Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně výběru proudového zdroje pro čtyři LED zapojených v sérii. Jedná se o 10W LED (800-900 mA, DC 9-12V) ... Při zapojení čtyř v sérii by byl ideální zdroj 48V/900 mA, ovšem našel jsem dva zdroje ověřené značky Meanwell, Jeden má výstupní proud 700 mA, druhý 1050 mA. Který z nich by bylo lepší použít? Další věc je, že LED se musí chladit a doma se mi válí 2mm hliníkový plech a při jeho použití jako chladič by každá LED měla k dispozici 204 cm2 plochy, která bude odvádět teplo. Samozřejmě bych mohl v případě použití zdroje 1050 mA sehnat větší plech, otázka je jestli ten proud větší o 150 mA je vůbec možné na led zapojit. Děkuji za každou radu
můžete použít tento (asi i o něm píšete)
katalogový list
těch 1050mA je maximální proud, který je schopen zdroj trvale dodávat, s menšími proudy nemá problém...k chlazení LED, není znám typ - jaký je ztrátový výkon LED, doporučený chladič?
No, to právě sám nevím. Vzorečků je celá řada, šlo mi spíš o odhad někoho, kdo má v tomto oboru nějaké zkušenosti. Někde jsem se dočetl že tyto čínské led mají doporučenou plochu chladiče 180 cm2. LED budou sloužit jako osvětlení akvária. Objem vzduchu v krytu je cca 180 litrů. ODvod vzduchu budou obstarávat dva PC větráčky, takže teplota v krytu by mohla zůstat do těch 30c. Jinak se jedná o tyto LED čipy. aukro.cz/... . Vím je to čína, ale podle mě to stačí, co jsem četl tak jediný rozdíl oproti kvalitním LED čipům mají cca o 10% menší účinnost. Akorát by neuškodilo kdyby uváděli nějaké info
LED bych nezatěžoval vyšším proudem, než na který jsou určeny. Takže proudový zdroj 700 mA. A pokud se budou hřát, klidně i prudový zdroj s nižším proudem.
Dobře, takže koupit zdroj 1050 mA a těch 204 cm2 na čip by mělo teda stačit, jestli to dobře chápu. Děkuji za rady
No, pokud vím tak takhle právě prodový zdroj nepracuje ... mám takový dojem že při daném napětí (u mého to je 9...48 V) ti bude dodávat pořád těch 1050 mA, takže si myslím že by to vadit nemělo. Další skutečnost je že diody není moc dobré zapojovat paralelně, protože každá může mít jiné teploty, jiné pracovní prostředí ap. V sérii by tohle nemělo být problém (V 10W čipu jsou sice paralelně-sériově, ale jsou blízko sebe => stejné pracovní podmínky). NEvím co na tom je pravdy, ale někde jsem to četl. Chlazení jsem již vyřešil koupí Boxových chladičů od procesorů i3/i5/i7 ... Někde jsem našel že to diodu chladí pasivně velmi dobře, tak uvidim
doplněno 17.02.15 16:45:Tady je ještě video:
Pokud led vyžaduje proudový zdroj (led driver) o určité velikosti, tak není rozumné použít driver, který dává vyšší proud. Samozřejmě se požívá i led osvětlení, které nechce proudový zdroj, ale napěťový a u tohoto použijeme napěťový zdroj.
No, pokud vím jsou tak asi dvě možnosti ... buď zapojit sériově odpor, nebo použít proudový zdroj. Ano např led pásky jsou dělané prostě na 12V DC a nepotřebují žádnou regulaci proudu, protože led pásek má v sobě zabudované odpory. Některé svítilny mají v sobě již zabudovaný odpor/proudový zdroj. JEdnodušše řečeno LED potřebuje regulaci proudu (stálý proud)
Jinak jsem našel něco takového? Dalo by se to použít? aukro.cz/... .Pořád si ale nejsem jistý jestli je diody lepší zapojovat paralelně či sériově, nebo to je jedno?
doplněno 17.02.15 21:38:No omlouvám se, až teď sem si uvědomil že to není proudový zdroj
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.