruce, pokud je v ceně.

Pořiďte větší myčku, pokud na ni máte místo. Volně stojící - bývá levnější a nemusíte řešit jak ji spávně zabudovat (není to zas tak jednoduché); je třeba mít přípojky - voda (stačí studená), odpad (klidně kolínkem propojit pod dřezem) a el. zásuvka (pozor, optimální by byla samostaná přes spešl jistič - tuším min. 16A, má to dost velký odběr, abyste si nevyhazovali pojistky; a taky bezpečnost bych nepodcenila).

A příklady ze zkušenosti - z toho co jsme prodávali - Mora se vracela v reklamaci skoro každá, Whirlpool jak kdy, Bosch+Siemens velmi vyjímečně, Miele jsem porouchané nezažila. :)

Vždy se vyplatí na konkrétní typ pohledat recenze (a brát v úvahu spíš ty kritické). Nekupovat novinky v sortimentu, spíš hodně prodávaný výběhový model, je to výrazně levnější. Prověřit ceny po netu, i když je fakt, že v menší kamenné prodejně lze dostat cenu i nižší - když se zeptáte. ;) Dobrá koupě může být i např. vystavený vzorek, zvláště pokud je třeba z boku lehce škráblý.

Jako spotřebitel (doma mám vestavnou Boschku):

Na nízkou spotřebu vody bych tak nekoukala, to je jen reklamní trik; spíš na to kolik žere proudu, a využívat levnou sazbu, tj. je dobré mít odložený start a nastavit např. tak aby myla zalevno a program doběhl když přicházíte z práce. Navíc tím nemusíte řešit hlučnost, super tiché modely jsou zbytečně dražší (a když dáte do myčky něco co se proudem vody pohybuje, tak stejně trochu rachtá).

Prima věc je třetí, příborová zásuvka, kterou mají sice spíš dražší modely, ale využívám ji s nadšením. Do myčky se víc vejde a příbory jsou lépe umyté než z košíku, který je v levnějších modelech.

Nádobí - nedávám do myčky věci dřevěné, hliníkové a zlacené, jinak schroupe všechno. Ve dvou obden naplníme velkou myčku š. 60cm, na 14sad, dávám tam i plastové mísy, hrnce... Dokupovali jsme jen hrnky, to nechte až vyzkoušíte v praxi co vám bude docházet. Navíc, když je nouze, myčka se dá i za provozu opatrně otevřít a "ukrást" jí hrnek pro návštěvu.

Kvalita mytí je hodně závislá na tom, jak si spolu "sednou" vaše myčka, voda a mycí prostředky. Pokud máte měkkou vodu, není nutné používat sůl; mycí prostředek se mi nejlépe osvědčil tekutý, průmyslový, kupuju velké balení (5L) v Makru; oplachovací prostředek je důležitý aby na nádobí nezasychaly kapky a bylo suché a pěkně naleštěné, já ho kupuju v Lídlu. Tablety nepoužíváme, žádné mne nepřesvědčily a připadají mi zbytečně drahé.

Cena za prostředky na jedno mytí mi vychází cca kolem 1,-. Občas použiju spešl mycí prostředek pro důkladné vyčištění myčky a pročistím sítko.

Pokud by se vám nezdála kvalita mytí, je dobré nejdřív vyzkoušet jinou chemii než budete volat servismany.

Pokud budete sám zapojovat a myčka by nefungovala, nejdřív jukněte zda nejsou skříplé hadice; oblíbený špílec je také zapomenutá zátka, která bývá v odpadní hadici (pro přepravu, myčky se ve výrobě zkouší, tak aby po cestě zbylá voda nikde netekla).

honzajs122
hodnocení

0x

Z praktického hlediska 60cm...nacpete tam i špinavého psa :-D
causa sůl ...bude li vám někdo tvrdit, že sůl netřeba, neberte na něho ohled. Solí se totiž regenerují fitry na tvrdost vody a bez ní se zničí. Solný roztok je oddělený od mycího cyklu, tekže žádná sůl se z tablet do filtrů nedostane. Klidně sůl z Lídlu, DM, není drahá a funguje. Nebo pokud seženete obyčejnou, hrubou, musí být bez jódu a ostatních minerálů. Běžně jedu na všechno z Lídlu a bez problému.

Vlastní zkušenost, chce to dvě sady hrnečků, talířů a tři příborů...pak máte vždycky čisté :-D...něco je v zásuvce a v lince, zbytek odpočívá v myčce, málo komu se ji chce vyskládat. BOSCH, SIEMENS, MIELE ...WHIRLPOOL, GORENJE, ELECTROLUX ...a pak už je šrot ...(to je můj názor)

Odložený start po hodinách, ne po intervalu 3, 6,9 hodin ...dobrý, když máte zlveněnou sazbu (např. bojler) umyjete za laciný proud ...

esme*

Jste si tou solí jistý? Měli jsme dokonce jednu dobu v prodejně návod od výrobce (Bosch) společně s testerem na tvrdost vody a upozorněním že sůl není vždy nutná.

