Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení 12V relé

Od: preshing odpovědí: 6 změna:
Dobrý den, mám takový hloupý dotaz. Mám relé 12V které chci spínat pomocí Pb baterie 12V 7.2Ah. Chci se zeptat jestli můžu napětí pouštět naplno do cívky relé. Nemusí se omezit proud? Zapojil jsem baterii na jiné relé co jsem našel v práci...parametry neznám, ale předpokládám také na 12V..a relé okamžitě shořelo... Prosím o radu. Díky moc
Zapojení 12V relé

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host*
hodnocení

2x

Předpokládám, že vám jde o to, zda relé určené pro jmenovité napětí cívky 12 V= snese maximální napětí, které může dát akumulátor při připojení k nabíječce, které máte vyznačené na štítku akumulátoru, tedy až 14,9 V.

Podívejte se na katalogový list vašeho relé RSM822-6112-85-S012 a tam najdete, že při teplotě 20 °C je odpor vinutí 720 ohmů a minimální napětí na cívce je 9 V a maximální 18 V.

V katalogu najdete i jiné údaje, například změny odporu cívky při teplotách od -40°C do až asi +50°C atd..

hodnocení

1x

Cívka relé je na 12 V, napětí baterie je 12 V. Pokud není vinutí relé poškozené, zkrat mezi závity a pod., připojení na 12 V přežije. Proud je daný odporem vinutí.

To relé, co odešlo do součástkového ráje, zřejmě mělo jiné parametry. Nevydrželo...

Není to hloupý dotaz. Kdo se ptá, vyvaruje se problémů. Hloupý je ten, kdo se neptá a v nevědomosti se snaží vytrvat...

tesyk*
hodnocení

1x

Hlavně si dejte pozor, abyste tu baterku připojil na správné vývody cívky relé a né na spínané kontakty.

hodnocení

0x

Samozřejmě, relé snese napětí 12V bez potíží a omezení. Pokud Vám předchozí relé shořelo, je možné, že bylo ,,ňáký rozbitý´´ anebo mohlo jít o relé na střídavý proud - značí se AC . To relé na fotce má označení 12VDC - tedy 12V stejnosměrných, takže jej můžete bez potíží připojit na ten akumulátor napřímo.

doktpr365*
hodnocení

0x

Taky záleží co s tím chcete spínat,relé má cívku na 12V stejnosměrných,ale spínací kontakty jsou 120V střídavých a 1A.

buss
hodnocení

0x

Jistě že jde, když je na 12 V určeno, otázkou je provozní proud, při omezení by přece nemuselo sepnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]