Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Prosím, jak vyčistit objektiv 18-55 Canon?
Chtěla jsem opravit flex kabel,který nakonec vypadá, že neni poškozený,spíš mi zadrhává nějaký závit při přibližování,pokud tam je ale zjistila jsem,že mám špínu v objektivu a nevím jak se tam dostat . Poradíte?
Děkuji
doplněno 14.02.15 16:31:mohu přidat obrázek, pro představu,jak to vypadá uvnitř
Žádná fuška to není, musíte mít bezprašný prostor, doporučuje se koupelna .
Měkký čistý bavlněný nebo mikrovláknový hadřík a přípravek na sklo (okena, iron) a ofukovací balónek a měkký štěteček na optiku (vyhoví štětec na make-up). Ptřičné nářadí. Pak už jen pečlivost a opatrnost.
Pokud to nepovažujete za srandu a vaše inspirace vychází z videí youtube tak to přenechte někomu jinému
Doporučím vám koupit si jiný objektiv, který netrpí na závady flexkabelu
nic proti, ale kdyby jste o tom neco vedel, tak canon 18-55 je naprosto vycerpavajici informace, ze ktere lze odvodit uplne vsechno, protoze tento rozsah ma pouze jediny objektiv od canonu, cili vasi odpovedi jste se trochu diskvalifikoval
Canon pro mne byla značka v dobách filmu, teď jde mimo mě, takže těžko vám něco doporučím, jen vím, že závada flex kabelů je u jejich objektivů dost častá závada.
Tak pokud se pustíte do vlastní opravy - tak Vám pomáhej bůh. Přál bych si, aby jste (až to provedete) sem vhodila alespoň stručnej "link", jak to dopadlo ! Já to vidím nerůžovo. Ono také když někomu koupíte barvy a štětec, není záruka, že hned namaluje "kloudný"obraz. Nechal bych to na servis. Pokud se to finančně neoplatí, tak jít do koupě. Většina nakupuje v bazaru. I pro Vás by jedna z cest byla to v bazaru prodat a poté se poohlédnout. Riziko bazaru je právě v tom, že ONEN výrobek "nějak není OK". Je ta vada u Vašeho objektivu tak podstatná, že brání řádnému užívání? - A ono smetí v objektivu - dá se ztřepat na bok, nebo je "přilepeno"někde kolem středu? Pokud by bylo někde na boku, většinou to nemána na ostrost vliv. Znám několik fotografů, co mají "špínu"ve starých čočkách, nekteří i prasliny, ale že by je vyhodili, to NÉ ! a jak si jich váží...
realista:
smetí v objektivu má pramalý vliv na kresbu objektivu ať se nachází kdekoliv a závada flexkabelu je u objektivu docela vážná závada. Fotoaparát nemá žádné údaje z objektivu a jeho použití se zúží pouze na manuální nastavení.
Na youtube je mnoho videi s instruktáží na opravu, ale já doporučuji už mít něco za sebou. Ono to video je dobré na správnou posloupnost operací a jak se kam dostat, ale bez skušeností je to malinko riziko. Servis nedoporučuji i kdyby mělo jít o život
Abych řekla pravdu, také to moc růžově nevidím Objektiv přestal ostřit a bylo mi řečeno, že je špatný flex kabel,takže chci dát nový a při té příležitosti i vyčistit čočku. Vyhazovat nebudu,pokusím se opravit,ale hned to asi nebude,nemám na to moc času. Oprava by stála asi jako stejný starší objektiv,tak pokud by se mi to nepovedlo,koupila bych si ten samý ,ale použitý,nebo nějaký podobný na focení makra. Doma mám 75-300 mm ,ale ten mi pořádné makro neudělá. Mám Canon EOS 1100 D .
Nevím do jaké míry se zabýváte makrem, ale makro lze řešit i s jakýmkoliv objektivem s makropředsádkou nebo s makrokroužky.
Dobrý den.