Moje myčka má taktéž v návodu že sůl při měkké vodě nepotřebuje... což by asi jinak výrobce neriskoval, kdyby se tím mohla poškodit. Vodu máme hodně měkkou. A nádobí myje super čistoleskně. :)

Asi bych se v tomto zařídila podle návodu na konkrétní stroj, protože dekalcifikátor má většina myček, ovšem zas ne všechny... A pak se v tom vyznejte. :-D

sunset*
hodnocení

0x

Stejná domácnost, měli jsme 45 E-lux a teď chvíli modernější 60 Concept (konkrétně MNV-3560). Obě bez poruch*. Čistě subjektivně: Concept lépe myje a má třetí příborový šuplik, E-lux měl super display s časem do konce mytí.

45: na rodinu malá, myli jsme denně (někdy i 2x) a ještě skoro všechny hrnce a mísy ručně.

60: dost místa, mytí většinou 1x denně, občas 2x - když přijde větší návštěva atd. Ručně myjeme jen nezbytné věci.

Tablety nebo prášek vychytáte, my používáme jar tablety, spíš z pohodlnosti. Hluk neřešte, to si naprogramujete na noc nebo dopoledne, navíc to je jen takové šumění.

* Servis u Conceptu se mi hodně líbil. Myčka přišla poškozená, nejspíš někde upadla na hranu a vmáčkla se jen natolik, aby to mírně poškodilo otevírání dveří, nožičku a dovnitř do plechu se udělala v rohu malá boule, jinak vše cajk. Servisák přímo od C. dojel, napsal papír, za dva dny přijela nová myčka, starou (myčku) jsem vmáčknul do obalu a poslal mail. Za další dva dny odjela do věčných lovišť a bylo pořešeno...

sanyo*

Zkuste počíst třeba i tady : elektromedia.cz/...

Ono je asi nejdůležitější znát svoji spotřebu, četnost vaření, pečení, kafíčkování, čajování a pod., protože při malé myčce zjistíte, že se tam všechno nevejde, neopak zase si uvědomite, že ji často nepoužíváte a špinavé nádobi v myčce začne trošku "vonět"... Osobně bych dal přednost nějaké zaběhnuté myčce, v mém okolí je spoustu případů, kdy řeší nějaké závady. Naše myčka Bos.. neměla dosud jedinou závadu, máme 45 vestavěnou, kuchyň máme min. 20 m2, děti už "vylétly", ale jen tak napůl, takže myčka jede téměř denně, máme ji 9 rok...

hodnocení

0x

Máme volně stojící 60 cm Boschku. Byla sice při pořizování dražší (před asi 3,5 rokem 13tis.), ale zatím je bezporuchová. Máme tuto značku zažitou jako kvalitní a zatím se to potvrdilo (máme stejnou značku i pračku cca 6 let a zatím též bez oprav)

A taky jsem vybíral podle zkušeností na netu a na Boschky bylo nejmíň stížností. No vlastně jsem tehdy našel jen jednu.

Taky jsme chtěli šuplík na příbory. Podle netu i známých lepší než košík. Hlučnost je v pohodě (podle manuálu 46dB). Máme na ní postavenou TV a v pohodě se dá sledovat i při chodu myčky. Jinak má ale odložený start po hodinách, takže myjeme většinou v noci ve snížené sazbě.

Když koupíte 45cm podle mě pojede denně. I dvakrát.

Jsme doma 4 dospělí a myčka jede někdy denně, někdy jednou za dva dny. Je na 14 standartních sad nádobí, ovšem tolik jich doma nemáme :) Talířů máme dvě sady. Ostatního víc. Typická náplň u nás cca 12 mělkých a 10 hlubokých talířů, 10-12 hrnků, dva velké hrnce nebo víc menších, dvě poklice, pár misek, naběračka, obracečka, šuplik na přibory z poloviny plný. Vleze tam ještě víc, ale nemáme tolik sad nádobí, hlavně talířů.

Nádobí speciální nemáme. Nedáváme do myčky skleničky, protože nemáme žádné speciálně do ní určené. Na obyčejných se po pár mytí dělají škrábance.

Taky nedáváme "pěkné hrnky s pěkným potiskem". Ne že bysme používali i škaredé, ale některé potisky myčka odře už po pár umytí.

Taky hliník ne, udělají se na něm černé fleky. Ani dřevěné věci.

Vypadá to, že tam nedáme polovinu nádobí :-D , ale na ruční mytí nakonec zbyde pár kousků.

Používáme tablety, asi spíš z pohodlnosti. Kupujeme vždy jen v akci pod 2,50kč/tabl. Většinou Finish. Zkoušeli jsme i jiné, ale zase jsme skončili u těchto. Třeba po Somatu nám myčka smrděla i hned po umytí, jak kdyby tam bylo špinavé nádobí týden i když se mylo denně. Ale neteř ho zase používá a je spokojená. Někdo zas nedá dopustit na mycí prostředky z velkých drogérií a super/hyper marketů (Rosmann, DM, Lidl, Tesco) Takže musíte vyzkoušet sami.

hodnocení

Dekuji vsem za podnetne prispevky. Je fajn, ze aspon v nekterych rubrikach na poradte jsou normalni lidi, co nedelaji ve svych odpovedich hned z dotazovaneho vymasteneho idiota. Nakup je ted upozaden kvuli jinym nutnym vydajum, ale urcite se k tomu jeste vratim.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]