Tak jsem rozebrala celý objektiv podle videa a návodu. jarduvsvet.cz/...
Vyměnila flex kabel, dala zpět do původního stavu i když ve stejném objektivu, jsou malé odchylky.
No a závada je tam stále Těžko totiž říct, který kabel vlasně je poškozený,protože viditelného nebylo nic.
Takže je možné, že závada je někde úplně jinde. Stále nezaostří.S druhým objektivem ostřit lze.
to je zakladni setovy objektiv z plastu EF-S 18-55 vyhodte to a kupte si novy, vsichni se toho zbavuji hned po koupi nove zrcadlovky protoze je to sunt paladix.cz/...
pokud date do kupy naky peniz, omrknete ten palladix a vemte si nejaky tamron 17-xx 2F, nebo i kratsi 12-xx, rozsahy nevim presne, jsou to mnohem lepsi zakladaky a nestoji tolik... pripadne zvazte nakup L (F4 po cele delce) objektivu, sice neni tak svetelny ale ty fotky nepochopite, mam 70-200 L F4 a ty fotky jsou neporovnatelne a to ostreni je tak rychle, ze nepochopite, vyzkousejte nasadit v nejakem obchode s fototechnikou
Ono to možná tak dopadne,ale chtěla jsem to zkusit Jinak si myslím,že všechny tyto typy jsou z plastu
hankas:
dnes už je z plastu víc objektivů a jejich dílů, než si joudic dokáže představit a není na tom nic špatného, takový objektiv je lehký a dnešní plasty jsou natolik dokonalé a houževnaté, že kecy že je to plastový šunt, jsou poněkud "mimo mísu".
A to že ten objektiv má závadu ostření, rozhodně nebude způsobeno plastem
no oznaceni "sunt" ode me nedostal proto, ze je z plastu, ale proto, jake snimky z toho lezou EF 50 1,8F II je taky plastovy (a hlavne levny, novy stoji myslim 2tis) a vystup je super
to rozhodne, jen je skoda ze proste tento objektiv neni prilis povedeny a davaji ho ke vsemu, nicmene na takove to domaci zvykani je ok, hlavne kdyz sviti slunko, ale kdyz nejsou dobre svetelne podminky, tak ty fotky jsou priserne ...treba zakladak Sony co davaji k jejich fotakum, je proste o level jinde ... kazdopadne rozebrany objektiv je ok zkusenost
joudic:
něčím se začít fotit musí a zkušenost z byť i neuspěšné opravy plastového šuntu je k nezaplacení
hankas:
už jsem psal výše - makro lze fotit pomocí předsádek nebo makrokroužků, vyhodu to má v tom, že je pak použitelný jakýkoliv objektiv co má člověk ve svém arzenálu.
tak ten objektiv znova slozte a kupte si za par kil makrokrouzky budete muset ostrit manualne a bude zapotrebi hodne svetla nebo delsi casy, ale vlk se nazere a penezenka zustane cela
nicmene je na to vhodnejsi pak ta pevna EF 50 1.8F protoze ma mnohem lepsi svetelnost
pripadne i lepici paska je prdel prilepena obracena EF 50 na 70-200 L USM... jehla
ale i tim setakem se da dostat blizko, viz druhy obrazek sarance 1/1000 F5.6 55mm ISO200
joudic:
lepící páska? Nevím, ale taková hanebnost kolem optiky?
Co pak je takový problém si pořídit inverzní kroužek?
no samozrejme jen ta papirova malirska, byl to jen pokus ze srandy, mam makrokrouzky dokonce 2 sady dohromady cca 15cm, ale nakonec jsem to moc nepouzil, uz moc nefotim v posledni dobe spis veci hlavne vytvarim, nez abych ty existujici jen zachytaval fotoaparatem
Já jsem dělal pokusy s inverzním kroužkem ještě z Praktiky s M42 a redukcí bajonet - M42, kterou by snad každý zrcadlovkář měl mít doma, aby mohl semtam použít i nějaké staré dobré sklo
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.